Atlarda yaş tayini yapılırken en önemli kriter dişlerdir. Dişlerin çıkış sırası ve aşınma şekline göre yaş tayini yapılabilir. Aygırlarda 40, kısraklarda 36 diş vardır. Dişilerde köpek dişler yoktur.
İyi bakılmış her hayvan belirlenen yaş skalasının üzerinde yaşayabilir. Örneğin, İngiltere'de doğan 'Yaşlı Billy' adlı at, en uzun yaşayan at olarak kayıtlara geçmiştir. Bu at 62 yıl yaşamıştır. Bir atın yaşı veya ömrü 25 ila 30 yıldır.
Doru at ki yelesi ve kuyruğu uzunsa rahat, canlı ve uzun adımlı, yolda, arazide ve balçıkta yürümesi de iyi olur, dikkatli olur. Yağız At biraz donuk olursa daha iyi olur ve eğer gök renkle olup yelesi, kuyruğu, burun arası, gözleri ve tırnakları siyah olursa iyi olur.
Bu sınıflardan biri olan yılki atlarına bir nevi terk edilmiş at da denilebilmektedir. Yılki atları yaşlanmış ve artık iş gücünden düşmüş olan atlara verilen isimdir.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
İlgili 33 soru bulundu
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Atlar arpa, saman, buğday ve şeker pancarı ile beslenir. Tahıl ise atların temel beslenmesini oluşturur. Atların ağırlığının arttırılması için tahıl tüketmesi gerekir. Atların ayrıca proteinde alması gerekir.
Evcil bir atın ortalama ömrü 30 yıldır. Ortalama bir atın üreme yaşı 5 yaşından sonradır. Eğer at 5 yaşından küçükse o ata binilmez, çünkü iskeleti ve kemikleri tam olarak gelişmemiştir. Yarış atlarına genellikle 1-1,5 yaşında iken binerler ve bu yüzden genellikle 6 yaşında emekli olurlar.
Ganyan (G)
Koşunun birincisini bulmak amacıyla oynanan oyundur. Aynı koşuda eküri atlardan birine ganyan oynamakla ekürinin o koşudaki atlarının hepsine ganyan oynamış sayılırsınız.
Yılkı atlarının özelliği Rahvan Atı olmalarından kaynaklanıyor. Bu atlar yaklaşık 100 km yol yapabiliyor. Yaban hayatın bir parçası olmayan yılkı atları, doğada zor şartlara rağmen kendi başlarına yaşayabiliyorlar. Kayseri bölgesindeki yılkı atları çoğunlukla Hürmetçi, Sultan Sazlığı civarlarında yaşıyorlar.
Atlar; korktukları, sinirlendikleri veya acı hissettikleri zaman kulaklarını geriye doğru hareket ettirmektedirler. Görme, atların en önemli duyusudur.
Dilbağı koşu esnasında dilin nefes borusuna kaçıp nefes alıp vermesini zorlaştıracak durumu engellemek için kullanılan bir aksesuardır. TJK tarafından deklare edilmeyen bir diğer aksesuar MEKSİKA BAĞI'dır. Bu bağ dilbağına gerek kalmadan tamamen atın ağzını kapatarak burnundan nefes almasını sağlayan bir düzenektir.
Köprücük kemiği bulunmaz. Dolayısıyla atın omurgası ön bacaklara kemikle değil, bir kas dokusuyla bağlıdır. Bu kas dokusu atın bir yandan diğer yana hareketini sağlar.
Üst kesicilerdeki arpacık çukurluğunun kaybolma durumuna göre de 9-11 yaşlar arasında yaş tahmini yapılabilir. Ön üst kesicilerde arpacık çukurluğu silinmişse at 9 yaşında, orta kesicilerde silinmişse 10 yaşında, son kesicilerde silinmişse 11 yaşındadır.
Missouri Extension Üniversitesinden alınan bilgiye göre, toynak duvarında kan damarı veya sinir yok, bu nedenle nal düzgün bir şekilde çivilenirse acı vermiyor. Ancak toynakların önceden kötü bir şekilde kesilmesi durumunda, ağrıya ya da topallığa yol açabileceği belirtiliyor.
At Gülmesi
Ancak gerçekte atlar gülmezler ve bu hareketi aslında etraflarındaki kokunun iyi bir koku olup olmadığını anlamak için yaparlar. Atlar üst dudaklarını kıvırarak dişlerini gösterdikleri zaman kokunun özel koku bezlerine iletilmesini sağlarlar ve böylelikle almak istedikleri koku hakkında bilgi sahibi olurlar.
Aracın performansını temsil eden beygir gücü (BG), İngilizce horse power (HP) kelimesinin tercümesidir. Atların gücünü temele alan bu sistem, bir motorun gücünü ifade eden ölçüdür.
Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde, kazanılan ikramiyelerin 10.491 TL'lik kısmı vergiden müstesnadır.
· Bir koşuda, üzerine at sahibi primi konulan dereceleri elde eden atın sahibine/sahiplerine, at sahibi primi ödenir. At sahibi primi, atlara verilen yarış ikramiyesinin % 10'undan az ve %50'sinden çok olamaz. At sahibi priminin koşulara göre dağılımı ve oranları yıllık yarış programı genel hükümlerinde gösterilir.”
At binme üst sınırı 95 Kg dır. Ders Süresi 60 Dk. ** 95 Kg sınırdır.
ATÇILIK VE AT ANTRENÖRLÜĞÜ MAAŞLARI Türkiye Jokey Kulübünde çalışan antrenörlerin maaşı 3.000-5.000 ₺ arasında değişirken, özel sektörde ise bu rakamlar 5.000-20.000 ₺'ye kadar çıkabiliyor. Tabii bu maaşlar 10 senelik iş tecrübesinden sonra geçerli.
At yarışı sporunda yarışan kişilere jokey adı verilmektedir. Jokeyler belirli bir fiziksel orana sahip olan kişilerdir. Yarış atlarına binerek yarış süresi boyunca atı süren kişilere jokey denilmektedir. Aynı zamanda 50 üstü yarışı kazanan kişilere de deneyimli binici olarak jokey rütbesi verilmektedir.
Beslenme davranışı
Atlar, tatlı yiyecekleri iştahla tüketmektedirler. Bu nedenle kesme şeker, elma ve havuç gibi tatlı yiyecekler, eğitimlerde atı ödüllendirmek için kul- lanılmaktadır.
Lahana, brokoli, karnabahar, kıvırcık ve brüksel lahanası, turpgillerdendir ve bu sebzeler aşırı gaza neden olabileceği için atlara verilmemelidir.
Bir ata günde her öğünde 0.4 - 0.5 kg / 100 kg CA yem önerilir. Mide yemlemeden hemen sonra boşalmaya başlar, içerik hızlı bir şekilde ince ve kalın barsaklara geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri