Beyaz Kod'un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır.
Beyaz Kod (Saldırı, Taciz)
Amacı hastanede hasta/hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamaktır.
Beyaz Kod Verilmesi: 1111 dahili aranarak, 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi aranarak ya da beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki form üzerinden beyaz kod verilir. Olay Yerine Güvenlik Görevlilerinin İntikali: Beyaz Kod verildiğinde, olay yerine en hızlı şekilde güvenlik görevlileri intikal eder.
Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor. Fakat uğraş gerektiren bazı davalarda, “ortada şikayet yoksa olay anlatıldığı kadar ciddi olmayabilir demek ki” bakış açısıyla sanık düşük ceza veya beraat alabiliyor.
ÇGB tarafından yapılan kayıttaki bilgi ve belgeler, BEYAZ KOD il koordinatörü olan il sağlık müdürlüğünde görevli avukat tarafından incelenir ve yapılan başvurunun BEYAZ KOD kapsamında olup olmadığına karar verilir.
İlgili 44 soru bulundu
BEYAZ KOD OLAYDAN SONRA DA VERİLEBİLİR Mİ? Beyaz kod bildiriminin sadece olay anında verilmiş olması gerekmez. Bu bildirim, şiddet olayından sonra da yapılabilir. Bu da www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki formu doldurmak şeklinde olur.
2.1. Beyaz Kod ekibi, güvenlik, tüm hastane çalışanları ve olaya maruz kalan hasta/hasta yakınlarını kapsar.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Hastane polisi, merkeze haber vererek Beyaz Kod gerektirecek bir olayı, şiddete dönüşmesi muhtemel bir olayı haber veriyor.
Dolayısıyla olayı gören kişilerin mahkemeye bildirilmesi yeterlidir. Ceza davalarında mağdurun hakim önünde bir kere ifade vermesi gerekmektedir. Şikayetten vazgeçilse de, katılma talebi olsa da olmasa da duruşmaya gitme sayısı aynı olacaktır. Sağlık personeli bir kere hakim önünde ifade vermek zorundadır.
* Olay yerinde müdahale sona erdiğinde; güvenlik görevlisi tarafından, çağrının yapıldığı telefondan 1111 numaralı telefon aranarak ve # tuşlanarak çağrı sonlandırılır.
Başvurunuzun beyaz kod kapsamında olmadığına ilişkin bilgilendirme tarihinden itibaren 7 gün içerisinde İl Beyaz Kod Koordinatörlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirsiniz.
Beyaz Kod kapsamında olan başvurulara ilişkin bilgi ve belgeleri savcılığa intikal ettirir ve işlenen suçtan mağdur olan personele veya vefatı hâlinde kanunî mirasçılarına, ilgili mevzuatı çerçevesinde hukukî yardımda bulunur.
YASAL DÜZENLEMELER VE BEYAZ KOD:
6 Nisan 2011 tarihli ve 27897 sayılı resmi gazetede hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliklerini sağlamak amacı ile 12 maddelik bir genelge yayımlanmıştır bu genelgenin 7. maddesinde çalışan güvenliği uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.
Sekretere gelerek işlemlerini hızlandırmasını ve beklemek istemediğini söyler. Serviste yüksek sesle ortamın huzurunu bozar ve tehdit ederek konuşur. Bunun üzerine hemşire tarafından beyaz kod verilir. Beyaz kod verildikten sonra güvenlik kuvvetleri 2 dakika içinde olay yerine ulaşırlar.
Sarı alan: Kişinin geçirdiği bir kaza, travma vb. sonucunda vücudunda kalıcı hasar oluşma riski olan hastalıklara sahip olması durumunda yapılacak tıbbi müdahale için sarı alan birimi hizmet vermektedir. Sarı alana yönlendirilen hastalar, müdahaleden önce bir süre bekleyebilmektedir.
Turuncu Kod: Kitle imha silahlarının kullanımı veya kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik kazalar neticesinde kontamine olarak hastaneye başvuran hastaları en sistemli ve hızlı şekilde dekontamine etmek ve gerekli tıbbi desteği sağlamak amacıyla oluşturulan kod sistemidir.
Yangın, patlama vb. acil durumlarda;
4444 arayarak Kırmızı Kod veriniz. Olay yeri hakkında bilgi veriniz Kırmızı Kod (İlk Müdahale Ekibi) en kısa sürede ulaşacaktır.
Bir hastada şuur kaybı, solunum durması, kalp ve/veya dolaşım durması durumlarında kullanılan bir koddur. Bu durumdaki hastayı bulan/gören ilk kişi en yakın telefonu kullanarak santrali arar acil durum çağrısı yapar santral görevlisi de mavi kod ve çağrının geldiği birimi anons eder.
Yangın veya duman görüldüğünde ne yapılmalıdır? Yangını fark eden personel tarafından en yakın yangın alarm butonuna basar. Hastane güvenlik merkezine ait 5555 numaralı dâhili hat aranarak yangının yerini bildirir.
Hastanemizde Afet Planı kapsamında deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, meydana gelen deprem ve deprem sonrası oluşabilecek dış toplu yaralanma (Turkuaz Kod) olay planlarının uygulanabilirliğini ve yeterliliğini test edildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından da bu durum iş kazası olarak tanımlanmakta ve buna ilişkin yasal işlemler uygulanmaktadır. Bunun için Sağlık Bakanlığı tarafından “ Beyaz Kod “ sistemi oluşturulmuş ve beyaz kod sistemi iş kazası bildiriminden ayrı olarak değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.
Pembe Kod Yönetim Ekibi;
kaybolması durumlarına karşı önlem almak ve bebek güvenliğini sağlamaktan sorumludur. Ekip; İdari ve hemşirelik hizmetleri yöneticilerinden birer temsilci, teknik servis elemanı, güvenlik amiri ve pediatri servis hemşiresinden oluşur.
Şüpheli şahısların üst aramasını yapar, karşı gelenleri kolluk kuvvetlerine bildirir. Beklenmedik bir durumla karşılaşan, beyaz koda maruz kalan personel için BEYAZ KOD ekip sorumlusu “ BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİM FORMU tanzim eder, öncelikle 113'ü arayarak BEYAZ KOD VAKA BİLDİRİMİ'nde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri