Gabin davasına örnek vermek gerekirse; gabin sebebine dayanarak açılacak bir tapu iptal ve tescil davası için taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulacaktır.
Aşırı yararlanma (gabin) süresi TBK m.28/2'de düzenlenmiştir. Buna göre; gabine maruz kalan kişi seçimlik haklardan birisini bir ve beş yıllık süreler içerisinde kullanmalıdır.
Gabinli sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “ iptal edilebilirlik “ tir. Gabinli sözleşme hakkında söz konusu olan “ iptal beyanı “ gerek kullanılışı gerekse hükümleri bakımından BK. md. 31'de ifade edilen irade sakatlığı halleri için kullanılan iptal beyanından farksızdır.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Gabinin (aşırı yararlanmanın) varlığı zarar görene (sömürülene), sözleşme tarihinden itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirerek iptal davası açıp iddiasını her türlü delille kanıtlama ve verdiğini geri isteme hakkı verir.
Basiret kuralları gereği bir tacirin deneyimsizlik ya da düşüncesizlik içinde bulunamayacağı kabul edilmektedir. Hal böyle olunca tacirlerin gabin iddiasına dayanak olarak tecrübesizlik ya da düşüncesizlik hali iddiasında bulunamayacağı açıktır.
Yargıtay kabulüne göre açık oransızlık; edimler arasında %50 lik fark olarak kabul edilir. Olağan koşullar altında ise bir gabinden bahsedebilmemiz için edimler arasında en az %25 fark olması gerekmektedir.
Örnek vermek gerekirse sahip olduğu bir arazinin yakında çok değer kazanacağı konusunda hiçbir deneyime sahip olmayan ,köyde yalnız başına yaşayan yaşlı bir kadından ,arazisi gerçek değerinin çok altında bir bedelle satın alınması hali örnek verilebilir.
Aşırı yararlanma (gabin), karşılıklı edimler arasındaki açık oransızlığın taraflardan birinin zayıf durumundan kaynaklanması ve diğer tarafın bilerek bu durumdan yararlanmak istemesi halinde söz konusu olan ve aleyhine aşırı yararlanma gerçekleşen tarafa sözleşme ile bağlı olmama ya da açık oransızlığın giderilmesini ...
Buna göre; uygulama sırasında sıkça rastlanan sulh ya da feragat sözleşmeleri, imzalanan ibranameler şartları oluştuğu takdirde gabin sebebiyle iptal edilebilir. Öte yandan yine özel hukukta yapılmış tüm sözleşmeler açısından gabin kurumunun uygulanabilirliği de mevcuttur.
Gabin aşırı yararlanma resen dikkate alınmaz. Mahkeme talebe bağlılık gereğince ve sömürülenin TBK Madde 28'de ki seçimlik haklarına yönelik talebi olmadıkça hakim resen dikkate almaz.
Konuya Yargıtay uygulaması açısından bakıldığında Yargıtay gabin, hata ve hile iddialarının aynı davada ileri sürülemeyeceğini (Y.4.HD. 25.1.1949 T. 1949/611 E. 1949/231 K. ; Y.4.HD. 20.3.1953 T. E.
Miras bırakanın sağlığında mirasçıların hile ve benzeri nedenlere dayalı tapu iptali davası açma hakkı söz konusu olamaz.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde hukuken önemli olan saik yanılmasını üç hâlde düzenlemiştir. Bu haller; temel yanılması, aldatma ve gabin hâlleridir.
Akdin haksız kazanca yol açacak ölçüde kapalılık taşımasını ifade eden fıkıh terimi.
TBK m. 27/I'e göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”. İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir.
Sömürülen tarafın yalnızca zor durumda bulunması, deneyimsizliği ya da düşüncesizliği yetmemekte, ayrıca sömüren karşı tarafın bu durumu biliyor olması, bu durumdan yararlanmış olması gerekmektedir. Aşırı yararlanma barındıran sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “iptal edilebilirlik”tir.
Kabul, icapta bulunanın icabına karşılık kurulması istenilen sözleşmenin muhatabı tarafından icapta bulunana yöneltilen ve sözleşmeyi icaba uygun olarak meydana getirme iradesini kesin olarak ifade eden irade beyanıdır.
Gabin (Aşırı Yararlanma), Borçlar Kanunumuzda bir irade bozukluğu hali olarak öngörülmemiştir. Bu nedenle gabini irade bozukluğu sebepleri arasında değil, sözleşmenin kurulması ile ilgili hükümler arasında düzenlemiştir.
Hile, karşı tarafın kasıtlı yanıltılmasıdır. Kişinin iradesi yanıltılarak sözleşme yapmaya veya irade beyanında bulunmaya sevk edilmektedir. Değinilen koşulların varlığı halinde aldatılan taraf hakkını kullanmak suretiyle hukuki ilişkiyi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırabilir ve verdiği şeyi geri isteyebilir.
Hukuk sistemimizde borçlunun borcunu yerine getirmesi için alacaklının zorlamasına izin vermediği borç türüne “eksik borç” denmektedir. Borçluyu ifaya zorlama yollarının hiçbirine başvurmanın hukuken mümkün olmadığı, borçlunun borcunu ödemeyebileceği borç türleridir.
Şöyle ki; müteahhit deneyimli ve uzmanlık bilgisi olan tacir niteliğine haiz kişidir. İş sahibine bağımlı çalışmamakta, bu da sorumluluk derecesini ağırlaştırmaktadır.
Muaccel borcun borçlusundan talepte bulunan alacaklı, daha sonra ifa hakkı olmadıkça edimini ifa etmiş ya da ifasını önermiş olmalıdır. Aksi takdirde, karşı taraf, borcu muaccel olsa dahi ödemezlik def'ini ileri sürerek ifadan kaçınabilir. Ödemezlik def'i karşılıklı sözleşmelerde tanınan bir imkandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri