Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
Tarhana yapımında esas malzeme tahıldır. Bu 'un' veya 'buğday kırması' (göce) veya 'irmik' veya bunların 'karışımı' yaş-kuru maya kullanılır. Yoğurt, süt, şıra, maya, biber, tuz, kuru soğan, domates, meyve, sebze, baklagil, baharat ve otların (dereotu, fesleğen, nane, sakız-karanfil, tarhana otu, vb.)
En alta domates, üstüne soğan, biber ve sarımsak gelecek şekilde düdüklü tencereye dizin. Üzerine 400 ml su ilave edin, en son naneyi ve tarhana otunu ilave ettikten sonra kapağı kapatıp yaklaşık 30 dakika kadar haşlayın. Düdüklü tencereniz yoksa normal tencerede, malzemeler iyice yumuşayana kadar kaynatın.
İlgili 24 soru bulundu
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Kansızlıkla mücadelede yardımcıdır. Geleneksel lezzetlerimizden tarhana, hem besleyici özelliği hem de içerdiği protein, vitamin ve minerallerle sağlık deposu…
-Vücuttan fazla tuzun atılmasına yardımcı olan tarhana bu sebeple özellikle diyabet hastalarına önerilen besinler arasında yer alır. -İçeriğinde bulunan A, B1, B2 gibi vitaminlerin yanı sıra kanseri önleyen bileşenlere de sahip olan bu zengin besin kaynağı kansere karşı koruyucu özelliktedir.
Ülkemizde farklı yörelerde yapılan 20 farklı çeşit tarhana var ve 100 gramında 15,5 gram protein, 5 g yağ,109 mg kalsiyum,3,6 mg demir, 634 mg sodyum,114 mg potasyum, 1.8 mg çinko, 78 mg magnezyum bulunuyor.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Besin Değerleri
1 kase tarhana çorbası 1.12 gram lif içerir. 1 kase tarhana çorbasında 21.67 mg kolesterol, 284.21 mg potasyum ve 394.14 mg sodyum bulunur. 1 kase tarhanada 88.32 mg vitamin A ve 12.05 mg vitamin C bulunur.
Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına ve sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur.
Anadolu'da yöresel çorba denildiğinde ilk akla gelenlerden biri olan tarhana, temel ham maddesi tahıl ve yoğurttan oluşan laktik asit ve alkol fermantasyonuyla üretilen bir gıda ürünüdür.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor.
Anayasaları; Kalite ve lezzeti aynı standartta sunmak. Tarhana üretimi için Kütahya'nın tercih nedeni ise Tarhana üretimi için en ideal kuru havanın olduğu yer Tavşanlı ve Gediz'miş. Üretim yeri Tavşanlı, şirket merkezi İzmir. Yılda 350 ton tarhana yapıyorlar.
Tansiyonu Düşürür
Yüksek tansiyon problemi yaşayan kişiler de tarhana çorbasını düzenli bir şekilde tüketerek faydalarından yararlanabilir ve tansiyonlarının düşmesini sağlayabilir. Tarhana çorbasının düzenli bir şekilde tüketilmesi ile tansiyonun dengelenmesi ve kalp hastalıklarının da riskinin azaltılması mümkündür.
Tarhanayı genelde hem şifasıyla hem de lezzetiyle biliriz. Fakat bazı hastalık grupları için tarhananın zararlı olduğunu belirten uzmanlar, tarhananın kan şekerini çok hızlı yükselttiğini ve sağlık açısından risk oluşturduğunu söyledi.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.
Tarhana Çeşitleri
Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; Ege, Trakya, Gediz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu yaş, göce, göçmen, kiren (kızılcık), hamur, et, süt, üzüm tarhanaları ve top, ak, kıymalı, şalgamlı ve pancarlı tarhanalardır.
Tarhana Çorbasının Protein, Vitamin ve Besin Değerleri
Bir kase tarhana çorbası içerisinde 4.6 gram protein ve 6,58 gram yağ içermektedir. Bir kase tarhana çorbası 1.12 gram lif içermek ile birlikte içerisinde 9.98 miligram karbonhidrat bulunmaktadır.
Orta porsiyon tarhana çorbasının sahip olduğu besin değeri ise şu şekilde listelenecektir: 12.47 gram karbonhidrat. 5.75 gram protein.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri