İçerisinde birçok vitamin ve mineral taşıyan beyaz lahananın vücuda çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu vitaminler; C vitamini, K ve A vitamini olarak bilinmektedir. Ayrıca; B vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği mineraller ise; Sodyum, çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunmaktadır.
Beyaz Lahananın Yapraklarında B Vitaminleri Saklı
Tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler özellikle sinir sistemi için son derece faydalı.
Lahana yüksek miktarda C, K ve A vitamini içerir. Ayrıca pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), tiamin (B1), riboflavin (B2) niasin (B3) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir. Sodyum ve potasyum başta olmak üzere manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri içerir. İyi bir çözünür lif kaynağıdır.
Güçlü antioksidan özellikler gösteren lahana, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Bu özelliği sayesinde kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı olduğu biliniyor. Lahana, içeriğindeki potasyumun etkisiyle kan basıncının dengelenmesine destek oluyor.
Beyaz lahananın 100 gramında, yaklaşık 25 kcal kalori vardır. Bu lezzetli sebze K vitamini, C vitamini ve folat açısından oldukça zengindir. Demir, potasyum ve magnezyum minerallerini bol miktarda içeren beyaz lahanada ideal oranda lif de bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Lahana suyu kansızlık problemi yaşayan kişilerin kan değerini yükseltecektir. Lahana suyu kalp ve damar hastalıklarına karşı tüketilebilecek sağlıklı bir içecektir.
Çiğ lahana tüketmek metabolizmanızı hızlandırır, kol kay bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktadır. Turpgiller olan beyaz renkteki lahana vücudun direncini arttırır, hastalıklardan sizi korur. Bu şifalı besin cilt sağlığı açısından da oldukça yararlıdır.
Beyaz lahana içinde bulunan A, C, K vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı korur.
Lahana B1, B2, A, E ve C vitaminleri ile potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum açısından çok zengin bir sebze. E vitamini hücrelerin yaşlanmasını önlerken, kan damarlarını koruyor. Betakaroten, göz ve cilde iyi geliyor. Flavonoidler antioksidan etkili, potasyum ise hücreleri koruyor.
92,57 g su. 1,27g protein. 0,06 g lipit (yağ) 5,5 g karbonhidrat.
1 Porsiyon (Orta) Beyaz Lahana Salatası 167,54 kaloridir. Beyaz Lahana Salatası içeriğinde 9,11 Karbonhidrat(g), 2,93 Protein(g), 13,08 yağ(g), 2,55 lif(g), 305,11 Sodyum(mg), 267,45 potasyum(mg), 101,15 Kalsiyum(mg), 308,55 A Vitamini(ui), 35,23 C Vitamini(mg), 0,61 ve Demir barındırır.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Beyaz Lahana Besin Değeri
Kalori: 22 kcal. Protein: 1.1 gram. Karbonhidrat: 5.2 gram. Lif: 2.2 gram (günlük önerilen değerin %9'u)
Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
Brokoli, lahana ve bürüksel lahanası gaz yapan şeker ve nişasta türleri içerir. Ama son derece faydalı olan bu besinlerden vazgeçmek yerine onları haşlamayı veya kavurmayı deneyin. Böylece sindirimleri kolaylaşır ve şişkinlik yapma ihtimalleri azalır.
Yapraklı Sebzeler: Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Lahana lifli yapısıyla tok tutar ve iştahınızı kapatır. Hem iyi bir idrar sökücü hemde ödem atıcıdır.
Tuz serpip elimizle ovuşturuyoruz. Üzerine mayonez, süt, sirke, şeker ya da bal ekleyip güzelce harmanlıyoruz. Üzerini kapatıp buzdolabında 1-2 saat bekletip sonra servise hazırlıyoruz. Afiyet olsun.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Vücutta iyot kalmayınca tiroid bezi daha çok hücre üretir ve bu da bezin büyümesine neden olur. Bu gıdalar içinde başrol kara lahanaya aittir. Çünkü kara lahana iyodu en çok seven gıdadır. Ayrıca beyaz lahana, turp, brokoli gibi yiyecekler de çok tüketildiklerinde guatra neden olurlar.
Demir bakımından zengin yiyecekler yemek. Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)
15 gün boyunca günde 1 bardak lahana suyu tüketimi hem kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar hem de hastalıklarla mücadele için savunma sistemini güçlendirir. Kanın temizlenmesini sağlar ve damar tıkanıklığını giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri