Lahananın, yaprak üretmesi için yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Toprağın nemli olması ama ıslak olmaması önemlidir.
Beyaz baş lahana yetiştiriciliği kolay bir yetiştiricilik olup bol suyu sever. Lahanada hasat, dikimden 3-5 ay sonra başlar.
Lahana Tohumunun Çimlendirilmesi Nasıl Yapılır? Tohum ekimi yapıldıktan sonra ince süzgeçli kova ile sulanır. 10-15 gün içinde tohumlar çimlenmeye başlar. Bu müddet içinde tavaları kuru bırakmayıp sık sık sulamalıdır.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir.
İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır. Lahana tohumu ekim yapıldıktan sonra 18-38 gün arasında dikime hazır hale gelmektedir.
Niğde İl'i Bor İlçe'si Kaynarca Köyü'nde ortalama 50.000-70.000 adet/hane rekor düzeyde üretilmekte olup kalite bakımından 1. sıradadır. Yıllık üretimin Kaynarca Köyü'nde 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Ekim işlemi mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Tohum ekiminde 0.5- 1 cm ekim derinliğine dikkat edilmesi gerekilmektedir. Sıra üzeri ekim mesafesi 35-55 cm arasında değişmektedir. Ayrıca Sıra arası ekim mesafesi ise 60-90 cm arasında olmalıdır.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–100C) gibi düşük sıcaklıklara da tolerans- lıdırlar. Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Beyaz lahana yazın olur mu? Doğrulanmış Cevap. Lahana yazın da yetişir ama en çok kışın yetiştiği için kış olarak alırız ama yazın yetişmiyor değildir.
Lahana tohumu ekiminden sonra gelişme durumuna göre düzenli olarak sulama yapılmaktadır. Yaprakları 30-35 cm lik bir çap kazanınca ikinci bir kez yapılır ve bu çapadan sonra bitkilerin yaprak izdüşümüne, köke çok yakın olmayacak şekilde daha önce ayrılan azotlu gübre uygulanmaktadır.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Toprak isteği: Toprak istekleri bakımından seçi- ci değildir. Ancak toprağın su tutma kapasitesi iyi ol- malıdır. pH'sı 6-6,5 olan, organik maddece zengin nemli, tınlı, kumlu-tınlı, topraklarda başarılı sonuç alı- nır. Özellikle tuzlu topraklarda yetiştiricilik yapmaktan kaçınılmalıdır.
Lahanalar çiçeklenebilmeleri için düşük sıcaklığa (10 °C altında) gereksinim duyarlar. Düşük sıcaklık istekleri karşılanmadığında bitkiler sürekli vegatatif devrede kalırlar. Bu bitkiler sürgün verir baş bağlar ve bu durum böylece devam eder.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Erkenci çeşitler, 95-100 gün arası geççi çeşitler olarak hasat yapılmaktadır. Lahanalar eylül veya ekim aylarında hasat edilmektedir.
Lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzeler bamya ile uyumlu bir şekilde yetişir.
Damla sulama ile gübrelemenin avantajları
Çiçeklenme, meyve oluşumu, meyve dolumu ve olgunlaşma gibi farklı fenolojik dönemlerde besin maddesi oranını değiştirme imkânı sağlıyor. Gübrenin sulama suyu ile birlikte uygulanması ve çeşitli kayıpların önlenmesi sayesinde harcanacak gübre miktarı düşüyor.
Lahana toprağın üstünde yetişen bir bitkidir. Marul gibi kökleri toprak altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri