Beyaz lahanayı yapraklarından ayırın. Bol suda iyice yıkayarak temizleyin.
Lahana Yemeği (Kapuska) Tarifi Nasıl Yapılır? Lahananın üst bir iki yaprağı atılarak yıkanır ve ince doğranır.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Bir tencerenin içine su koyun. Daha sonra ocağa alın. İçine bir çimdik tuz atın. Kaynadıktan sonra tek tek ayırdığınız lahana yapraklarını suyun içine koyun. 2 dakika kadar beklettikten sonra yavaş yavaş çıkarın.
İlgili 18 soru bulundu
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde lahanalar güzelce yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Beyaz lahana yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Kesme tahtanızın üzerine lahanalarınızı alın ve ince ince doğrayın. Ne kadar ince ince doğrarsanız yumuşatmanız o kadar kolay olacaktır unutmayın. Dilerseniz lahanalarınızı rendeleyerek de kullanabilirsiniz. O şekilde de kolaylıkla yumuşatabilirsiniz.
Lahananız 12 süresince taze kalacaktır.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir. Kokusundan dolayı içmekte zorlanılıyorsa içerisine limon suyu eklemek mümkündür. Lahana suyu kullanımında günde 3 kez içilmesi önerilmektedir.
•
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için beyaz lahana gibi lif açısından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
Lahananın yumuşak yapraklarından ayıralım yıkayalım ve çok ince olmamak kaydı ile genişçe (1-2 parmak genişliğinde )bıçakla doğrayalım. Süzgece koyup tekrar yıkayalım. Bir tencereye su koyalım, suyun içine 1 çay kaşığı tuz tuz ve 1 kaşık sirke ekleyelim.
Beyaz lahanayı yapraklarından ayırın. Bol suda iyice yıkayarak temizleyin.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Lif içeren ve bu sayede tokluk hissi veren beyaz lahana ile kilo verme süreci hızlanabilir.
Lahana sebzesinin aşırı tüketimi vücudunuzda su kaybına neden olabilir. Bu şifalı besinin fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapabilir. Ayrıca lahana sebzesinin suyunu içenler çok fazla tükettikleri zaman idrar yollarında tahrişe neden olur. Bundan dolayı belirli aralıklarla tüketmeniz gerekmektedir.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az olur. Lif açısından zengin olduğu için uzun süre tok tutar.
Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir. Saklama yönteminde hava alma işleminin yapılması sebzenin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır.
Lahanayı ne için kullanacağınızı belirlemediyseniz, sadece hızlı bir şekilde sebzeleri dolaba atmak istiyorsanız, yıkayarak dezenfekte ettiğiniz lahanayı havası alınan poşete veya kaba koyarak saklayabilirsiniz. Ancak lahanayı ön haşlama yapmadan dondurucuya koyduğunuzda yaprakların kırılma ihtimali de yüksektir.
Lahanayı ince ince doğrayın. Daha sonra büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle iyice ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
İçerisinde birçok vitamin ve mineral taşıyan beyaz lahananın vücuda çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu vitaminler; C vitamini, K ve A vitamini olarak bilinmektedir. Ayrıca; B vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği mineraller ise; Sodyum, çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri