Lahanaya yakışan baharat olarak öne çıkanlar; kişniş tohum, rezene tohumu, pul biber, susam, kişniş, çörekotu, ardıç tohumu, defne yaprağı, ince toz biber, isli biber, kimyon tohum. Hepsi bir arada değil, yemeğine göre tabii. Tazelerden ise en yakışanı kişniş ve taze soğan.
Lahana sarmasına hangi baharatlar konur? Tuz seviyesi iyi ayarlanması gereken lahana sarmasına birer tatlı kaşığı kuru nane, karabiber, pul biber ile maydanoz ilave edilebilir.
Tencerenin altına birkaç beyaz lahana koyalım (dibi tutarsa önce onlar yansın). Sardığımız lahanaları, tencereye diziyoruz. Bir kabın içine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve bir miktar sıcak suyu koyup, karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı karışımı, lahana sarması üzerinde gezdiriyoruz.
Lahana Sarması Yapılışı İçin Malzemeler
1 tatlı kaşığı salça. Tuz. Kimyon. Karabiber.
İki yemek kaşığı kuş üzümü, toz şeker, tuz, karabiber, yenibahar gibi baharatları ilave edilip karıştırılır. Üzerine bir su bardağı su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan alınıp on dakika dinlendirilir. Lahana benzer şekilde sarılır ve limonlu zeytinyağlı sulu bir sos gezdirilerek pişirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Tuz serpip elimizle ovuşturuyoruz. Üzerine mayonez, süt, sirke, şeker ya da bal ekleyip güzelce harmanlıyoruz. Üzerini kapatıp buzdolabında 1-2 saat bekletip sonra servise hazırlıyoruz. Afiyet olsun.
Biber salçası da eklenerek kavrulmaya devam edilir, en son kuru nane katılıp bir iki çevrilir. Sos hazırdır. Sarmalar kaynamaya başladıktan 20 dakika kadar sonra sumak kevgirden geçirilerek içinde bekletildiği su sarmaya eklenir.
Sarmamız piştikten sonra ocağın altını kapatıp bir tavaya zeytinyağını ve salçayı koyuyoruz. Salça pişince ocağı kapatmadan hemen önce ezdiğimiz sarımsağı, naneyi ve pul biberi de ekliyoruz. Sosumuzu sıcakken tencerede sarmaların üzerine döküp yaydırıyoruz. Afiyet olsun.
Öncelikle lahana haşlanır. Daha sonra pirinçler iyice yıkanıp bir kabın içerisine dökülür. Üzerine de küçük küçük soğan, domates, sarımsak doğranır ve karabiber, toz biber, nane, domates salçası, nar ekşisi, tuzu, tereyağı ve zeytinyağı konulup iyice harmanlanır.
Yarım su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı salçayı da katın. Tuzunu ayarlayın. Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir.
1adetbüyük boy domates. 1tatlı kaşığıdomates salçası 1/4demetmaydanoz. 1tatlı kaşığınane.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
Lahananın kök yerinden kare şeklinde bıçakla darbe yapılır ve yaprak yaprak lahanalar büyük bir tencereye konur,bir iki damla limon sıkılır, üzerine kaynar su dökülür ,ocakta yumuşayacak şekilde pişirilir.
Tabanına beyaz lahana yerleştirdiğimiz tencereye dizelim. Çok az salçalı su yapıp üzerilerine gezdirelim. Üzerlerini geçecek kadar su ekleyip porselen bir tabakla sarmaları sabitleyip ocağa alalım. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 saat 15 dakika pişirelim.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Malatya Pöçüklü Lahana Sarması / Malatya Nahna Küftesi 27.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
İçi oyulan lahanayı lahananın sığabileceği kadar geniş içi tuzlu ve sirkeli suda içe dönük haşlayın (haşlama süresi halk arasında öldürene kadar denilir yani sarılacak yumuşaklığa gelmesi ) . Şayet böyle zorlanırsanız yaprak yaprak da haşlayabilirsiniz.
Tencerenin altına kalın sarılmaya uygun olmayan lahana parçaları koyun. Üstüne sardığınız lahana sarmalarını koyun. Üstüne 6-7 su bardağı su koyun.
Nirvana. Mutlaka çok kısık ateşte az suyla pişir dolmanı ama yok yine de tutuyor diyorsan tencerenin dibine yağlı kağıt ser,hayatta dibi tutmaz..
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Lahana ilk önce dış kirli kabukları soyulur. Daha sonra ters çevrilip tam ortasından SAP kısmı bıçakla bir güzel resimde görüldüğü gibi çıkartılır. Daha sonra lahanayı alabilecek bir tencereye kaynayan suyun içine lahanayı koyup kapağını kapatırız. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri