Lifli yapısıyla sindirimi düzenleyen beyaz leblebi bağırsak hareketlerini dengeler ve kabızlık, şişkinlik problemlerinin önüne geçer.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
Beyaz Leblebi (Nohut) Faydaları
Beyaz leblebi kan basıncını dengeleyerek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. Sindirimi kolaylaştırır, kemik ve saç sağlığını güçlendirir. Zengin protein kaynağı olmasının yanında yoğun lif yapısına da sahip olduğu için tok tutar ve kilo vermekte yardımcı olur.
Hazım sızlık ve s indirim problemlerini düzene sokmak için kullanılan beyaz leblebi eğer fazla tüketilirse bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve k abızlık oluşmasına neden olabilir.
Önemli bir not: Leblebinin faydalarını saydık ama söz etmeden geçmek olmaz: Leblebi aşırı miktarda tüketildiğinde mide ağrısı, kramp, bağırsaklarda şişkinlik ve gaz gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmemeli ve ölçülü davranmalısınız.
İlgili 45 soru bulundu
Beyaz leblebi fazla tüketildiğinde mide sağlığı için zararlıdır. Özellikle hassas bünyeli kişilerde kramp ve hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarına neden olur. Bunun yanında yüksek miktarda lif içeren beyaz leblebi, aşırı tüketimde bağırsaklarda gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlara neden olabilir.
İdeal miktarı aşılmadığı sürece her gün beyaz leblebi tüketmek sağlığa faydalıdır. Her gün bir avuç beyaz leblebi yemek yeterli olacaktır. Kilo vermek için diyet yapıyorsanız ara öğünde yemek için bir avuç beyaz leblebi tercih edebilirsiniz.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Beyaz leblebi, hammaddesi nohut olan, en faydalı ve lezzetli yemişlerin arasında bulunmaktadır. Genel olarak nohudun yüksek ısıda işlenmesi neticesinde çerez tabaklarımızda yerini alan beyaz leblebiler, ısıtma ve kavurma işlemlerine tabii tutulması neticesinde beyaz rengini almaktadır.
Sarı leblebi, faydalı besin maddeleri içeren sağlıklı bir atıştırmalıktır ve birçok açıdan faydalar sağlayabilir. İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir.
5. Sindirimi Düzenler
Beyaz leblebi, sindirim sağlığı için çok kıymetli olan lifler bakımından zengindir. korunabilir; daha iyi bir sindirim sağlığına kavuşabilirsiniz.
Beyaz leblebi diyeti, yüksek lif ve protein içeriği sayesinde kilo vermek isteyenler için ideal bir gıda türüdür. Bu diyet, vücuttaki yağ oranını azaltmaya ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur.
Beyaz Leblebi İshale İyi Gelir mi? Beyaz leblebi, bağırsakların düzenli çalışımına katkıda bulunan bir besindir. Bu nedenle ishal sorununa karşı son derece iyi geliyor. Beyaz leblebi tüketerek mide bulantılarını, kabızlık ve ishal sorunlarını engellemek mümkündür.
Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen beyaz leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa büyük bir bardak limonlu su midenizi rahatlatacaktır. Limonlu su regl döneminde oluşan şişliği ve gazı da ortadan kolayca kaldırmaktadır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Bağırsak yapısındaki bozulma gaz sıkışmasının nedenidir. Bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser de gaz sıkışmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca pankreasın iltihaplandığı 'pankreatit' durumunda da gaz sıkışması görülebilir.
Diyette akşam ve gece beyaz ve sarı leblebi tüketmek oldukça sakıncalıdır. Özellikle de Tv karşısında insanlar kuruyemiş tüketirken sınırı belirlemekte zorlanıyor. Bu nedenle gece leblebi tüketmemeye özen göstermeniz gerekir. Aynı zamanda gece yenilen her kuruyemiş daha fazla kalori oluşumuna neden olur.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Leblebi ham maddesi nohut olan bir çeşit kuruyemiş türüdür. Özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilen nohutun bir miktar ıslatıldıktan sonra fırınlarda kavrulması sonucunda gevrek bir hale getirilmesiyle leblebi elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri