İnek sütü yaklaşık % 4,5-4,7 oranında laktoz içerir. Peynir yapımı sırasında laktoz büyük ölçüde laktik aside dönüşür, bir kısmı peynir altı suyuna geçer, içinde kalan da olgunlaşma boyunca laktik aside dönüşür (21-28 gün olgunlaştırılan peynirde laktoz yok denecek kadar azdır).
Peynir içerisinde laktoz bulunur ancak düşük miktardadır ve peynir çeşitlerine göre içeriğindeki laktoz oranı değişmektedir. Eski kaşar, çedar peyniri, parmesan gibi sert ve eski peynirlerdeki oran, yumuşak peynirlere oranla daha düşüktür.
Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur. Bu peynirlerin az porsiyonları genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilebilir.
Birçok laktoz intoleransına sahip bireyler sert peynir, süzme yoğurt ve kefiri rahatlıkla az miktarda da olsa tüketebilir.
Eski kaşar, parmesan ve yıllanmış çedar düşük oranda laktoz içeren peynirlerdir. Sürülebilir peynirler, krem peynir, mozzarella ve çok yumuşak yapıdaki taze peynirler en yüksek oranda laktoz içerir. Aynı zamanda peynirli atıştırmalıklar da yüksek laktoz seviyesine sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
İçindekiler: Pastörize koyun, keçi, inek sütü, tuz, şirden maya. Kuru maddede en az %45 süt yağı içerir. +4 °C'de muhafaza ediniz. Laktoz içerir.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Pınar Laktozsuz Beyaz Peynir, lezzetli ve hafif bir peynir türü olarak güvenle tercih edilebilir. Şişkinliği önlemeye yardımcı olur.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.
Lor peyniri ve benzeri taze peynirlerde oldukça fazla bulunan laktoz, eski kaşar, eskitilmiş gravyer, parmesan vb. 6 aydan daha fazla dinlendirilmiş peynirlerde son derece azdır.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Beyaz peynir inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden yapılabildiği gibi, bu sütlerin karışımından da yapılmaktadır. Peynire işlenecek süt taze olmalı ve içinde yabancı madde bulunmamalıdır.
Süt ve süt ürünleri içeren tüm gıdalar laktoz intoleransına sebep olur. Süt, yoğurt, peynir, tereyağ, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların hepsinde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Laktozsuz peynir, içeriğindeki laktozun laktaz enzimi yardımıyla parçalanarak yok edildiği peynir türüdür. Normal peynir tükettiğinde bulantı, şişkinlik ve gaz gibi sorunlar yaşayan kişilerde laktoz toleransı düşüktür. Vücutları süt ve süt ürünlerinde bulunan süt şekerini tolere edemez.
Çiğ krema, laktoz oranı yüksek olan diğer bir süt ürünüdür. Krema ile yapılan makarna, muhallebi gibi ürünlerden laktoz intoleransınız varsa kaçınmanız gerekmektedir. Yoğurt, sütten yapılan bir ütün olduğu için laktoz içerir.
Sosis, salam, kraker, kek, bisküvi, kurabiye, soslar, margarin, çikolata gibi gıdalarda laktoz miktarı fazladır.
İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı.
Labne'nin peynir altı suyu ve laktozun çoğunu nihai üründen alan, süzme ve fermantasyon süreci nedeniyle diğer peynirlere göre daha az laktoz barındırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle, labne, diğer peynir türlerinden laktozu tolere edemeyenler için güvenli ve sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir.
Bu doğal şekerin parçalanması ince bağırsaklarda laktaz enzimiyle gerçekleşir ve vücuttan emilimi sağlanır. İnce bağırsaklarda laktaz enziminin yetersiz oluşu laktozun parçalanmasını engeller ve bunun sonucunda ishal, gaz, şişkinlik gibi sindirim şikâyetleri oluşur. Bu durum laktoz intoleransı olarak isimlendirilir.
Laktoz içeren gıdalar: Süt, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri, sütlü soslar, sütlü tatlılar, dondurma, mayalı hamurlar, hazır çorbalar, bisküvi, çikolata, gofret, kraker, margarin, tereyağ, kaymak, krema, bazı diş macunlarıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ekmek laktoz içerir mi? Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
“Sütümüzde Laktoz vardır. Ancak keçi sütündeki laktoz oranı, inek sütüne göre hem daha az hem de farklı yapıda olduğundan laktoz alerjisi olan kişiler (alerjilerinin hassasiyetine göre) bizim sütümüzü tüketebilirler.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri