Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Genel olarak beyaz peynirler ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 hafta dayanmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Derece olarak 2 - 4 derece sıcaklıkta saklanmalıdır ve bulunduğu ortam ışıksız bir ortam olmalıdır. Güneşle, ısıyla, nem ile temasından kaçınılmalıdır. Bu sebeple en uygun saklama yeri buzdolabı olarak tercih edilmektedir. Çünkü peynir sıcak ortamda çok çabuk erimeye başlayacak ve küflenecektir.
Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu mikroplar ölmüyor ve bu mikroplar uzun süre yaşayabiliyor. Brusella, sütlerin kaynatılmadan tüketilmesi ve taze peynirin tüketilmesiyle daha çok ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Daha sonra yapay olarak üretilen mikroorganizmayı deneme amaçlı olarak bir peynire ilave eden araştırmacılar, söz konusu pembe rengi tekrar elde etmeyi başardı. Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
saklama-kosullari
Tüm peynir çeşitleri, +4 derecede ve ışıksız ortamda (buzdolabı, sebzelik gözü) muhafaza edilmelidir. Peynir eğer hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında ve kendi suyu içerisinde saklanmalıdır. Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
konya başta olmak üzere türkiye'de birkaç il dışında tanınmamakta; görülse de insanı ister istemez korkutmaktadır. oysa ki farklı bir tadı vardır, en fazla rokforla benzerlik gösterir ama kanaatimce daha az aromatik olması nedeniyle daha lezzetlidir. özellikle börek içinde inanılmaz lezzetli olur.
Bazı uzmanlar, sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikler gösterdiğini bile söyler. Bu zararın nedeni, peynirin küflenme süreci sırasında diğer zararlı küfler ile temas etmesidir. Bu tarz zararlardan korunmak için küflü peynir alırken yeşil renkli olanlarını tercih etmelisiniz.
Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar. Rengi değişmeye başlayan peynirleri tüketmemenizi öneririz.
Clostridium botulinum semptomlarını 12 ila 72 saat içinde gösterir. Düşük asitli, konserve ticari gıdalar, tütsülenmiş veya tuzlanmış balıklar ve çok uzun süre sıcak tutulan diğer yiyecekler üzerinden yayılabilir. Clostridium perfringens semptomlarını 8 ila 16 saat içinde gösterir.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Peynirlerde küflenme sorunu daha çok nemin fazla olduğu alanlarda kendini gösterir. Özellikle küflenme özelliğine sahip olan peynirler olduğu gibi küflendiğinde zararlı olan peynirlerde vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri