Renklerin yapısını bozar ve gevşemesine olanak sağlar bunun sonucunda da renkler beyaz kıyafetlere bulaşır. Bunun dışında kesinlikle renk koruyucu mendil kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede renklerin gevşemesini engelleyebilirsiniz.
Özellikle renkli giysiler ile beyaz giysileri bir araya getirmek suretiyle yıkamak, beyazların gri bir tona dönüşmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı beyaz çamaşırlar için özel hazırlanmış deterjanları kullanmak daha doğrudur. Renkli çamaşırlar yanlış deterjan kullanıldığı zaman genelde solma yaratır.
Kıyafetleri doğru şekilde ayırmalısın. Pastel veya gri renkler beyaz değildir. Beyazlar için yapılan yıkama sadece beyaz çamaşırları içermeli, beyaz pastel ve gri renkler açık renkli kıyafetlerle beraber yıkanmalıdır.
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
Hangi renkler beyazlarla birlikte yıkanır? Beyazlarınızı her zaman tek başına atmanız gerekmektedir. Ancak gri tonları da beyazlarla birlikte yıkanabilir. Renk bulaşmasını önlemek için renkliler ve beyazlar ayrı yıkanmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Renkli giysilerle siyah renkli giysilerin bir arada yıkanması önerilmez. Siyah giysiler, yıkama esnasında renklerini bırakabilir ve diğer giysilerin rengini bozabilir. Bu nedenle, siyah giysiler ayrı bir yıkama işlemi için ayrılmalıdır.
Bunun için, Renk geçen beyaz çamaşırı kurutmadan makinaya geri atın. Rengi değişen beyaz çamaşırları yıkarken mümkün olan en yüksek sıcaklığı kullanın. TürkMatik toz çamaşır deterjanının beyaz çamaşırlar için üretmiş olduğu deterjanı kullanarak, renk değişimine uğrayan çamaşırları uzun programda yıkayın.
Boyanan beyaz renkli çamaşırları ıslak şekilde makineye atın. Fakat sadece boyanmış çamaşırları atmalısınız. Beyaz renkliler için üretilmiş deterjanı ve bir miktar çamaşır suyu deterjan gözüne koyun ve makineyi çalıştırın. Çamaşırlar yoğun şekilde renk değiştirdiyse leke çıkarıcı kullanabilirsiniz.
Giysiyi deterjanla tekrar yıkamayı dene.
Bir renkli giysiden diğerine boya geçmişse giysiyi çamaşır deterjanıyla tekrar yıkayarak boyayı kolayca çıkarabilirsin. Boyanan giysiyi çamaşır makinesine koy. Deterjan ekle ve giysinin etiketine göre yıka.
Lekeli giysi renkliyse ¼ bardak amonyak eklenmiş 4 bardak suya batırıp 30 dakika bekletebilirsiniz. Sürenin sonunda, akan suyun altında iyice duruladıktan sonra giysiyi her zaman yaptığınız şekilde yıkayabilirsiniz.
Çamaşır kurutma makinesinde kurutma yaparken renklilerin ve beyazların ayrı ayrı kurutulması gerekiyor. Özellikle ilk defa yıkanan koyu renkli çamaşırlar ile beyaz veya açık renkli çamaşırlar bir araya kurutulduğunda, açık renklilerin koyu renklilerden etkilenme ihtimali oldukça yüksek.
Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
“Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz. Beyaz kıyafetlerin yıkama talimatlarına bakarak makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız.
Beyazlar ve renkliler genel olarak birlikte yıkanmazlar. Eğer birlikte yıkayacaksanız tonların çok açık olduğundan emin olmalısınız. Örnek vereyim sarı çamaşırı beyazlarla atmak istiyorsunuz bu sarının çok açık tonlarda olması gerekir. Ya da pembe renk.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Yapmanız gereken kullanmadığınız bir tencereye 2 litre suyu kaynatın içine limon ekleyin ardından tuz ve çamaşırın rengine ve dokusuna uygun çamaşır deterjanı ekleyin. Deterjan olarak Rinso önerebilirim.
Hemen iyi bir toz deterjanla makinede uzun programda tekrar yıkamalıyız. Ama anında kurumadan müdahale etmek gerek. Birde bunuda deneye bilirsiniz renkli kumaşı kendi renginde bir kumaşla beraber yıkamalıyız. Ama beyazlara deterjan limon suyu ve karbonat ekleyip varsa çamaşır sodası da iyi olur.
Bu türde olan hassas ve boya veren kıyafetleri ya da örtüleri yıkarken ılık ve tuzlu su kullanın. Eğer tuz ve su karışımı ölçü örneğine ihtiyacınız varsa o zaman 1 litrelik su için 1 yemek kaşığı kadar tuz ölçeğini kullanabilirsiniz. Yıkama işleminden sonra iyice durulayın ancak kumaşı kesinlikle fazlaca sıkmayın.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Bu konu hakkında edinilen bilgiler, giysilerin uzun bir süre boyunca deforme olmadan kullanılabilmesine imkân tanır. Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir.
Yanlış miktarda deterjan kullanırsanız, kireç ve sabun artıkları kıyafetlerinizde birikebilir (gri kaplama). Kireç nedeniyle gri renge dönen beyaz havlular, deterjan yerine az miktarda sitrik asit tozu veya sirke ile çamaşır makinesinde yıkanarak tekrar beyazlaştırılabili.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
BEYAZ SİRKE
Beyaz kumaşı karışıma daldırın ve gece boyunca ıslanmasına izin verin, ardından her zamanki gibi yıkayın. Beyaz veya renkli giysileri yıkarken durulama döngüsüne bir fincan beyaz sirke eklemek, giysilerin mat görünmesine neden olan deterjan kalıntılarını kesmeye yardımcı olacaktır.
Karbonat dişleri beyazlattığı gibi çamaşırları da bembeyaz yapıyor. Sonuçları gördüğünüzde hep bu yöntemi kullanmaya başlayacaksınız. Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri