Sadece ahşap ve parke yüzeyler için uygun temizlik detarjanlarını veya saf suyu, beyaz sabun katılmış suları tercih etmelisiniz.
Sıkça kullanılan yöntemlerden bir tanesinin arap sabunu ya da sirke ile gerçekleştirilmekte olduğu bilinmektedir. Kova içerisinde yer alan suya sirke ya da arap sabunu konulması ile birlikte parkelerin bir bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir.
Ahşap Parke Temizliği ve Parlatılması
Piyasada parke temizleyici olarak satıla ürünler yerine arap sabunu veya sirke de kullanarak, bez ile parke yüzeylerini temizlemeniz mümkün. Parke siliminde mikrofiber bez tercih etmeniz yararlı olacaktır.
1 litre suyun içine birkaç damla zeytinyağı ve 1 adet limonun suyu eklenmelidir. Temizlik maddesini hazırlamak için karıştırılması çok önemlidir. Yerlerin bu karışım ile hafta bir defa silinmesi sağlıklı parke temizliği için yeterlidir. Ayrıca uygulamadan sonra parkelerin parladığı hemen görebilirsiniz.
Genel ev temizliğinde püf noktalar merak edilir ve zaman zaman sıra dışı yöntemler dahi denenir. Ceviz ya da patatesle parkeleri parlatmaya çalışmak, bulaşık deterjanı ya da şampuan kullanmak gibi ahşap zeminlere zarar verebilecek kimyasallar denemek yer temizliğinde istenen sonuçları vermez.
İlgili 37 soru bulundu
Laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile temizlenmelidir. Ilık suya 1-2 ölçek eklenir. Yumuşak bir bezle ıslak kalmayacak şekilde silinir.
Vileda İle Parke Temizliği
Her türlü zemin döşemelerinde bu aracın yardımına başvururuz. Çünkü pratikliği ve hijyeni öne çıkarır.
Eğer temizlik için kimyasal kullanmak istemiyorsanız, Arap sabununu (sıvı veya jel) bir fincan sirke ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu doğal karışım sayesinde parkeleriniz pırıl pırıl bir görünüme kavuşur. Dikkat etmeniz gereken ikinci önemli nokta ise parke yüzeyleri ve sıvı temas süresidir.
Temiz bir mikrofiber bezle, derz aralarını silin. Geniş fayans zeminleri ise uygun temiz bir paspas ile tek seferde silin. Klorobor, hızlı kuruma özelliği sayesinde kısa sürede fayanslarında hiçbir iz bırakmadan temizlemeyi sağlar.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Mümkünse sıradan bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Eğer yerlerinizi doğal bir temizleyici ile temizlemek istiyorsanız 1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 bardak karbonatı ve limon suyunu sıcak suda karıştırabilirsiniz ya da temizleme suyuna bir bardak elma sirkesi ve birkaç güzel kokulu bir yağ dökebilirsiniz.
Parke nasıl temizlenir sorusunun ilk adımı ise zemini süpürdükten sonra temiz ve sabunlu su kullanmaktır. Bu aşamada amonyak içeren sert temizleyicilerin ve çözücülerin boyaya zarar verebileceğini unutmamanız önemlidir. Temizlik için her zaman sıkılmış bir bez kullanmak da parkenin ömrünü uzatır.
Masif ve lamine parkeler döşendikten sonra, çok ıslak ve çok kuru olmayan, duru su ile yıkanmış temiz bir bezle silinmelidir. (Arzu edilirse duru su içine Pronto ahşap temizleyici ilave edilebilir.) Günlük bakım için silme ve vakumlu süpürme yeterli olacaktır. Ayak izleri ve kirler nemli bezle kolayca giderilebilir.
Fayans, laminat parke, ahşap temizliğinde…
Beyaz sirke tüm bu yüzeylerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Leke kurumuşsa biraz tiner uygulaması yapılarak lekeler çıkar ve olduğu yerden temizlenir. Tiner boyalar konusunda işe yaramazsa temizlik ürünleri satan nalburdan özel spreyler alarak uygulama yapabilirsiniz. Plastik boyaların lekelerine erken şekilde müdahale edilirse kolay şekilde çıkar.
Çiziği ıslatın. Üzerine kağıt havluyu ıslatarak bastırın. Ütüyü yüksek derecede ısıtın ve yuvarlak hareketler yaparak yüzeye uygulayın. Oluşan buhar sayesinde parke genleşecek ve çöküntüler yok olacaktır.
Ev temizliğinde kullanılan malzemeler süpürge, faraş ve fırçadır. Toz almak içinse sünger yerine ıslak mendil ve kağıt havlu kullanılabilir. Yağ sökücüler ve çamaşır suyu dışında, elma sirkesi ve karbonat da fayansları ve yerleri silerken kullanılabilir.
YER TEMİZLİĞİ
Çamaşır deterjanındaki temizleme enzimleri, zemindeki kiri çıkarmak için harikadır. Paspas kovanızı sıcak su ve bir çay kaşığı çamaşır deterjanı ile doldurun. Sadece biraz deterjan, geniş bir alanı temizlemek için yeterli olacaktır. Temizlerken paspasınızı olabildiğince sıktığınızdan emin olun.
Doğal Ahşap Yüzey Temizleyicisi
Gereken malzemeler:- 2 su bardağı sirke- 1 su bardağı sıcak su- 1 yemek kaşığı rendelenmiş zeytinyağlı sabun- Birkaç damla biberiye ya da çam yağıDoğal zeytinyağlı sabunu rendeleyin. Kaynamış suya ekleyip köpürtün. Sonra diğer malzemelerle karıştırıp parkelerinizi bu suyla silin.
Parkenizi silerken deterjan kullandığınız için, iz kalması mümkündür. Bu nedenle silme işini tamamladıktan sonra temiz, kuru bir bez ile kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca parkenin ıslak kalması, parkenin kabarmasına neden olabilir bu nedenle parkeyi ıslak tutmamalısınız.
Laminat parke temizliği süresince, arap sabunu kullanmak oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Arap sabunu yapısı itibariyle parlaklığı koruyan doğal temizlik ürünleri içinde yer alır. Ve kullanımı ile ilk günkü parlaklık kazanılır.
Temizlik suyuna katılan sirke parkelerin rengini soldurur, bu nedenle ahşap zeminlerde sirke kullanımından uzak durulmasında fayda vardır. Bunun yerine ahşap malzemelerin temizliği için üretilmiş ve fiyatı çok da pahalı olmayan ürünler tercih edilebilir.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Yağdan sararan parkeleri temizleme vakti!
Hiç üzülmeyin, bunun da bir çözümü var. Bir miktar beyaz sirkeyi su ile inceltin. Parkelerin sararan yerlerini güzelce silin. Parkeleriniz parlamaya hazır!
Parkelerde temizlik yapılırken kesinlikle çamaşır suyu, tiner ve beyazlaştırıcılar gibi ağır deterjan ve asit içeren ürünler kullanmamanız gerekir. Parkelerin temizliği halılara ve halıflekslere göre daha kolaydır. Vileda ya da mob ile temizliği yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri