Türkiye, Arnavutluk, Birleşik Krallık ve Afganistan da Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerdendir. Bu bağımsızlığı tanımayacağını ilan eden Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Sırbistan ve Rusya´ya göre burası hâlen Sırbistan'a bağlı özerk bir bölgedir.
Bush yaptığı açıklamada Kosova'nın artık bağımsız olduğunu belirtmiş ve ardından resmî açıklama gelmiştir. Türkiye tanıma belgesini Kosova makamlarına ileten ilk ülke olmuştur.
Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor.
Kosova 1999 yılında NATO tarafından yapılan Kosova Operasyonu sonrasında Sırbistan'dan ayrı özerklik kazandı. ABD, AET, Sırbistan ve Rusya arasında Kosova'nın statüsü konusunda yapılan görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan etti.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Kosova'yı ilk tanıyan ülke Kosta Rika, ikinci ülke Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Türkiye, Arnavutluk, Birleşik Krallık ve Afganistan da Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerdendir.
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Kosova, uzun yıllardır kuzeyde yaşayan Sırplar'ın otomobil plakalarını değiştirerek bağımsızlık öncesi dönemden kalan Sırp plakaların yerine Priştine hükümetinin verdiği plakaları kullanmasını istiyor.
Konuya ilişkin açıklama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı. Kosova'da son günlerde yaşanan gerginliklerin ardından Türkiye, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın talebi üzerine bölgeye asker gönderiyor. Görevlendirme çerçevesinde bir tabur asker Kosova'ya gidecek.
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Kosova, NATO üyesi değildir.
Aralık 2018'de Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulmasının ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştır.
Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Kırgız Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş ve iki ülke arasında 29 Ocak 1992 tarihinde Kırgızistan'la diplomatik ilişki tesis edilmiştir.
Romanya'nın Kosova'yı konuk ettiği Euro 2024 maç, ev sahibi takım taraftarlarının açtığı "Kosova Sırbistan'dır" pankartı nedeniyle 50 dakika durdu...
Kosova Balkan Savaşları'nın sonuna kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Savaş sonunda Türk orduları Kosova'yı Sırplara terk etmek zorunda kalmıştır. Balkanlardaki karışıklıktan faydalanan Arnavutluk 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
Orta Çağ'da çoğunluğu oluşturan Kosova'daki Sırp nüfusu, 20. yüzyılda giderek azaldı. ECMI tarafından 2010 ve 2013 tahminleri esas alınarak yapılan hesaplamaya göre Kosova'da ülke nüfusunun %7,8'ini oluşturan 146.128 Sırp yaşamaktadır.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Sırbistan Aralık 2009'dan beri vize serbestîsinden yararlanmaktadır. Sırbistan NATO üyesi olmayıp, 14 Aralık 2006'dan beri Barış İçin Ortaklık Programı'na dahildir.
2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakereler sonuçlandırılma aşamasına gelmiştir. 2003 yılında Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği adını alan yapı, Karadağ'ın 2006 yılında birlikten ayrılmasının ardından Sırbistan Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
Sırpça (Sırp Kiril: српски језик, Latin: srpski jezik), Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir.
Vatandaşlığa kabul yoluyla Kosova vatandaşlığının kazanılması talebi, yetişkin yaştaki yabancı kişi tarafından başvuru sahibinin Kosova Cumhuriyeti'nde ikamet ettiği yere göre Medeni Durum Ofisinde bizzat sunulur.
Kosova'nın tek resmi para birimi Euro'dur.
Kosova pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 100. sıradadır. Kosova pasaportu sahipleri, 41 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 188 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri