Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatılır ve 20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletilir. 2 gün ara ile malzemeler karıştırılır. Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır.
Sirke yapmak için gerekli olan mayaya sirke anası denir. Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabakadır. İlk yapıldığında oldukça ince, elden kayar bir kıvamda olan sirke anası zamanla saklandığı kabın şeklini alır ve kıvamı da kalınlaşır.
İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemin çözülmesini destekler. Detoks etkisinden dolayı da metabolizma hızını arttırarak yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Antioksidan bileşenler içeren sirke anası vücudun bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara karşı mücadelesini destekler.
Sirke Anası
Sirkenin oluşunun en önemli göstergesi sirke anasıdır. Sirke anası sirkenin üzerinde oluşan şeffaf ya da kullandığınız üzümün renginde, dokunduğunuzda dağılmayan tabakadır.
Bu maya, sirke yapımında fermantasyonu sağlamak için kullanılır. Jelimsi kıvamdaki sirke anasını saklayarak diğer sirkeleri yapabilirsiniz. Sirke anasının yerine kullanılabilecek şeylerin başında bal ve doğal pekmez geliyor.
İlgili 17 soru bulundu
Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır. Sirke anası bir kaba alınarak daha sonraki sirke yapımında kullanılır. Sirke anası olmadan sirke yapımı genel olarak katkı maddeleri kullanılarak yapılır.
Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabakadır. İlk yapıldığında oldukça ince, elden kayar bir kıvamda olan sirke anası zamanla saklandığı kabın şeklini alır ve kıvamı da kalınlaşır.
Cam kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ve 20 gün boyunca ışık almayan, serin bir yerde saklayın. 2 gün arayla kavanozu karıştırabilirsiniz. 20 gün sonra kavanozda jelimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Sirke ananız hazır!
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Kavanozun yarısını elma ile doldurun. Üzerine elmaları geçecek kadar içme suyu koyun ama kavanozu tamamen doldurmayın, kavanozun ağzı 3-4 parmak boş kalmalı. Sirke anası varsa sirke anasını, yoksa fermente elma sirkesinden 1 çay bardağı ekleyin.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Bazı kullanıcıların aklına “Beyaz sirke nedir?” sorusu takılmış olabilir. Beyaz sirke %4-7 asetik asit ve %93-96 sudan oluşan renksiz bir çözeltidir. Endüstriyel amaçlı olan sirkelerde %20'ye kadar asetik asit olabilir.
Sirke anası nasıl yenir? Sirke yapım sürecinde sirke anası sirkenin yüzeyinde bir tabaka oluşturur, bu tabaka ağırlaşınca kavanozun dibine doğru düşer. Sirke süzülür ve sizin elinizde kocaman bir tabaka kalır. Sirke anası tıpkı sirke gibi yenebilir hatta sirkeden daha faydalıdır.
Saç biti yumurtalarına halk arasında 'Sirke' adı verilir. 0,7-1 mm boyutlarında olan sirkeler rahatça görülebilir. Bunlar parlak, sarımsı renkte, oval veya damla biçimlidir. Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar.
Ev Yapımı Elma Sirkesi Süzüldükten Sonra Nasıl Saklanır? Süzülen sirke mutlaka cam kavanozda ya da şişede ağzı tam kapalı biçimde saklanmalıdır.
Sirkenin mayalanması için kullanılan malzeme ise, sirke anasıdır. Evde ilk kez sirke yaparken içerisinde oluşan jelatimsi maddeye sirke anası denir. Sirke anası doğru koşullarda saklanarak, diğer sirkelerin yapımında kullanılır. Marketten alınan sirkelerin içerisinde sirke anası bulunmaz.
Ağız kısmını tülbentle kapatın. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin.
Bu şifalı organik ürünü ev imkanlarınızla da kolayca hazırlayabilir, bir ila bir buçuk ay içinde 4 – 5 litre civarında doğal elma sirkesi yapabilirsiniz. Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Sirke Anası Ne Kadar Süre Saklanır? Sirkenin anasını hava almayan veya vidalı kapaklı bir kapta sirke ile karanlık ve serin bir yerde oda sıcaklığında beş yıl muhafaza edebilirsiniz. 5 yıl kucağa çok uzun geliyor olabilir. Ancak doğru şartlar altında bu kesinlikle mümkündür!
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir. İlk sirkenizi yaptıktan sonra maya olarak bulgur, nohut vb. malzemeleri değil, kendi sirkenizi kullanmaya da başlayabilirsiniz.
#Sirke ne zaman süzülür ? Meyveler dibe çöktükten sonra meyvelerin artık sirke oluşumu ile alakalı bir fonksiyonu kalmıyor. Süzülmesi gerekir.
Böyle bahçelerde ağustos ortasına doğru olgunlaşmaya başlayan incirlere gelip ya içlerine girip çıkarlar ya da gözlerine yumurtalarını bırakırlar. Bu yumurtalar 2–3 gün içinde açılır ve çıkan larvalar incirlerin içinde beslenerek pupa olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri