"Paslı küçük eşyalarınızı beyaz sirke dolu bir kavanoza birkaç dakika koyun. Ardından üzerindeki bozulan kaplama kısmının kolayca söküldüğünü göreceksiniz. Daha büyük bir metal nesnedeki pası çıkarmaya çalışıyorsanız, doğrudan paslı bölgeye beyaz sirke dökün, kuruması için zaman verin ve ardından bir bezle fırçalayın.
Sirke. Bu harika madde tüm inatçı pas lekelerine karşı birebirdir. Temizlemek istediğiniz aleti sirkeye batırıp bir gece bekletin. Ertesi gün aleti çıkarıp paslı alanı bulaşık süngeri veya tel fırçayla temizleyin.
Sirke İle Pas Sökme
Kullanılan bir diğer yöntem ise sirke ile pas sökmektir. Sirke bir kap içerisine boşaltılır. Ardından paslı metaller içerisine konulur. Yine hafif paslı metallerde pasın sökülmesini sağlayabilmektedir.
Pas lekesini çıkarmak için ilk olarak pasın tozunu güzel bir şekilde süpürmek gerekmektedir. Süpürme işleminden sonra bulaşık deterjanı ve su karıştırılıp köpüklü su ve bir bez yardımı ile silinebilir. Bunun yanında pek çok yerde satılan pas sökücü spreyler de bu anlamda yardımcıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Pası en iyi karbonat çözebilir. Hafif pasları çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken bol miktarda karbonatı paslı alana serpmek ve birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra karbonatı sodayla ovalayarak pası çözebilirsiniz.
A şıkkında belirttiğimiz gibi pasın sökülmesinde etkili olan madde asittir. Yine evde pas sökme yöntemleri arasında tuz ve limonu aynı anda tepkimeye sokmak gelir. Tuz paslı alana serpiştirilir ve ardından ilgili kısma limon sıkılarak silinir. Yine hafif paslı alanlarda pasın sökülebilmesini sağlayabilir.
Pas lekelerin en etkili çözüm limondur. Pas lekesi oluşmuş olan yüzeye limon sıkılması, pas lekesi olan kıyafetteki lekelerin üzerine limon sıkılıp bekletilmesi ve ardından soğuk su ile yıkanması ile lekeler kolaylıkla çıkacaktır.
Ayrıca Porçöz Pas ve Kireç Çözücü, inşaat ve moloz artığı bulunan yüzeylerin temizliğinde de en büyük yardımcınız. Pas ve kireç lekelerinin kesin çözümü Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü, kireç bağlamış çaydanlık ya da su ısıtıcısına doğrudan dökün. Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır.
Pası Ne Çözer metal üzerinde ise alkali veya asidik pas çözücü ürünler ile pası çözülür. Pas kumaş üzerinde ise daha çok farklı bileşik polibazik asitler kullanılmalıdır.
Evlerde yüzey temizliklerinde, camların temizliği ve parlatılmasında, banyo ve mutfaklardaki pas, kireç temizliğinde de tercih edilebilir. Beyaz sirke ayrıca, giysilerdeki ve kumaşlardaki lekelerin çıkarılmasında da yardımcı olabilir.
Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke hijyen amaçlı çok fazla tercih edilmektedir. Yüzey temizliği, banyo/ mutfak temizliği ve camların temizliğinde kullanılan beyaz sirke, beyaz eşyaların da temizliğinde kullanılabilir.
Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir. Zararlı mikroorganizmaların ortadan kalkmasını sağlayan beyaz sirke ütü temizliği konusunda da oldukça faydalıdır.
İnatçı bir leke türü olan pas lekeleri kuru bezle silinerek çıkarılabilmektedir. Tel fırça ya da bulaşık teli kullanarak çıkarılabilmektedir. Pas sökücü sprey pas lekesinin her yanına uygulanarak biraz bekletildikten sonra temizlenerek çıkarılabilmektedir.
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
Genellikle krom parlatmak için kullanılmakta olan yöntemin deterjan ve amonyak ile gerçekleştirilmektedir. Deterjan ve amonyak ile yapılan yöntemde bu karışımın bir bez ile ovalanması gerekmektedir. Böylelikle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olduğu bilinmektedir.
Çamaşır makineniz genellikle pas lekelerini çıkaramaz ve çamaşır suyu ile çıkarma denemeleriniz, pas lekelerini kalıcı hale getirebilir. Leke tamamen çıkmadan giysinizi kurutucuya atarsanız, ısı lekeyi kalıcı olarak sabitleyebilir.
Hidroklorik asit, pas giderici olarak kullanılmasının yanı sıra, organik bileşiklere etki ettirilerek klorlu ürünlerin (çözücüler, plastik maddeler) elde edilmesinde yararlanılır.
Paslı bölgeye tuz sürmelisiniz. Tuzla iyice kaplandıktan sonra lime ya da limonu üzerine sıkabilirsiniz. Olabildiğince çok limon suyu sıkın ve ardından faydasını görmek için bu güçlü pas sökücüyü 2 ila 3 saat bekleyin. 2-3 saat bekledikten sonra pas katmanını fırçalayın, kolayca çıktığını göreceksiniz.
Pas temizlemek için uygun olmayan kimyasal maddedir. Mazot pas temizleme işlemi için tasarlanmamıştır. Pası çıkarmak için etkili yöntem değildir.
Asidik bir özellik içeren limon suyu, pas sorununu kökünden çözmeye yetecektir. Lekeli bölgenin üzerine limon suyu sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Ardından sert bir fırça ile paslı bölgenin üzerini fırçalamaya başlayın. Bu işlemi leke tamamen kaybolana kadar uygulamaya devam edin.
Elbise, kazak, koltuk ya da halılarda oluşan pas ya da lekeleri anından çıkarmak için aseton kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine direk olarak aseton dökün. İyice çitileyip suya tutun.
Asperox Mavi Güç Ultra Kireç Ve Pas Sökücü 2 Adet x 1000 ml'dir. Asperox Pas ve Kireç Sökücü, ekstra güçlü formülü sayesinde her türlü kireç ve pas lekelerini anında söker.
Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Sülfamik asit en çok seramik ve metal gibi yüzeylerin temizlenmesinde kullanılan temizlik maddelerinin içinde bulunur. Pas sökücü ve kireç sökücü üretiminde kullanılır. Takma dişleri temizlemekte kullanılan tabletlerin içinde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri