Beyaz sirkenin en çok kullanıldığı alanlardan biri de sebze, yeşillik ve meyvelerin yıkanmasındadır. Yıkama suyunun içerisine eklenen beyaz sirke ile sebze, yeşillik ve meyveler temizlenerek güvenle kullanılır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır; turşularda ve salatalarda beyaz sirke kullanımı yaygındır. Sos yaparken de bazı kişiler beyaz sirkeyi daha fazla tercih ederler. Sebze ve deniz ürünlerinin yumuşatılması için beyaz sirke kullanılır. Maya ile beraber unlu mamullerde de beyaz sirke tercih edilebilir.
Taze çiçek buketinizi koyduğunuz vazonun suyuna 2 yemek kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı şeker koymak, daha uzun bir süre boyunca taze kalacaktır. Sirke, bahçede pahalı kimyasalların yerine geçmekle kalmıyor, aynı zamanda da tuvalet temizliği ve dezenfektan ürün yerine de kullanılabiliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Meyve, sebze ve yeşilliklerin, içine 1/3 oranında Torku Beyaz Sirke eklediğiniz bol suda yıkayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Bir bardak suya birkaç damla beyaz sirke damlatın ve bu inatçı tohumları bir gece boyunca bu suda bekletin. Ardından toprağa ekin ve büyümesini izleyin.
Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir. Saç derisinde yer alan kepekten, evde bulunan her tülü eşyanın temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke, salatalara da farklı bir aroma verir.
Beyaz sirke vücudunuzda trigliserit değerlerini düşürmeye yardımcı olur. Dolayısı ile beyaz sirke tüketerek kalp krizi ve inme gibi yüksek kolesterolün sebep olduğu bazı sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz. Beyaz sirke kalsiyum emilimini arttırır. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için günlük süt tüketimi önemlidir.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Salatalar ve Soslar: Beyaz sirke, salataların tadını dengeler. Mezelere ve salatalara hazırlayacağınız sosları beyaz sirkeyle çeşitlendirip, hoş bir tat elde edebilirsiniz.
Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirke turşu yapımının yanı sıra peynir yapımı ve cilt temizleme işlemlerinde de tercih edilir.
Bu nedenle de cevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz.
Böceklerden uzak tutar
Evet, yanlış duymadınız! Bahçedeki bitkilere ya da evinizde saksıda bulunan çiçeklerin topraklarına sirke dökebilirsiniz. Sirke yabani otların büyümesini engeller.
Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra yemeklerde de tercih edilmemektedir. Daha çok et ürünlerinde sos şeklinde tüketilebilir.
Sirkenin tamamen doğal organik bir ot öldürücü olduğu söylenir. Ama her yazımızda bahsettiğimiz gibi fazla kullanılması sonucunda ana bitkiye de zarar verebilirsiniz. Ya da toprağa uygulama yapılacaksa toprak dengesini bozabilirsiniz. Bu da toprağın kalitesini bozacak ve bitki sağlığı olumsuz etkilenecek demektir.
Sirke, yumurtalar üzerinde hiçbir öldürücü etkiye sahip değildir. Yetişkin pireler tadı ve kokusundan nefret eder. Bu nedenle sirke ve su çözeltisi, yetişkin pireler için ev yapımı bir kovucu olarak yardımcı olacaktır.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Beyaz sirke, mutfak gereçlerininin temizliği ve hijyenini sağladığı gibi direkt olarak makineniniz temizlenmesi için de kullanabileceğiniz bir ürün. Bunun için makinenizi, yıkanabilir bir kasenin içinde beyaz sirke bulunur halde uzun programda çalıştırmanız yeterli.
Beyaz sirke özellikle mutfağı ve banyoyu temizlemede oldukça etkili bir malzeme olarak kullanılıyor. Bunun nedeni ise içerdiği asittir ve lekeleri, kiri yok etmede oldukça etkilidir. Lekerin tamamını çıkarmada etkili olmasına rağmen özellikle mutfakta bulunan diğer malzemelere zarar verme riski bulunmaktadır.
Sirkeli suda bekletilen sebzeler ve meyveleri gönül rahatlığıyla tüketmektedirler. Fakat sirkeli su, pestisit kalıntılarını yok etmede değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılan bazı çalışmalarda sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerde pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığı gözlenmiştir.
Sarımsak ve acı kırmızıbiber karışımı
Karışımı süzgeçten geçirin. Üzerine 4 litre su ekleyin ve çalkalayın. Oluşan karışımı böceklerin üzerine fısfıslayın. Yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, beyazsinekler, kelebek larvaları, çekirge, salyangoz ve sümüklü böcekleri kaçırır.
Elma sirkesini, doğal gübre elde etmek için kullanmak adına bir sprey şişe hazırlayın. Bu şişenin yarısını dinlenmiş musluk suyuyla doldurun. Şişenin içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve karıştırın. Hazırlanan karışımı bitkileri sularken kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri