Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Diye merak etmektedir. Beyaz sirke kolay üretilebilen bir sirke türüdür. Şeker pancarı veya mısırdan yapılan beyaz sirkenin içinde asit eklenmektedir. Fermente işleminin ardından sirke kullanıma hazır hale gelir.
Beyaz Sirke Nedir? Beyaz sirke uzun yıllar boyunca çoğu evde bulunan bir üründür. Çok yönlü bir ürün olarak bilinen bu sirke çeşidi yiyeceklerde, temizlikte, kişisel bakımda ve bahçede sıklıkla kullanılır. Pek çok alanda faydalanılan beyaz sirke güvenli ve amacı doğrultusunda kullanıldığında oldukça etkili olabilir.
Sirke ve limon suyu, benzer bir asidik kaliteye sahip olduklarından, birçok tarifte birbirinin yerine kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Beyaz sirke vücudunuzda trigliserit değerlerini düşürmeye yardımcı olur. Dolayısı ile beyaz sirke tüketerek kalp krizi ve inme gibi yüksek kolesterolün sebep olduğu bazı sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz. Beyaz sirke kalsiyum emilimini arttırır. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için günlük süt tüketimi önemlidir.
Bulaşık makinesinde oluşan su lekelerini gidermede etkisi yeterli olmayan beyaz sirke kullanımından kaçınılması önerilmektedir.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Beyaz sirke su ile karıştırılarak içilmesi mümkündür. Fakat 1 çay bardağı içerisine en fazla 1 çay kaşığı beyaz sirke karıştırılması önerilmektedir. Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir.
Saçınızı yıkadıktan sonra son durulamadan önce saçınızı sirkeyle yıkayabileceğiniz gibi şampuanınıza da sirke ekleyebilirsiniz.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirke turşu yapımının yanı sıra peynir yapımı ve cilt temizleme işlemlerinde de tercih edilir.
Limon tuzu ve sirke gibi ürünlerden makinenizin iç temizliğinde yararlanmanız önerilmemektedir.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Bunların yanı sıra kullanılan temizlik malzemelerinin de temizlenmesi için sirke kullanılabilir. Ev temizliklerinde genel olarak beyaz sirke veya elma sirkesi kullanılır.
Beyaz sirke, çamaşırların üzerine sinen küf ve sigara kokularını çıkarmak için de idealdir. Bunun için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan yarım bardak beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Şekerin işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı elde edilmesi sonucunda beyaz sirke ortaya çıkmaktadır. Bu fermantasyon dönemi hem pratik olup hem de alkolü kolayca asit asiğe dönüştürmeye yarar.
Sirke antiseptik özelliği sayesinde tüketildiğinde vücudun iltihaplardan arınmasını, hastalıklara karşı direncini arttırmasını ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Su ile seyreltilmiş sirkeli su, binlerce yıldır ilaç olarak kullanılmaktadır.
Bu nedenle de cevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz.
Boğaz Sorunlarında Etkilidir
Boğaz sorunları da olmak üzere birçok hastalık için şifa kaynağı olarak gösterilen beyaz sirke, suya atılacak bir çay kaşığı atıldığı takdirde boğaz sorunlarınız için de çözüm olacaktır.
Çamaşırların daha yumuşak olmasını sağlıyor
Her derde deva olan beyaz sirkemiz bu sefer yumuşatıcı olarak hayatımıza giriyor. Durulamadan hemen önce yarım su bardağı beyaz sirke kullanarak onları yumuşacık bir şekilde makineden çıkarabilirsiniz.
Halılarınızı kimyasal kullanmadan temizlemek ister misiniz? Kabartma tozu ve beyaz sirke çok yönlü iki bileşendir. Dezenfekte etmede ve lekeleri çıkarmada etkilidirler. Halıyı temizlemek için harikalar.
Sirkeli su ile yıkanmak için normal banyonuzu yapmanız gerekir. Daha sonra banyodan çıkmadan evvel, durulanma suyunuzun içerisine yaklaşık yarım çay bardağı kadar sirke koymalısınız. Bu uygulama için genelde elma sirkesi tercih edilmektedir. Ancak elma sirkesi yoksa üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.
Beyaz sirke diyet için iyi bir seçenektir. Dolgunluk hissi vererek kilo vermenize yardımcı olur. Böylece tüketilen yiyecek miktarını azaltacaktır. Salatanıza ekleyeceğiniz 1 çorba kaşığı beyaz sirke kalorili kalmanıza ve yağ alımını azaltmanıza yardımcı olur.
Galle Sirke Beyaz 2000 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri