Beyaz tenli insanların derisindeki melanin miktarı düşüktür ve güneş ışığı altında kaldıklarında çoğunlukla bronzlaşmak yerine ciltleri kızarır. Çünkü güneş ışığına maruz kalan bu tür ciltlerde melanosit hücreleri yeteri kadar melanin üretemez.
Acele etmeyin. Sağlıklı bir bronzluk için yavaş yavaş yanmak önemlidir. İlk gün yalnızca 10 dakika ile başlayıp her gün üzerine 5 dakika ekleyin. 30 dakikaya ulaştığınızda ise sabit olarak her gün 30 dakika güneşlenebilirsiniz. Çok uzun süre güneş altında kalmak, istediğiniz bronzluğu yakalayamamanıza sebep olabilir.
Beyaz tenli insanların derisindeki melanin miktarı düşüktür ve güneş ışığı altında kaldıklarında çoğunlukla bronzlaşmak yerine ciltleri kızarır.
Melanin, deride bulunan melanosit hücrelerin ürettiği bir pigmenttir. Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar.
İlgili 34 soru bulundu
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma döneminin ardından gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir.
Kısacası, derimizin rengi ne olursa olsun, bundan 1.2 milyon yıl öncesine kadar, günümüzde var olan bütün insanların tek bir ortak atası mevcuttu ve Afrika'da yaşayan bu atamızın deri rengi siyahtı. Daha sonradan meydana gelen göçlerle beyaz ten rengi evrimleşti.
En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
Ortalama olarak beyaz tenli bir insanın bronzluk süresi 10-12 gün sürer. Esmer tenliler ise güneş ışığını daha kolay alabilmekte ve hızlı bronzlaşırlar, fakat cildin eski haline dönmesi diğerlerine oranla daha uzun zaman alır. Esmer bir insanın bronzluk süresi ortalama 6-7 ay sürer.
Önce Vazelin
Bronzlaştırıcı bir ürün kullanmadan önce cildinizin nemini koruması için vücudunuza vazelin sürün. Bu şekilde vazelin, cildinizi kızarmaktan önleyecek ve sağlıklı bir şekilde bronzlaştıracaktır.
Ciltteki ölü derilerin temizlenmesi ve gözeneklerin açık hale getirilmesi bronzlaşma hızını arttırmaktadır. Düzenli cilt bakımı yapan bireylerin daha hızlı bronzlaştığı görülmektedir. Hızlı bronzlaşmak için zeytinyağı, kahve, limon ve kakao yağı gibi doğal ürünler kullanılabilmektedir.
Ancak bronz kalma süresi daha kısadır. Beyaz tenli insanların bronzluk süresi ortalama 10-12 gündür. Esmer ten, güneş ışınlarını daha kolay alabilmekte ve daha hızlı bir şekilde bronzlaşabilmektedir. Ancak esmer ten rengine sahip kişilerin eski ten renklerine dönmeleri yaklaşık 6-7 ay kadar sürmektedir.
Güneşe ilk defa çıkıyorsanız cildinizin özelliğine göre güneşte kalış sürenizi ayarlamanız gerekir. Açık tenli kişilerde ilk kalış süresi 5-10 dakikadır. Kumral tenliler ilk çıkışlarında 10-20 dakika, buğday tenliler 20-30 dakika, esmerler ise 40 dakika kadar güneşte kalabilir.
Ancak bronzlaşmanın çekim alanından uzaklaşmak senin için de zorsa, o zaman en azından bunu en güvenli şekilde yapabilmek için bazı detaylara dikkat etmelisin. Bronzlaşma saatini doğru seç: Yaklaşık olarak sabah saat 11 ile öğleden sonra 3 arası, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerdir.
Havuç tüketmek bronzlaşmaya yardımcı
Havuçta bulunan karoten melanositlerin çoğalmasını hızlandırır. Güneş ışınlarının çok dik gelmediği saatlerde güneşlenip havuç yemek ya da havuç suyu içmek cilde istenen görünümün kazandırılmasına yardımcı olabilir.
Bronzlaşma güneşlenmeden de gerçekleşebilmektedir. Self-tanner denilen kimyasal madde (DHA) içerikli kremler 1 hafta içinde cilde bronz bir koyuluk kazandırmaktadır. Geçici olan bu bronzlaşma yöntemi oldukça güvenilirdir. Böylece UV hasarı olmaksızın bronzlaşmak mümkün olabilmektedir.
Cildinizdeki bronzlaşmanın daha uzun süre devam edebilmesi için havuç, badem, nar, lahana, ıspanak, pazı ve marul gibi sebzeleri beslenme rutininize ekleyebilirsiniz. Incia Doğal Bronzlaştırıcı Yağ cildinizin dengesini koruyan, çevreye ve insan sağlığına duyarlı saf içerikleriyle kalıcı ve doğal bir bronzluk sağlar.
Gölgede Güneşlenmek Bronzlaştırır mı? Gölgede güneşlenerek direkt güneş ışınlarına maruz kalmasanız da bronzlaşabilirsiniz. Gölgede olduğunuzda da güneşin zararlı UV ışınları cildinize ulaşabilir. Bunun önüne geçebilmek için gölgede bile güneş koruyucu ürün kullanmalısınız.
Melanin, deride bulunan melanosit hücrelerin ürettiği bir pigmenttir. Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar.
Eğer beyaz veya açık ten rengine sahipseniz, görünümünüzle kontrast yaratarak renk getirecek tonlara yönelmelisiniz. Gri, kahverengi, bordo, şişe yeşili, lacivert ve mavinin derin tonları gibi koyu renkler ten renginizle kontrast oluşturur.
Polat, bronzlaşmak için cilde sürülen kola ve havuç yağının kansere zemin oluşturabileceğini söyleyerek, şu açıklamada bulundu: "Normal güneşe dahi koruyucusuz çıkmamayı önerirken, kola gibi havuç yağı gibi deride güneşin etkilerini artıran maddeler sürmek riski daha da artıracaktır.
Vazelinin bronzlaştırıcı etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Vazelin yoğun bir şekilde cildi nemlendirirken aynı zamanda güneşle etkileşime geçtiği zaman cildi bronzlaştırıyor. Güneşlenmeden önce vazelini tüm vücudunuza yaymayı deneyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri