Sarı lekeler nedir? Ter kalıntıları kurumaya bırakıldıysa ve uzun süre yıkanmazsa ya da antiperspirant veya deodorant ürünü biriktiyse ter lekeleri oluşabilir. Zamanla, üründeki alüminyum ve terinizdeki tuz, sarı bir ter leke oluşturur ve bunun normal yıkamayla giderilmesi zorlaşır.
Ter ve kire bağlı olarak beyaz tişörtlerin koltuk altı çabucak sararır. Yepyeni tişörtler dahi özellikle terlemeden kaynaklı olarak sarı sarı lekelerin oluşmasına neden olur. Sararan beyaz tişörtlere çok fazla kimyasal uygulanması halinde ise tişörtlerin kararmasına neden olur.
Karbonat, oksijenli su ve tuz karışımını beyaz kıyafetinizde oluşan sarı lekelerin üzerine sürün. Kıyafetinizi bu şeklide yarım saat bekletin. Daha sonra beyazlarınızı çamaşır makinenizin içine atın. Makineden çıkardığınızda lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Uzun süredir bekleyen koltuk altı lekelerine müdahale etmek için temizlik yöntemlerini bir arada uygulayabilirsiniz. Lekeli yüzeyi hazırladıktan sonra öncelikle sirke ve su karışımı ile ön temizliği sağlayabilirsiniz. Ardından limon ve karbonat tepkimesini kullarak sabtilenmiş ter lekesine karşı savaş açabilirsiniz.
Bunun için iki yemek kaşığı sirke ve bir kap ılık su kullanabilirsiniz. Sirkeyi su ile karıştırdıktan sonra leke üzerine uygulamanız gerekir. İşlemi tamamlamanın ardından yarım saat bekleyerek lekenin çözülmesine yardımcı olabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Sarı lekeler nedir? Ter kalıntıları kurumaya bırakıldıysa ve uzun süre yıkanmazsa ya da antiperspirant veya deodorant ürünü biriktiyse ter lekeleri oluşabilir. Zamanla, üründeki alüminyum ve terinizdeki tuz, sarı bir ter leke oluşturur ve bunun normal yıkamayla giderilmesi zorlaşır.
Beyazlardaki sarı lekeleri çıkarmanın bir püf noktası daha var! Elde yıkamada kullanılan sıvı bulaşık deterjanı ve karbonatı sarı lekelerin üzerine sürün ve elinizle o bölgeyi biraz ovalayın. Beyazlarınızı bir gece bu şekilde beklettikten sonra çamaşır makinesine atın. Lekelerin kaybolduğunu hemen fark edeceksiniz.
Karbonatı limon suyu ile beraber kullanırsanız daha etkili bir sonuç elde edersiniz. Islattığınız lekenin üzerine karbonatı döküp üzerine limon suyunu sıkarak leke gözden kaybolana kadar bekletin. Bol su ile durulayıp yıkayabilirsiniz.
Koltuk altı kararması, deride bulunan renk pigmenti sayısındaki artış nedeniyle cildin normal renginden daha koyu bir renk alması durumudur. Bu görünüm, eğer başka bir hastalığa sekonder olarak ortaya çıkmamışsa, genellikle sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmaz.
Sarı leke oluşan yeri nemlendirip üzerine biraz mısır nişastası dökün. Ardında lekenin üstüne beyaz ve temiz bir kumaş serin. Daha sonra uygun sıcaklıktaki ütüyü lekenin üzerinden gezdirin. Bu şekilde kolayca sarı lekenin üstesinden gelebilirsiniz.
Soğuk ya da ılık suya bastırarak lekeye ön işlem yap.
Kumaşın üzerine su dökerek ya da süngerle bastırarak lekeyi iyice ıslat. Lekeler aslında çoğu deodorantta ve ter önleyicide bulunan alüminyuma tepki veren terleme sonucunda oluşur. Terinde bulunan protein, alüminyumla birleşince sarı leke ortaya çıkar.
Koltuk altı terlemesine guatr, kansızlık gibi iç hastalıklarının eşlik ettiği pek görülmez. Koltuk altı terlemesine çözüm, terleme kesici aliminyumlu losyonlar, iyintoforez, botox (botoks) ve cerrahi yöntemler olabilir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler botox ve cerrahi tedavilerdir.
Elinizde hangi ürün varsa onu kullanabilir ve istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Koltuğunuzun sararan bölgesini; portakal, limon veya muzlu üçlüsünden herhangi biriyle ovuyorsunuz. Daha sonrasında ise temiz bir bez yardımıyla bölgeyi silebiliyor ve sararan koltuklarınıza yepyeni bir görünüm kazandırabiliyorsunuz.
Hem siyah ve hem de beyaz giysilerde iz bırakmayan ilk ve tek deodorant olma özelliğini taşıyan NIVEA Black&White, terlemeye ve ter kokusuna karşı 48 saat koruma sağlıyor.
Lekelerden nasıl kurtulursunuz? Pamuk, keten gibi doğal elyaflardan üretilen bol giysiler giyin. Bu, terinizin daha kolay buharlaşmasına izin verecektir. Giyinmeden önce deodorantınızın kuruduğundan emin olun veya aerosol gibi sprey dediğimiz formda uygulama anında hemen kuruyan bir ürün kullanın.
Arap sabununu ovalayarak uygulamanız önerilir. Koltuktaki lekeleri çıkarmanın bir diğer yöntemi ise sirkeli sudur. Sirkeli su ile temizlemek istiyorsanız bölgeye sirkeli sulu bezinizi silerek uygulayabilirsiniz. Böylelikle bakterileri yok etmiş olacaksınız.
İlk olarak lekenin bulunduğu beyaz kıyafete bir yemek kaşığı karbonat dökülmesi gerekmektedir. Eğer leke bölgesel ise yalnızca oraya dökülebilmektedir. Bölgesel olarak dökülen karbonatın üzeri, limonun yarısıyla kapatılmalıdır. En az 20 dakika bekledikten sonra beyaz kıyafet, normal su ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Koltuk altı yaz aylarında aşırı terleme ile ya da havasızlık nedeni ile kararmaktadır. Ağdanın çok sıcak bir şekilde yapılması ya da jiletin deri üzerinde hasar bırakması nedeniyle koltuk altının kararması mümkündür. Ayrıca deodorant kullanımı da koltuk altının kararmasına neden olur.
Sirkeli Su ile Leke Temizleme
Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından Peros Sıvı Çamaşır Deterjanı Göz Alıcı Beyazlar kullanarak çamaşır makinesinde yıkayın.
Koltuk altında sarı-turuncu renklenme antiperspirant kullananlarda ortaya çıkabilmektedir. Bisacodyl ile kaplanmış tartarizin (gıdalarda kullanılan sarı azo boyası) başta cipsler olmak üzere bir çok besinde maalesef bulunmaktadır. Bunları kullanan kişilerde sarı terleme olmaktadır.
Lekeli bölgeyi oksijenli su ile ovduktan sonra ılık suyla durulayarak lekelerden kurtulabilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise %50 oranında alkol ve suyu bir kapta karıştırmaktır. Pamuk yardımıyla lekeli bölgeyi silebilirsiniz. Ancak alkolden sonra kıyafet hiç beklemeden ılık suyla durulanmalıdır.
Bir defa giyip yıkamadan dolaba atılan kıyafetler kısa sürede sararabilir. Çünkü terde bulunan yağlar, kumaşa işlemektedir. Dolap içi temizliği sık sık yapılmazsa, dolapta gözle görülemeyen bakteriler yer oluşur. Kıyafetlerin sararması da bu bakteriler nedeniyle hızlanır.
Lekeli eşyayı ılık suyla akıtın. Ardından az miktarda kalan lekenin üzerine birkaç yemek kaşığı karbonat serpin. Karbonatın üzerine ise bir miktar beyaz sirke damladın. Yarım saat lekeli bölgede kalan karbonatlı-sirkeli karışımı ılık suyla akıtın.
Beyazlardan leke çıkarma yöntemleri arasında sıklıkla tercih edilenlerden birisi çamaşır suyu kullanımıdır. Ağartıcı bir yapıda olan bu ürünü öncelikle bir kumaş parçasında denedikten sonra beyazlardan leke çıkarma işlemi için uygun olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
İlk olarak sirkeyi ve suyu bir kabın içinde karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı, gömleğin yakalarını ıslatın. Bu şekilde 2 saat kadar bekletin ve ardından klasik çamaşır yıkama yönteminizle çamaşır makinesinde yıkayın. Kuruduğunda lekenin tamamen kaybolacağını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri