Determinizm ile indeterminizm arasında uzlaşma sağlayan görüşe otodeterminizm adı verilmektedir. Otodeterminizm öğretisine göre insan davranışını belirleyen ve etkileyen etkenler var olsa bile özgürlük kişisel bir şekilde elde edilebilmektedir. Kişilere özgürlük ve ahlaki ortam hazır olarak sunulmamaktadır.
Otodeterminizm, determinizm ile indeterminizm arasında uzlaşma sağlamaya çalışan görüş olarak tanımlanabilir. Otodeterminizm öğretisine göre insan davranışını belirleyen ve etkileyen bir takım etkenler var olsa bile özgürlük kişisel olarak elde edilebilir.
Otodeterminizm. İnsan ahlaki eylemde bulunurken onun davranışlarını belirleyen bazı faktörler olsa dahi özgürlük, kişisel olarak elde edilebilir. Bu durum kişinin ahlaki anlamda özerk bir konuma sahip olduğunu gösterir.
Soruya "hayır" yanıtını verenler arasında fatalizm (kadercilik) ve determinizm (belirlenimcilik) yer alırken, "evet" yanıtını verenler arasında indeterminizm, otodeterminizm ve liberteryenizm gibi farklı yaklaşımlar bulunmaktadır.
Determinizm, evrende meydana gelen her şeyin ve insanların yaşadığı her şeyin (buna verilen kararlar ve düşünceler de dahil) önceden belirlenmiş kurallara göre işlediğini savunan bir felsefe akımıdır. Determinizme göre özgür irade diye bir şey yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Determinist felsefe, özgür irade ve zorunsuzluğu reddederek varlık âlemindeki her olayın zorunlu sonuçlar doğuran bir sebeplilik zincirine bağlı olarak meydana geldiğini savunan teoridir.
OTODETERMİNİZM (Ahlaki Özerklik) Kişinin ahlaki alandaki kararlarını iradesi ile vererek kendisini gerçekleştirdiği ileri sürülür. Özgürlüğün kaynağı kişide, onun kişiliğindedir. İnsanlar aklını kullanabildiği ve kendini geliştirebildiği ölçüde özgürdür.
Kâinattaki sebep-sonuç ilişkisinin zorunlu olmadığını ileri süren, ilâhî ve insanî iradenin hürriyetini mümkün gören felsefî teori; determinizmin karşıtı.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Bu görüşü temellendirmem gerekir. Birinci ve ikinci görüş, determinizm ile özgür iradenin birbirini dışladığı görüşünde. Determinist bakış açısına göre, özgür irade yoktur; olaylar önceden belirlenmiştir. Özgür iradeyi savunanlar ise, özgür iradenin her türlü determinizmi dışladığını ileri sürüyorlar.
Belirlenimsizlik, herhangi bir kurala göre değil de rastgele veya özgür olarak ilerleme durumudur. Belirlenimsiz bir sistemde bir sonraki durumun ne olacağı önceden tam olarak kestirilemez.
Son olarak, belirlenmezcilik (indeterminizm), insan için doğal nedensellikten kaynaklı böyle bir belirlenimi kabul etmez. Bu anlamda, in- deterministler, insanın özgür bir iradeye sahip olduğunu, dolayısıyla dış etkilerden tamamen bağımsız olarak kararlar alabileceğini ve eyleyebileceğini iddia ederler.
Yararcılık (utilitaryanizm), ilgili tüm bireylerin mutluluk ve refah seviyelerini maksimize edecek olan eylemleri seçmemizi talep eden bir normatif etik teoriler ailesidir.
Bir davranış yapılmadan önce o davranışın yapılış amacı (niyeti) önemlidir. Buradaki niyet sadece ödeve uygun olarak, amacı kendisi için olan salt iyiyi (niyeti) gerçekleştirmektir. Salt iyi yasaya uygun olandır. Kant'ın bu düşüncesine ödev ahlakı (iyi niyet ahlakı) denir.
Determinizme göre insanlar kararlarını özgür iradeleriyle almazlar, kendisine sunulan seçenekleri özgür iradeleriyle seçemezler çünkü determinizme göre özgür irade diye bir kavram yoltur. Bu felsefi akıma göre, insan kendini özgür sandığı zamanlarda bile her şey neden sonuç ilişkisi içinde gerçekleşir.
Teknolojik Belirlenimcilik Nedir? Teknolojik belirlenimcilik (determinizm) konusu tarihte ilk kez 1900'lü yılların başında Amerikan Sosyolog Thorstein Velen tarafından ortaya atılmıştır.
Determinizm, evrende gerçekleşen tüm olayların bir neden sonuç ilişkisine dayalı olduğunu savunan felsefi akımdır. Deterministlere göre bir bilim insanının ve filozofun asli görevi tüm olay ve olguları neden - sonuç ilişkisi içerisinde incelemektir.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Ahlak felsefesi, ''iyi'' ve ''doğru'' gibi kavramlar üzerinden evrensel ahlak kriterlerini belirleyen bir disiplindir. Din felsefesi, metafizik ve idealizm gibi öğretiler bu felsefenin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
Bu felsefeye göre, kainatta her şey sebeplerin tasarrufunda ve idaresindedir. Allah'ın kainat üzerindeki tedbir ve tasarrufunu inkar ediyorlar. Bir nevi sebepleri ilahlaştırıyorlar.
Teolojik determinizm ya da ilahi determinizm, Tanrı'nın âlemde meydana gelen her olayı belirlediği düşüncesidir.
Aristoteles'in, bin yıldan uzun bir dönemde hüküm süren, evreni Ay-altı ve Ay-üstü âlem diye bölerek, farklı alanlarda farklı yasaları geçerli gören sistemi, Newton ile tamamen gözden düştü. Evren hakkında bütüncül ve determinist bir görüş benimsendi.
Hesap makinesi, müzik seti belirli girdilere bağlı olarak çıktılar elde ettiğimiz sistemler deterministik sistemlerdir. Girdi ile çıktı arasında olasılık dağılımına bağlı rastlantısal bir ilişkinin olduğu sistemler de stokastik sistemlerdir. Borsa sistemi ve ekonomik sistemler stokastik sistemlere örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri