Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur.
Kış salatalarına ve balık yanına çok yakıştığı için hemen herkes severek tüketmektedir lakin turp gaz yapıcı özelliğe sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda kükürtlü bileşikler olduğu için turp bağırsaklarda aşırı hareketlenme, gaz ve ishal gibi sıkıntılara yol açabilmektedir.
Kabızlığa iyi gelen turp, lif içeriği sayesinde sindirimi rahatlatmaktadır. Bağırsakları çalıştırdığı için sindirimi kolaylaştırmakta, iltihap sökücü özelliği nedeniyle astıma iyi gelmektedir. Bitkisel öksürük şuruplarının büyük bir bölümünde beyaz turp suyu kullanılmaktadır.
Beyaz Turp: Hem içi hem dışı beyaz olan bu turp türü, diğer turp türlerine göre daha uzundur ve lezzeti diğerlerinden bir miktar farklıdır. Mikroplara karşı savunma kalkanı işlevi görür ve vücudun mikroplardan arınmasına yardımcı olur. Kanserin baş düşmanıdır. Vücudun kanser hücreleri ile savaşırken direncini artırır.
Beyaz turp, mide asidini artırabilir ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Mide ülseri, gastrit, reflü gibi hastalıkları olanlar, beyaz turp tüketimini sınırlamalı veya doktorlarına danışmalıdır. Beyaz turp, kan sulandırıcı etkiye sahiptir ve kanama riskini artırabilir.
İlgili 43 soru bulundu
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Gaz şikayetine dikkat
Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
Özellikle kırmızı turp, içerdiği yüksek antosiyanin içeriğiyle kalp dostudur. Antosiyaninler vücutta antioksidan etki gösterir ve serbest radikallerle savaşır. Düşük kolesterol ve yüksek lif içeriğiyle kolesterol değerlerini düşürmede etki sağlar.
Turp Tüketmenin Riskleri
Genel olarak tüketilmesi güvenilir bir besin olan kırmızı turp çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kamplar yer alır.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Soğan: Faydası saymakla bitmeyen soğan, içinde yer alan fruktan adlı bir maddeden dolayı şişkinlik ve gaz birikmesine sebep olur. Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Beyaz turp içerisinde yüksek lif oranı olduğu için yiyen kişiyi uzun süre tok tutar. Bu da zayıflamak isteyen kişilere yardım eden bir faydasıdır. Uzun süre tokluk hissi olduğu için kişi yemek ihtiyacı hissetmez. Yani beyaz turpun zayıflamaya yardımcı olan bir yanı vardır.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Özellikle fazla sodyum ile yüksek kan basıncı arasında bir bağıntı mevcuttur. Turp, glisemik indeksi düşük kan şekerini yavaş yükselten ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının çok rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Sülfürlü bileşikler açısından zengin olduğundan, iyi bir karaciğer ve safra dostudur. Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turp, antioksidan içeriği açısından ise kırmızı turp tercih edilmelidir.
Beyaz turp, ayrıca oryantal turp, Asya turpu denir. Hafif aromalı, çok büyük, beyaz Doğu Asya kökenli turptur.
Kırmızı turp daha çok diyet döneminde kullanmayı tercih edebileceğiniz besinlerden yer biridir. Sağlığınıza birçok faydasının yanı sıra beslenme programlarınıza ekleyip düzenli olarak tükettiğinizde, vücudunuzdaki yağ depolarını azaltacak ve zayıflama söz konusu olacaktır.
Alerjik hastalıklara da iyi gelir
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
- Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri