Dilimlenen peynir tuzlanır 1 saat tuzunu emmesi için bekletilir ve kavanoza basılır. Üzerine çıkacak kadar su ile 1 yemek kaşığı tuz ve peynirden artan tuz karıştırılır. Tuzlu su peynirin üzerine dökülür ve ağzı sıkı kapatılır.
Dilerseniz kalan suyu peynir altı suyu olarak çorbalarda, hamur işlerinde, ekmeklerde kullanabilirsiniz. İçerisine tuz ekleyebilirsiniz.
Lor peynirinin tuzlu olmasını istiyorsanız, sütü kaynatırken içerisine tuz ekleyin. Limon ve sirkeyi, süt kaynamaya başladığında ekleyin. Süt kesildikten sonra, en fazla 5-6 dakika içerisinde sütü ocaktan alın. Hazırladığınız peyniri kuru ve kapalı kaplarda muhafaza edin.
Kesilen peynirler bir süre kalacağı ağzı kapanabilen büyükçe bir leğene bol tuzla dizilir. Tuzla birlikte kapalı bir kapta kalan peynirler 3- 4 gün sonra sulanır ve bu sudan süzülür. Büyükçe bir kapta su kaynatılır ve tuzda sertleşen peyniri kaynayan suya bir atıp alınır ve uygun yere serip soğutulur.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklanabilmektedir. Kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir. Lor peyniri peynir çeşitleri içinde en dayanıksız ve bozulmaya müsait olanıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Kaşar peyniri içine tuzdan kaynaklı her hangi bir yabancı madde karışmaması için rafine tuz ya da temizliğine güvenilir gıda sanayi tuzu (estuz) kullanılmalıdır.
Salamura hazırlama
Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır. Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır.
1 litre suya 70 gram kaya tuzu koyulur, kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
1 lt sütü kaynatıyoruz. Sütümüz kaynamaya devam ederken 4 yemek kaşığı yoğurdu da ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Süt yeşil suyunu bırakana kadar kaynamaya devam ediyor. Sonrasında süzgeçten veya temiz bir tülbentten süzüyoruz ve peynirimiz hazır.
Öncelikle peynirleri yıkayıp süzgece koyalım ve uygun büyüklükte keselim. Ardından peynirleri iyice tuzlayalım ve kapaklı bir leğene koyup koyup ağzını kapatalım. Kapalı kapta kalan tuzlu peynir 2-3 gün sonra sulanacağı için tekrar süzülür.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin.
Artık taze peynirin bırakacak suyu kalmamışken, bahçedeki odun fırını tutuşturulur. Ateş biter, kor kalır, sinilerin içerisine yerleştirilir peynirler, hepsi birer iri yumruk büyüklüğünde 30-40 tane. Öğle vakti girer fırına, usul usul dinlenir, sık sık çevrilir.
Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor. Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
Peynirlerin yüzeyinde görülen bozulmaları önler, gaz çıkaran ve kokuşma yapan bakterilerin gelişmesini engeller. Tuzun higroskopik niteliğinden ötürü serumun akması ve tam bir süzülme sağlar ve böylece süzülmeyi tamamlar. Özellikle dışı tuz ile ovulan peynirlerde kabuk oluşumuna neden olur.
Salamura yaparken salamura tuz ya da kaya tuzu denilen, sofralık tuzdan iri, kristal yapıda bir tuz kullanılır. Bu tuz, içinde daha az iyot bulundurduğu için sofralık tuzdan çok daha lezzetli bir yapıya sahip. Sofralık tuz gibi kimyasal bir süreçten ve işlemlerden geçmediği için oldukça sağlıklı.
Kullanılacak tuz oranı malzemelerin ağırlığının % 5 ya da 9'u kadar olmalıdır. Bu nedenle bidon ya da kavanozu tartarak daha verimli salamura hazırlayabilirsiniz. Bidon içindeki malzemelerin üzerini geçecek kadar tuzlu su eklediyseniz, kapağını kapatıp serin ve karanlık yerde bekletmelisiniz.
Salamura Suyunun Kullanımı
Önce peynirleri kaya tuzu ile tuzluyoruz ve 5 dakika bekletiyoruz. Sonrasında kavanozun alt kısmına 10 gram tuz yerleştiriyoruz. Peynirlerin bir kısmını yerleştirdikten sonra hazırladığımız salamura suyunu hava kalmayacak şekilde doldurup ağzını akmayacak şekilde kapatıyoruz.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşan lor peyniri taze olarak tüketilir. Tuzlu veya tuzsuz çeşitleri bulunabilir. Kullanıma veya damak zevkine göre baharatlarla tatlandırılabilen lor, evde üretilebileceği gibi hazır olarak da satın alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri