Böylece 4/B Statüsündeki sözleşmeli personel, yıl içerisinde kullanılmayan yıllık izin sürelerini kadrolu kamu görevlilerinde olduğu gibi bir sonraki yıla devredip kullanabilecek.
Bu demek oluyor ki çalışana çalıştığı süreye bağlı olarak yıllık ücretli izin hakkı tanınmalı, çalışan çalıştığı süre boyunca her yıl tekraren yenilenmeli, kullanılmayan ücretli izin hakları da bir sonraki yıla eklenmelidir.
102 nci maddesinde, "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Sözleşme döneminde kullanılmayan izinler, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilir. Cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin hakları düşer.
Bir yılın tamamlanması için gereken süre 5 ay 20 gün olarak tespit edilecektir. Daha somut ifade ile personel işe giriş tarihinden itibaren 5 ay 20 gün sonra, yani 05.07.2022 tarihinde yıllık izni hakkı elde edecek ve kendisine 20 günlük yıllık izin tanımlanacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Böylece 4/B Statüsündeki sözleşmeli personel, yıl içerisinde kullanılmayan yıllık izin sürelerini kadrolu kamu görevlilerinde olduğu gibi bir sonraki yıla devredip kullanabilecek. Bir başka ifadeyle sözleşmeli personel 4/A statüsündeki kamu görevlileri gibi cari yıl ile önceki yılın iznini birleştirebilecek.
Sözleşmeli personel ile kurum arasında belirli süreli iş sözleşmesi akdedilir. İstihdamın devamı için her yıl sözleşmenin yenilenmesi gerekmektedir.
1 yıldan az süre çalışanların yıllık izin hakkı yoktur. İşçiler, aynı işverene ait işyerlerinde deneme süreleri de dâhil olmak üzere 1 tam yılı doldurmak suretiyle yıllık ücretli izne hak kazanırlar. Dolayısıyla 1 yıldan az süreli olarak (1 ay, 6 ay, 10 ay… ) çalışanlar için yıllık ücretli izin hakkı yoktur.
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Bu anlamda işyerindeki çalışması bir yılı doldurmayan işçiler için orantılı olarak bir ücretli izin hakkı söz konusu değildir.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK çerçevesinde ihdas edilmiş bir “memur” kadrosuna sahip konumdadır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen sözleşmeli personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve senelik izin süreleri dâhil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor. Dolayısıyla bu durumlarda işçinin ya yıllık izin ya ücretsiz izin alması gerekiyor.
Dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam kamu görevlilerinin hastalık hallerinde sahip oldukları haklar statülerine göre farklılık göstermekte, kadrolu memurlar 36 aya kadar ücretli hastalık izni kullanabilmekteyken, sözleşmeli ve geçici personelin bir yıl içinde toplam en fazla 30 gün ücretli hastalık izni ...
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
Cumartesi günü yukarda kanun metinlerinde yer alan hafta tatili ve genel tatil tanımları arasında yer almamaktadır. Bu nedenle yıllık izne rastlaması halinde izin süresinden sayılmaması söz konusu olmamaktadır.
Ayrıca eğer işçi ayın 1'inde maaş ödemesi yapılan bir işyerinde çalışıyorsa ve yıllık ücretli izin hakkını da ayın 20'inde kullanacaksa o ayki ücretinin 20 günlük kısmı da işçiye avans olarak ödenir. İzin tarihini kim belirler? Yıllık iznin ne zaman kullanılacağını işverenler belirler.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kamu kurumlarında 4B'li olarak çalışan sözleşmeli personelin çeşitli sebeplerle kullanamadığı yıllık izinlerini, bir sonraki yılda kullanabileceğini duyurdu.
Nitekim İş Kanununa göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, Hizmet yılı 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olanlara 14 günden; 5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmet süresi olanlara 24 günden, 15 yıl ve daha fazla hizmet süresi olanlara 26 günden az olamaz.
Bu hüküm çerçevesinde, hizmetin bir yıl olması halinde yıllık izne hak kazanılabilmektedir. Hizmet kavramı ise kazanılmış hak aylık hesabında değerlendirilen hizmet süresini ifade etmektedir. Aday memur olarak göreve başlayanlar bir sene görev yaptıktan sonra yıllık izne hak kazanmaktadır.
Çalışan her 'bir' yılını tamamladığında yıllık ücretli iznine hak kazanır. Çalışanın, bunu takip eden hizmet yılı içerisinde söz konusu izni kullanması esastır. Cumartesi Günleri Yıllık İzinden Sayılır Mı? Eğer hafta tatili sözleşmede cumartesi olarak belirtilmemiş ise yıllık izinden sayılır.
Ancak her iki maddenin de devamında Kanunun 53. maddesinde yer alan yıllık izin sürelerinin tarafların anlaşması ile ve bir bölümü on günden az olmamak kaydı ile en çok üçe bölünebileceği hükmü yer almıştır.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Ancak 4/B'li personellere, özlük haklarına ilişkin düzenlemeler kapsamında bir takım haklar tanınmıştır. 4/B sözleşmeli personel ile kurum arasında her yıl sözleşmenin yenilenmesi ile istihdam devam eder.
Sözleşmeli personel, iki ay önceden yazılı ihbarda bulunmak şartıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak her zaman feshedebilir.
İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri