Hamileyken
Fast Food yeme düzeninin genel olarak besin değerinden yoksun ve yüksek kalorili bir yeme şekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, fast food yeme düzeninin yüksek oranda katkı maddesi içerdiğinden dolayı hamilelik döneminde önerilmediğini belirtti.
Hamburger, lahmacun, pizza, döner ve börek gibi besinler hamile biri için çok yağlı yemek çeşidi olduğundan çok fazla tüketimi zararlıdır. Fast food besinler gebe biri için oldukça dikkat çeker ancak doktor kontrolünde yenilir mi diye kontrol edilmeli ve hem anne adayının sağlığı hem de bebek sağlığı için önemlidir.
Yapılan araştırmalar, gebelikte abur cubur tüketimi fazla olan annelerin çocuklarında, alerji ve astım riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Abur cuburlar, işlenmiş gıdalar ve fast food yiyecekler, anne karnındaki bebeğin beyin kimyasını olumsuz etkilemektedir.
Araştırmaların sonuçlarına göre; aşırı cips tüketen gebe kadınların bebeklerinin büyümesi ve gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir. Bu sebeple anne adaylarının mümkün olduğunca cips yemekten uzak durmaları tavsiye edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir. Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın.
Bu nedenle hamileler gazlı içecek içebilir mi? Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Cips, hazır çorba, konserve, hazır gıdalar, ketçap, barbekü ve hazır salata sosları çok miktarda tuz içerdiği için hamilelik döneminde tüketilmemelidir.
Az pişmiş yumurtanın yanı sıra çiğ yumurta ile yapılan mayonez, krema veya dondurma gibi besinlerin de tüketilmemesi gerekir. Çiğ veya az pişmiş et ürünleri parazit ve enfeksiyon kaynağı olabileceği için gebelik sürecinde uzak durulması gereken besinlerdir.
Elmada yoğun miktarda C vitamini bulunmaktadır. Her gün yenilecek olan elma ile vücudun vitamin ihtiyacı karşılanacak, anne adayı ve bebeğinin hastalıklara yakalanma riski de azalacaktır. Enerjiyi Yükseltme: Hamilelik döneminde vücut ağırlaşmakta ve harcanılan enerji daha da artmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre hamilelerin düşük yapmasına neden olan listeria bakterisi tavuk etinde çok miktarda görülüyor. Prof. Işıl Var, "Satılmayan tavuk döneri buzdolabı koşullarında saklasanız bile listeria soğuk koşullarda yaşamaya ve üremeye devam ediyor" dedi.
Hamilelerin düşük yapmasına neden olan listeria bakterisinin yapılan araştırmalarda tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü uyarısında bulunan Prof. Dr. Işıl Var, "Satılmayan tavuk döneri buzdolabı koşullarında saklasanız bile listeria, soğuk koşullarda yaşamaya ve üremeye devam ediyor'' dedi.
Beslenme listesinden eksik edilmemesi gereken sağlıklı besinlerden biri de muzdur. Hem kilo kontrolü hem de bebeğin gelişimi için uzmanlar tarafından önerilen muz, günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir.
Hamilelikte artan kalsiyum, demir ve vitamin ihtiyacının karşılanması için tahıllar ve kuru baklagiller tüketilmesi gereken besin grubunda yer alıyor. Bu dönemde hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyacağı vitaminlerin kaynağı olarak görülen pirincin tüketilmesi de, özellikle öneriliyor.
Çiğ kırmızı et toksoplazma barındırabilir diye, garanti olsun diye, ki çoğu zaman yok içinde toksoplazma, ama anne adaylarına bu şeyi, çiğ eti tüketmemelerini öneriyoruz. Ama çiğ ete dokunmakla oradan bir toksoplazma olma ihtimali son derece az.
Aşerme sonucunda istenilen yiyeceğin yenmesinin zararı olmadığı gibi sanılanın aksine bir yararı da yoktur. Hatta bazı yörelerde yanlış inanışlara yol açarak istenilen yiyeceğin yenmemesi durumunda bebekte sakatlık ve cildinde lekeler olacağı söylenmektedir."
Yağsız süt, mozzarella peyniri ve süzme peynir gibi az yağlı süt ürünleri, sağlıklı bir hamilelik diyetinin önemli parçasıdır, ancak hamileyken pastörize edilmemiş süt ve peynirlerden kaçınmalısınız. Bunlar listeriyoz gibi gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir.
Kelle paça ve işkembe ise bazı bölgelerde, temizlik sürecindeki aşamalarda kimyasal kullanılarak beyazlatıldığı için hem hamile kadınlar hem de fetüs için çok tehlikeli olabilir.
Hamilelikte maden suyu tüketimi güvenlidir, doktorunuza danışarak tükettiğiniz takdirde anne ya da bebeğe zarar vermez. İçeriğindeki zengin mineraller nedeni ile anne adayının doğal maden suyu içmesi yararlı olabilir. Maden suyunun içerisinde tatlandırıcı bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Gebelikte kan şekeri ile ilgili sorun yaşayan anne adayları çikolatadan uzak durmalı, normal bir gebelikte de sınırlı miktarda çikolata tüketilmelidir. Gebelikte aşırı çikolata tüketen anne adaylarında gebelik şekeri ( gestasyonel diyabet ), aşırı kilo alımı ve diş sağlığı problemleri yaşanma riski yüksektir.
Hamilelikte Asitli İçecek İçmenin Zararları
Anne ve bebeğin aynı kanı paylaştığı gebelik döneminde; annenin bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmesi, bebeğin beynine giden oksijen oranının düşmesine neden olabilir. Bu durum da bebekte olumsuz gelişimlerin olması ihtimali arttıracak bir durumdur.
Kansas Eyalet Üniversitesi'nde beslenme profesörü olan Sandy Procter, "1 yaşın üzerindeki çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere sağlıklı yetişkinler, balı güvenle tüketebilir, çünkü bağışıklık sistemleri balın içerebileceği herhangi bir bakteriye karşı koruma sağlar" diyor.
Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde bulunan bakteri; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açabilir. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir ve kaşar peyniri hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup, sık sık yenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri