Beynimiz Güçlendikçe Neler Olur? Bir yetişkin dakikada 150-200 kelime okuyabilir. Eğer okuma alışkanlığı kazanmış biriysen muhtemelen daha fazla okuyorsunuzdur. Kabaca bir hesapla her gün bir saat okuma yaparak ortalama 10.000 kelimeyi kolayca okuyabilirsin.
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Bir bakışta bir sayfayı görebilme yeteneğine sahip olan cumhurbaşkanımız bir dakikada 5 bin ile 7 bin arasında kelime okuyabilme kapasitesine sahip olmasının yanı sıra bir gördüğü kişiyi bir daha unutmayan, isimleri çok iyi hatırlayan Süleyman Demirel okuma konusunda Türkiye'nin en hızlı okuyan bireylerinden birisiydi.
7 ila 12. sınıflardaki gençler, dakikada 120 ile 260 kelime arasında okuyabilir. Üniversite çağındaki yetişkinler 220 ila 320 kelime arasında okuyabilirken, yetişkinlerin ortalama okuma hızı dakikada 180 ve 260 kelimedir.
İlgili 26 soru bulundu
320 kelime - 500 kelime: Konsantrasyonun artış gösterdiği bir değerdir. 1 dakikada bu aralıkta kelime okuyan birinin okuma hızı ortalama üstüdür. 500 kelime - 800 kelime: Hem Türkiye hem de dünya standardı için ortalama üstü bir değerdir.
Aldığı hızlı okuma ve algılama teknikleri eğitimi sonrası dakikada 11 bin 725 kelime okuyarak Amerikalı Mariel Aragon'un 6 bin olan rekorunu, ikiye katlayıp dünyanın en hızlı okuyan insanı olmayı başaran Tarık Yiğit, 16 yılda 5 bin kitap okudu.
Türkiye'de 23 Nisan hem Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hemde Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü kapsamında Kütüphaneler Haftası olarak kutlanıyor. Şurada Paylaş! Dünya Kültürü Puan Endeksi'ne göre dünyada en çok kitap okuyan ülke Hindistan, ikinci sırada ise Tayland ve ardından Çin geliyor.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
Peki, kolay dinlenir konuşma hızı nedir? Dikkati dağıtmayan, dinleyeni yormayan şekilde ama akıcı bir konuşmada dakikada 125 ila 175 sözcük kullanılır. Bir dakikada 125'in altında sözcük kullanıyorsanız yavaş, 175'in üstünde sözcük konuşuyorsanız hızlı konuşuyorsunuz demektir.
Örneğin okuyacağınız metni 1200 kelime olarak saydınız. Bunu 5 dakikada (300 saniyede) okuduğunuzu düşünelim. Bir dakikada okunan kelime sayısı, toplam sözcük sayısı/okunan süre (saniye)x60 Bu formüle uygularsak (1200/300)x60=240 çıkar. Bu ölçümde bir dakikada 240 kelime okunmuştur.
Klavyede İdeal Yazma Hızı Nedir? Klavyede ortalama yazma hızı dakikada 40 kelimeyken ideal yazma hızı ise dakikada 65 ile 70 kelime arasında. Ortalamanın altında mı yoksa üstünde mi olduğunuzu çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz çünkü yazma hızını test edebileceğiniz web siteleri bulunuyor.
1 saat 60 dakikadır. 1 dakikada 16 kelime ise; 60 dakikada x kelime olur. (60.16)÷1=960 kelime okur.
Okuma hızı dakikada okunabilen kelime sayısını ifade eder. Bu sayı kişisel olarak değişkenlik gösterir. Eğitim seviyesi de ortalama okuma hızını önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur.
3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 85,7'lik bir oranla Türkiye'de Türkçe yazılmış kitapların tercih edildiği görülüyor.
Kitap okumak sizi zeki yapar. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan kitap okumanın faydaları arasında yer alan bu durum deneylerle ispatlanmıştır. Düzenli kitap okuyan bireylerde beyinleri yeni nöronların oluşmasına izin veriyor bu da kişiyi daha zeki biri yapıyor.
Mersin'in Silifke ilçesinde 12 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Enes Acun 1 dakikada 14 bin 430 kelime okuyarak dünya rekoru kırdı.
'Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'nın sonuçlarına göre Türk halkı senede 7 kitap okuyor. Her 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı varken yüzde 31'lik bir dilim hiç kitap okumuyor.
Okuma ve beyin arasındaki ilişkiyi anlarsak aslında hızlı okuyarak daha iyi anlayabileceğimizi kavrarız. Bir yetişkin ortalama olarak dakikada 150-200 kelime okur.
Yani ortalama yaklaşık 160-180 kelime arası okumalıdır. Çünkü bu zamana kadar kitap okuyup , soruları çözdüğü için fark etmese bile okuması gittikçe gelişiyor ve hızlanıyor.
300 Sayfalık bir kitapta yaklaşık kaç kelime olduğunu bulabilmek için, ilk olarak 1 sayfada yaklaşık kaç kelime olduğunu bilmemiz gerekmektedir. 1 Sayfada olan kelime sayısı 140 ile 200 kelime arasında değişkenlik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri