Sarımsak, zerdeçal, kekik, zencefil, elma, ananas, muz, domates, üzüm, çilek, kiraz, kızılcık, bal, yeşil çay, çuha çiçeği çayı, soya, fasulye, kayısı, portakal, böğürtlen, erik, hindiba gibi baharat, sebze ve meyvelerden elde edilen besinler damar tıkanıklığı tedavisinde aşama kaydetmenizi sağlar.
Kepekli tahıl, yulaf ezmesi, fasulye ve bolca meyve, sebze tüketmek damar tıkanıklığı olasılığını önemli ölçüde azaltır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler, damar tıkanıklığına neden olan kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar aşırı tüketilmemelidir.
İskemik inme ya da geçici iskemik atak geçiren bir kişide olaydan sorumlu şah damarında %70 üzerinde darlık varsa bu darlık karotid endarterektomi adı verilen bir ameliyatla ya da stentle açılmalıdır. Bu işlemler kişi felç geçirdikten sonra ilk 2 hafta içinde yapıldığında en iyi sonuç elde edilir.
İlgili 23 soru bulundu
Beyin damar tıkanıklığında baş ağrısı Bulantı ve kusma. Vücudun belli bölümlerinde güç kaybı ve duyu bozukluğu. Yürüme zorluğu.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
P vitamini, kılcal damarların geçirgenliği ve yapısının korunmasında son derece etkilidir. C vitaminine oldukça benzer özellikler taşır ve genellikle C vitaminiyle aynı besinlerde bulunur. Ortak özellikleri, flavon denilen vücut için oldukça yararlı öğeleri içermeleridir.
Sarımsak, zerdeçal, kekik, zencefil, elma, ananas, muz, domates, üzüm, çilek, kiraz, kızılcık, bal, yeşil çay, çuha çiçeği çayı, soya, fasulye, kayısı, portakal, böğürtlen, erik, hindiba gibi baharat, sebze ve meyvelerden elde edilen besinler damar tıkanıklığı tedavisinde aşama kaydetmenizi sağlar.
Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir. Kolesterol düşürücü olarak bilinen bu besin, tansiyonu da dengeleyerek sabit tutmaktadır.
Tedavinin başlangıcında ise, hastaya öncelikle sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve fazla kiloların verilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Aynı zamanda gerekli görülen durumlarda ise, ilaç tedavisi ve acil görülen durumlarda ise cerrahi müdahale ile tıkalı damar kolaylıkla açılabilir.
Kalp damarı tıkanıklığını açan 2 yöntem
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Zeytinyağı vücudumuzdaki Ana damarlarımızda ve kılcal damarlarımızda kireçlenmeyi de önlemektedir. Bu nedenle de damar sertliğini de önlemektedir. Ayrıca dolaşımdaki kanda kolesterol (yağımsı madde) ve lipit parçacıklarının-taneciklerinin oluşmasını da önlemektedir.
Kalp Damar Hastalıklarında
Kan pıhtısı oluşumunun engellenmesine yardımcı olmasıyla aspirin, arterlerden yeterli miktarda kan akışı sağlar ve bu şekilde erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi riskini azaltır. Bunu yanında aspirinin kriz sırasında ya da krizden hemen sonra alınırsa krizin zararı da azaltmaktadır.
Alıç sirkesi, damar sertliği rahatsızlığı olanlarca da sıklıkla tüketilir. Alıç sirkesi damar açar mı sorusunun yanıtı, mucizevi bir etki vadetmediği yönündedir.
Düzenli hacamat yaptıran kişilerde damarlarda plaklar oluşmaz ve tıkanıklık olmaz. Damar tıkanıklığı şikayeti olan bir kişi 1 seansta 40 yıllık toksinlerden kurtulmayı beklememelidir. Asgari 1 ay arayla 4-5 seans hacamat ve en az 1 seans sülük gereklidir.
Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
Kısacası evet, elma sirkesi tıkalı damarların açılmasına yardımcı olur, damarları rahatlatıp gevşetir.
C vitamini, vücuda eksik alındığından bağışıklık sistemi olumsuz anlamda etkilenir. Günlük olarak tüketilen limonlu su, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyarak hastalıklara yakalanmayı engeller. Yaraların iyileşmesi ve vücudun gıdalardan demiri emmesine yardımcı olur.
Zeytinyağının, kolesterol düzenleyici etkisi ile kalp hastalıkları riskini azalttığını dile getiren Karatay, "Zeytinyağı, damar tıkanıklıklarını önlemede yardımcı olur, tansiyonun kontrol altında tutulmasında önemli rol üstlenir, ayrıca kanseri önleyici maddeler içerir.
Evet mümkün. Tıkalı damarlar anjiografi altında ameliyatsız olarak veya ameliyatla tedavi edilebilir. Dünyada tıkalı bir damarı açan ilaç yoktur. Kan sulandırıcı olarak kullanılan ilaçlar açık damarların tıkanmasını kolaylaştıran faktörleri ortadan kaldırır ve bu açıdan çok faydalıdırlar.
Damar tıkanıklığının giderilmesi için damar açıcı bitki ve gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kepekli tahıl, yulaf ezmesi ve fasulye tüketimi de arttırılmalıdır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler kötü kolesterolü düşürür. Kötü kolesterolün düşmesi ile birlikte damar tıkanıklığı gibi sorunlar da ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri