➤ Görüntüleme esnasında hasta uzanır ve ultrason cihazı ile bölge taraması yapılarak görüntülerin monitöre aktarılması sağlanır. ➤ Ultrason başlığı (prob) muayene esnasında farklı alanlarda gezdirilerek geniş bir tetkik yapılır. ➤ Damar ultrasonu uzman radyoloji doktoru tarafından yapılması gereken bir yöntemdir.
Ultrason görüntülemesi genellikle 30-60 dakika arasında sürmektedir. Ultrasondan hemen sonra normal aktivitelere dönülmektedir.
Genellikle inceleme 15 dakikada tamamlanır. Ağrısız bir işlemdir ve yan etkisi yoktur. Kalp kapakçıkları, büyük damarların (aort damarı, pulmoner arter) kesitleri ve hareketleri ekranda görülür. Sonuçlar, testi yapan doktor tarafından değerlendirilir.
Ultrason görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli ultrason, damarlardaki kan akışının normal olup olmadığını belirlemek için kullanılıyor. Yüksek frekanslı ses dalgaları yardımıyla görüntülenen damarlarda, kan akışının seyri ya da damarlardaki daralma belirlenebiliyor.
Doppler Nasıl Yapılır? Görüntüleme özel tasarlanmış ultrason başlığını kullanılmaktadır. Başlık çekim yapılacak bölgede gezdirilir. Gerekli durumlarda ultrason başlığı farklı alanlarda da dolaştırılarak kan akışının sorunlu olduğu bölgeler tespit edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Transfontanel ultrason sırasında bebeğin beyin gelişim durumu değerlendirilir. Bebek beyninde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı anlaşılır. Aynı şekilde bebeğin beyin dokusunda görülebilen bir takım genetik anomaliler de bu tetkik sırasında tespit edilebilir.
Bu inceleme ile kafa kemiklerinin henüz kapanmayan alanları pencere olarak kullanılarak beyin yapıları, damarlar, beyin omurilik sıvısı ve beyin zarları değerlendirilir. Yeni doğan bebeklerde özellikle prematürite olması durumunda beyin gelişiminin normal olup olmadığı değerlendirilir.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Ultrason sonucu genel olarak aynı gün veya ertesi gün çıkar.
Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Pelvik renkli doppler usg yapılırken eğer üstten ultrason dediğimiz yöntem kullanılacaksa hastanın işlem öncesinde bol su içmesi, mesanesinin sıkıştırılması istenir. Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
Transfontanel ultrason
Transfontanel ultrasonografi bıngıldağı henüz kapanmamış bebeklerde beyin dokusunu radyasyon kullanmadan, zararsız bir şekilde incelemek için yapılan bir tetkiktir. Özellikle erken doğmuş bebeklerde kafa içinde çok küçük kanamalar olabilmektedir. Sıklıkla bu nedenle istenir.
Ultrason çekilmesi için hazırlık gerekir mi? Karın içindeki organların ultrasonu için erişkinlerde hastanın 8-12 saat süre ile aç karna olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Beyinde damar tıkanıklığı geçici veya kalıcı felce neden olabilir. Geçici olanlara "Geçici iskemik atak" denir; hızlı tedaviyle iz bırakmadan iyileşebilir. Ancak kalıcı inme, vücut tansiyonu düzeltemediği için veya beyne atan pıhtı erimediği için konu 24 saatten fazla devam edebilir.
Aşağıdaki yöntemlerle birlikte beyin damar tıkanıklığı tanısı konabilir: Doppler ultrasonografi. Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR)
Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur? Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur.
Örneğin beyin damarı tıkanmışsa kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, hissizlik, uyuşma, konuşma sorunları gibi belirtiler görülürken; koroner arter hastalığı olarak bilinen kalp damarlarında tıkanıklık göğüs ağrısı, sol kolda ağrı, uyuşukluk gibi şikâyetlere neden olur.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
Transkranial ve transfontanel ultrason, kranial ultrason, beynin ve beynin derin kısımlarında bulunan beyin omurilik sıvısı ile dolu ventriküllerin ses dalgalarını kullanarak görüntülerini elde eder. Bu görüntüleme tetkiki en çok bebeklerde yapılır.
Ayrıntılı ultrason fiyatları 2022 yılında 400-800 tl arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri