Bu sözcüklerden biri de fark etmez sözcüğüdür. Bu sözcüğün yazımı genellikle karıştırılmaktadır. Fark etmez sözcüğü birleşik fiiller grubunda olduğu için ve herhangi bir ses olayına uğramadığı için ayrı yazılmaktadır.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
Bazı kelimeler içerdiği eylemlerden dolayı ayrı yazılırlar ancak birleşik kelimeler sınıfına girerler. İçerisinde özellikle etmek, edilmek, olmak gibi kelimeler geçiyorsa bunlar ayrı yazılan birleşik kelimelerdendir. Farketmek nasıl yazılır? Fark etmek kelimesi de ayrı yazılan birleşik kelimeler grubuna girmektedir.
Fark etmez TDK sözlük anlamı şu şekildedir: önemi yok, etkisi olmaz, değişmez anlamında kullanılan bir söz.
Arz Ederim kelimesinde ise etmek ve arz kelimeleri kaynaşmamıştır. Bu nedenle kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
FARK KELİMESİNİN ANLAMI
Bir kimse veya nesnenin bir başkasıyla karıştırılmamasını sağlayan ayrımdır. Mantıkta ayrım olarak geçer. Matematik terimi olarak ise çıkarma işleminin sonucudur. Bu kelime genellikle farg şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Fark yapmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: üstünlük sağlamak.
1. Bir kimse ya da nesnenin bir başkasıyla karıştırılmamasını sağlayan ayrılık; benzer şeyleri birbirinden ayıran özellik, başkalık, ayrım; iki ya da daha çok kimse, büyüklük vb. arasında bir ayrım oluşturan şey. 2. Bir çıkartma işleminin sonucu.
"Fark etmeksizin" ayrı yazılır. Bitişik yazılması gerekirmiş gibi gelmesinin nedeni bu iki kelime arasında ulama olmasıdır. Özellikle kelime sonundaki iki sessiz harften sonraki ulama, kelimelerin birleştiği hissini kuvvetlendirmektedir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Fark etti TDK tarafından yayımlanan sözlüklere göre görmek, anlamak, ayırt etmek şeklinde anlamlandırılır. Fark etti yazımı en çok kafa karıştıran kelimeler arasında yer alır.
Cevap: Fark edilir ayrı yazılır çünkü ses olayı yoktur.
TDK'ya göre klişe kelimesinin doğru yazımı klişe şeklindedir. Klişe kelimesi k harfi ile başlar.
Bu kelime, genellikle bitişik yazılır. Ayrı yazılması ise yanlış bir şekilde kabul edilir. Bu nedenle de kelimenin yazımına dikkat etmek gerekir.
Gulyabani TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalet.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri