Beyindeki 100 milyar kadar nöron, bir ampulü çalıştırmak için yeterli miktarda elektrik yani enerji üretir. Bu yüzden de beyin, dünyanın en büyük bilgisayarından bile daha hızlı çalışabiliyor.
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Aksonlar bu sinyalleri aksiyon potansiyeli adı verilen elektrokimyasal iletiler şeklinden saniyenin binde biri sürede ve saniyede 1-100 metre hızla iletirler. Nöronlar aksonlar boyunca hareket eden elektriksel sinyaller üretirler.
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalması ya da artmasına bağlı olarak sorunlar yaşanabilmektedir.
Metabolizma. Beyin herhangi başka bir organdan daha fazla olarak insan vücudu tarafından kullanılan enerjinin yüzde yirmisini tüketir. İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır.
İlgili 33 soru bulundu
8. BEYNİNİZ 25 WATT'LIK BİR AMPULÜ ÇALIŞTIRACAK KADAR YETERLİ ELEKTRİK ÜRETİR. Beyindeki elektrik akımı o kadar güçlü ki bir ampulü bile çalıştırmak için yeterli miktarda elektrik üretebilir.
Beynimiz beden ağırlığımızın sadece yüzde ikisini meydana getirmesine rağmen en fazla enerji harcayan organ. Beynimiz, enerjimizin yüzde 20'sini kullanır. Bu enerjinin büyük bir kısmı sinir hücrelerinin elektriksel ve kimyasal sinyaller üzerinden aktif iletişimi için gerekli.
Proteinler, beyinde mesajları gönderen nörotransmiterler için önemli yapı taşlarıdır. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların çoğu, en sağlıklı protein içeren kaynaklar olarak balık, kümes hayvanları, yumurta, baklagiller ve kabuklu yemişler gibi bitki bazlı proteinlere işaret ediyor.
Beynimizde Acıyı Algılayan Reseptörler Yoksa Başımız Neden Ağrıyor? Vücudumuzda acıyı algılayan ve nösiseptör olarak isimlendirilen acı reseptörleri vardır. Bu özelleşmiş sinir hücreleri vücudumuzdaki birçok dokuda bulunur. Ancak beyin dokusunda nösiseptörler yer almaz.
Beyinde oksijenin hemen tamamı glukozun oksidasyonunda kul- lanılır. Beynin enerji ihtiyacı devamlıdır. Uyku esnasında bile meta- bolizma hızında yavaşlama olmaz (9). Beyin, normal fonksiyonlarını devam ettirebilmek için glukoz ve oksijene muhtaçtır.
İnsan beyni, yaşamın devamlılığını sağlayan mekanizmaların çalışmasını sağlamak için aslında uykuda bile çalışıyor. Örneğin kalp atışlarının ve nefes alışverişinin yolunda gitmesini sağlıyor, gün boyunca biriktirdiği atıkları temizliyor, anıları sıralıyor ve "dosyalıyor".
İnsana, bitkilerin ürettiği bu enerjiden farklı biçimlerde günlük 1500-2000 kalori(6-8 MJ) enerji alması önerilir. Besin molekülleri mitokondride su ve karbondioksite oksitlendirilir. Ve bu enerjinin bir kısmı ADP'yi ATP'ye çevirmek için kullanılır.
Beyin, vücudumuzun sadece %2'sini kaplayan bir kütle olmasına rağmen, tüm vücudumuzdan üretilen enerjinin %20-25'ini tek başına tüketir. 20 Watt, saniyede 20 Joule enerji tüketimi demektir eder.
Glikoz beynin temel enerji kaynağıdır. Asıl besin kaynağı karbonhidrat olan beyin, kasların aksine yağları enerji kaynağı olarak kullanamamaktadır ancak ketonları kullanabilmektedir.
Endişe beyni yorar ve yıpratır. Beyin endişeden uzak tutulmalıdır. Hafif miktarda kafein yani çay, kahve tüketimi beynin daha berrak çalışmasını sağlar. Çikolata, muz, fındık, fıstık ve balık gibi birtakım gıdalar serotonin içerdikleri için mutluluk hormonu yayılmasını sağlar.
Aerobik egzersiz, koşu ve yüzme beyin sağlığı için en iyi yol olmaktadır. Kişinin kalp atış hızını arttırdığı için vücudun beyne daha fazla kan pompalaması anlamına gelmektedir. Ancak ağırlık kaldırma gibi egzersizler kalp hızını artırarak beyne fayda getirebilmektedir.
Nootropikler veya nootropik ilaçlar (halk arasında beyin dopingi ve zeka artırıcı olarak da bilinir), sağlıklı bireylerde dikkat, hafıza, yaratıcılık ve motivasyon gibi zihinsel fonksiyonları artırmaya yönelik kullanılan çeşitli ilaç ve gıda takviyelerine verilen ortak ad.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir.
Özellikle karbonhidratlar, yağlar ve proteinler vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için gereklidir. Proteinler, vücudun dokularının inşasında, karbonhidratlar ise enerji depolamak için kullanılır. Yağlar, vücudun vücut ısısını korumaya yardımcı olur.
enerjİ KAYNAKLARI
Karbonhidrat: Kaslarda ve sınırlı miktarda karaciğerde glikojen şeklinde depolanır. Yağ: Vücutta tüm organlarda ve serbest olarak bulunur. Protein: Vücutta depolanmaz ancak. Ancak kaslar organlar veya enzimler gibi işlevsel rolleri olan dokuları oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri