✔ Dış kısmı boz, iç kısmı ak maddeden oluşmuştur. ✔ Hareket ve denge merkezidir.
Boz madde; merkezî sinir sistemindeki nöronların ve diğer hücrelerin, miyelin (ak maddeye adını veren yapı) bulundurmayan kısımlarını ifade eder. Uç beynin dış kısmını (serebral korteks) oluşturduğu gibi, ara beynin ve beyin sapının iç bölümlerinde bulunur.
Beyincik yarım küreleri varol köprüsü (pons) ile birbirine bağlanır. Dış kısmında boz madde, iç kısmında ak madde bulunur. Ak madde boz madde içine dallanmalar yapar. Bu bir ağacı andırdığından hayat ağacı adını alır.
Omurilik soğanından gelen refleksleri kontrol eder ve tam olarak beyinde başlar. Omurilik, dışta ak madde ve içte H şeklinde bir boz maddeden oluşur. Ak madde miyelinli sinirlerden, boz madde ise sinir hücrelerinin gövde kısımlarından ve miyelinsiz sinirlerden oluşur.
Beyinciğin dış kısmında gri madde, iç kısmında ise ak madde bulunmaktadır. Dışını kabuk gibi saran gri maddeye korteks cerebelli denir.
İlgili 36 soru bulundu
Beyaz madde veya ak madde, sinir sisteminde bulunan nöronların aksonlarının oluşturduğu topluluklara denir. Rengi beyaz olan ve ismini buradan alan maddenin renginin beyaz olma sebebi miyelinli sinir liflerini içermesidir; miyelinin rengi beyazdır.
Beyin iki kısımdan oluşuyor; gri madde ve ak madde. Korteks gri maddedir; burası nöron hücrelerinin yerleştiği, bütün zihinsel aktivitelerin geliştiği bölgedir. Yani beynin aslında en önemli bölgesidir. Ak madde ise nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan liflerin bulunduğu yerdir.
✔ Beyin yarım kürelerini enine ayıran derin bir yarık bulunur. Bu yarığa rolando yarığı denir. ✔ Dış kısmı boz, iç kısmı ak maddeden oluşmuştur.
Sinir ağlarından oluşan beyaz made, beyinde bilgi aktarımı yapıyor. Gri madde ise hipokampusta bulunuyor. Beynin kas dokusunun kontrölü ile ilgili bölgelerini ve görme, duyma, hafıza, duygular, konuşma, karar verme ve kendi kendini kontrol etme gibi bilişsel yetenekler ile duygusal algıları içeriyor.
Örnek olarak beynimizde ya da gözlerimizdeki retina tabakasında bulunan nöron yumakları olarak bilinen gangliyon yapılarındaki duyusal nöronları, yani duyu organlarından verileri alıp beyne ileten nöronları verebiliriz.
Beyinsapı, beynin alt kısmıdır ve yapısal olarak medulla spinalis olarak devam eder. Kafa sinirleri yolu ile yüz ve boynun motor ve duyusal inervasyonunu sağlar.
Uç beyin ön beyinden oluşur. Ön beyin uç ve ara beyin olmak üzere ikiye ayrılıyor. Uç beyinin dıştaki boz madde (gri renkte) beyin kabuğu diğer adıyla korteks adını alır. =>Aslında uç beyinin bir parçasıdır beyin kabuğu yani diğer bir ismi beyin kabuğu(korteks) değildir.
Omurilik beyin ile kollar, gövde ve bacaklar arasında irtibatı sağlayan ve beyinden bu bölgelere emir getiren ve götüren sinir dokusundan oluşur. Tıpkı bir elektrik kablosu gibi görev yaparak; el ve kollarımızın, ayak ve bacaklarımızın, duyu fonksiyonumuzun çalışmasını sağlar.
Beynin yapısı nelerden oluşur? Beynimiz bedenimizin hemen her yerinde bulunan farklı organ ve dokularla hemen hemen aynı kimyasal yapıtaşlarından oluşur. Erişkin bir insan beyni yaklaşık 1400 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 1 litre su, 160 gram yağ, 110 gram protein, 15 gram şeker ve 10 gram da tuzdan oluşur.
Beyin kas mı? Atrofiyi önlemek için yaygın olarak eğitilmesi ve kas gibi kullanılması gerektiği söylense de, beynin kas olmadığı konusunda net olmalıyız. Kaslarımız gibi miyositlerden oluşmaz, aksonlar ve dendritlerle birbirine bağlanan milyonlarca nöron 'dan oluşur.
Beyin korteksi ve hemen altındaki doku, lob denilen çeşitli bölümlerden oluşuyor. Beynin on kısmına “frontal”, orta kısmına “parietal”, arka kısmına “oksipital”ve yan kısmına “temporal” lob deniliyor. Her bolumun kendine göre bir işlevi var. Beynin on taraşındaki frontal lob, entelektüel işlevleri yürütüyor.
Beyinde pek fazla renk bulunmaz, genellikle sarımsı bir gri renktedir. Bunun nedeni, beynimizi dolduran gri maddedir.
Beyinde lezyon adı verilen lekeler, beyne MR çekildiğinde görülen lekelerdir. Bu lekelerin genellikle de iyi huylu olduğu bilinir. Bu nedenle de herhangi bir tehlikesi bulunmaz. Bu lekeler, beyinde bulunan kılcal damarların tıkanması sonucunda meydana gelir.
Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.
Beyindekine benzer şekilde Dışta gri madde, içte beyaz madde bulunur.
Beynin % 78'i sudan, % 10'u yağdan ve % 8'i de proteinden oluşmaktadır. Beynin ağırlığı kişiden kişiye değişebilmektedir. Yapılan araştırmalarda insan beyninin ağırlığıyla işlevi arasında ilişki görülmemiştir.
Bilim insanlarının yeni keşfine göre bu sinapsların her biri 4.7 bit'lik bilgi saklayabiliyor. Bu da insan beyninin toplam kapasitesinin 1 petabayt yani 1,000,000,000,000,000 bayt olduğu anlamına geliyor! 1 petabayt ile 13.3 yıl HD film kaydedilebilir!
Hipomiyelinizan ak madde hastalıkları, tüm lökodistrofilerin yaklaşık %20'sini oluşturan ve kalıcı miyelin kaybının olduğu geniş bir gruptur. Altta yatan genetik etyolojiye bağlı olarak miyelin kılıfları düzgün oluşmamaktadır ve bu da miyelin fizyolojisini değiştirir.
Uyuşturucu maddeler beynin normal işleyişini bozarak beyni mekanikleştirir. Bazı maddeler beyin damarlarında tıkanmaya yol açar, felce sebep olur. Ayrıca beyin içinde sesler duyma ve akıl hastalıklarının başlaması da uyuşturucu maddelerin beyin üzerinde yarattığı etkilerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri