İşitsel Uyarılmış Beyin Sapı Cevapları (ABR) ABR, biyoelektrik potansiyel olup, kontrollü verilen stimulusa aldığımız cevaptır. ABR, işitme sinirinin başlangıcından ponsun en üst bölümüne kadar olan bölgede, işitme yollarındaki elektriksel akımın senkronize aktivesini kaydedilebilen elektrofizyolojik bir yöntemdir.
Uyarılmış Potansiyeller (BAEP) testi, işitme sinirleri ve beyin sapındaki işitsel yolların fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bu nedenle, test çeşitli hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynar. BAEP testi, özellikle işitme siniri hastalıklarının teşhisinde kullanılır.
Bebeğinizin duyma fonksiyonunun nasıl işlediği hakkında en kesin sonucu ise BERA testi vermektedir. Bu test; yenidoğan BERA-ABR testi ve klinik BERA-ABR testi şeklinde uygulanır.
Click Uyaran: Bir transducer tarafından 100 µsn gibi çok kısa bir sürede üretilen uyaran şeklidir. Tüm frekans bantlarını içermesine rağmen kokleanın bütünlüğü, dış ve orta kulağın rezonatör özellikleri ve ses üretecinin elektroakustik özellikleri nedeniyle kokleanın daha çok 2-4 KHz bölgesini etkilemektedir.
Beyin sapı Cevaplı Odyometri: Elektriksel dalgalar ile sese karşı iç kulağın ve beyin sapının verdiği tepkileri ölçmek amaçlı bu test yapılmaktadır. İşitme hakkında en kapsamlı bilgi veren beyin sapı cevaplı odyometri testinin uygulanması, değerlendirilmesi belirli uzmanlık ve tecrübe istemektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Beyin sapı anatomik olarak beyin ile omuriliği birbirine bağlar. Beyin sapındaki yapılar omurilik soğanı (medulla oblangata), köprü (pons) ve retiküler formasyondur. Beyin sapının omurilikle birleşen en alt kısmına omurilik soğanı denir. Solunum ve dolaşım merkezidir.
Akustik uyaran, yayılımı için katı, sıvı veya gaz gibi partiküler ortam gereksinimi duyan ve dalga şeklinde ilerleyen bir enerji birimidir. Akustik uyaranı tanımlayan parametreler şiddet ve frekanstır. Sesin temporal (zamansal) özellikleri kortikal düzeyde anlam kazanmasını sağlayan temel parametredir.
Doğumdan sonra 6 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.
Odyometri Testi Sonuçları
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
Solunum ve dolaşım merkezidir. Solunum hareketlerini ve kalbin çalıma hızını kontrol eder. Beyin sapı vücudumuzun temel fonksiyonlarını çoğunu kontrol eder. Açlık, susuzluk, vücut ısısı, kan basıncı, solunum vb. önemli fonksiyonlar beyin sapının kontrolündedir.
✔ Uyarılmış potansiyeller, duyusal stimulasyonlara sinir sisteminin komputür vasıtasıyla averajlanan elektriksel cevaplardır. Stimulasyonun cinsine göre farklı tipde uyarılmış po- tansiyeller gelişir: görsel uyarılmış potansiyeller, işitsel uyarılmış potansiyeller ve somato- sensoriyel uyarılmış potansiyeller.
Somatosensoriyel Uyarılmış Potansiyeller (SEP):
Omurilik hasarlarında ve multiple skleroz (MS) gibi hastalıklarda tanı amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Genellikle ayaktan verilen hafif elektriksel uyaranının etkisinin saçlı deriye yerleştirilen elektrotlar yardımıyla beyinde yarattığı aktiviteyi kaydeder.
Timpanometri testi sonuçları, kişinin kulak içi basıncını, kulak zarının hareketini ve işitme fonksiyonunu gösterir. Test sonuçları, normal, anormal veya sınırda olabilir. Normal sonuçlar, kişinin işitme fonksiyonunun normal olduğunu gösterir. Anormal sonuçlar ise işitme fonksiyonunda bir problem olduğunu gösterir.
İşitme testi sonucu kaç olmalıdır? Odyometri sonucu basınç değeri olarak -50 ila +50 arası normal değer olarak kabul edilmektedir.
Timpanogram ana hatlarıyla 3'e ayrılır: ''Tip A'' timpanogram, orta kulaktan kokleaya ses girmesini engelleyecek sıvı veya fizyolojik anormallikler içermediğini gösterir. ''Tip B'' timpanogram, timpanik membranın arkasındaki sıvı veya enfeksiyon gibi orta kulak patolojisinin göstergesidir. ''Tip C'' timpanogram, bu ...
ABR ölçümleri çok hassas olduğundan ve sonucu subjektif yoruma açık olduğundan dolayı işitme uzmanınızdan yardım almanız sizin için daha güvenilir sonuçlar doğuracaktır. Lakin titizlikle yapılmış ve sonuçları güvenilir bir test sonucunu yeniden yaptırmak test sonucunu değiştirmez.
BERA testi yapan hastaneler ilk önce tarama ABR olarak bilinen testi uygular. Böylece bebeğin işitmesi ölçülür. Burada sonuç geçti yahut kaldı şeklinde gösterilir.
ABR Testi İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR) testi objektif, yani bebeğin sinirsel tepkimelerinin tespitinde ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir.
Beyin Sapı: Omuriliğin tepesini çevreleyen kısımdır. Nefes, kalp atımı, tehlike durumlarındaki refleksler gibi kalıplaşmış tepkileri yani yaşamla ilgili temel işlevleri kontrol eder.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Beyin sapında kanama oluştuysa kişi komaya girebilir. Baş ağrısı sık görülen belirtidir fakat her baş ağrısı tabi ki beyin kanaması belirtisi olmayabilir. Daha önce de dikkat çektiğimiz gibi en ufak bir şüphe dahi olsa hekime başvurmakta fayda vardır. Beyin kanamasına bağlı baş ağrıları genellikle şiddetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri