İlk önce beyinin tadı kemik iliğinin tadından bir farkı yok ikisinin tadı da aynı ve çok yumuşak bir dokusu var. Bunu kesimhanelerden ya da sakatat yemeği pişiren lokantalardan edinebilirsiniz. İlk önce beyin üzerindeki ince damarları ve zarı temizliyoruz.
Gerek dünya mutfağında gerekse de Türk mutfağında dana ya da koyun beyni sıklıkla tüketilmektedir. Bunun sebebi hem lezzetli olması, hem de pek çok hastalığın tedavisi için kullanılıyor olmasıdır.
Beyin, diğer sakatatlar gibi besin olarak tüketilebilmektedir. Farklı kültürlerde farklı hayvanların beyinleri yenebilmektedir. Örneğin Fransız mutfağında kuzu beyni geleneksel olarak kızartma şekilde tüketilirken, Güney Afrika'da koç beyni yenilmektedir.
Öncelikle beyinleri bol suyun altında dikkatli bir biçimde güzelce yıkayın. Bir tencerenin içerisine suyu, sirkeyi ve tuzu ilave edip, kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca beyinleri kaynar suyun içerisine atın ve yaklaşık 20 dakika boyunca haşlayın.
İlgili 23 soru bulundu
Bu süre maksimum 72 saattir. Bu nedenle bugün artık kesin olarak biliyoruz ki beyin ölümü tam anlamıyla ölümü ifade eder. Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir.
Çünkü eğer ki beyin gerçekten oksijensiz kalırsa (apne durumu) ilk 2 dakika içerisinde beyin hücreleri geri dönüşü olan hasarlar almaya başlar, 3 dakikadan sonra beyin hücreleri kalıcı olarak hasar görmeye ve ölmeye başlar, 5 dakikadan sonra ise beyin hücreleri kitleler halinde ölür.
Ancak erkek beyni 100 bin dolar, kadın beyni 1000.
Vitamin B-12 İçin Mükemmel Bir Kaynak
Kuzu beyni ayrıca pantotenik asit, riboflavin ve niasin gibi diğer B vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Vitamin B12, kırmızı kan hücresi üretimi, sinir fonksiyonu ve homosistein metabolizmasında için gereklidir.
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Sinekler, çeşitli ortamlarda gezinmek, rakiplerle boğuşmak ve potansiyel eşlere serenat yapmak gibi karmaşık davranışlara sahip. Sineklerin benek büyüklüğündeki beyinleri, aralarında yaklaşık 100 bin nöron ve on milyonlarca bağlantı veya sinaps içeren son derece karmaşık bir yapı.
Dünyanın farklı bölgelerinde birçok katılımcıda yapılan beyin görüntüleme çalışmalarında, bireyler tek başlarına, uyanık ve istirahat halinde bırakıldıklarında, bazı beyin bölgelerini aktif olarak kullandıkları saptandı (1,2).
Koyunlar da diğer hayvanların yüzlerini hatırlarken beyinlerinde bulunan ve bizimkine benzer bir sinir ağını kullanıyor. Yeni araştırmaya göre koyunlar yalnızca diğer koyunları tanımakla kalmıyor, iki yıla kadar o koyunun görüntüsünü hafızasında saklayabiliyor.
Tersine, vücutta ne kadar çok yağ varsa, o kadar az su olacaktır. Hayati organlarımız da farklı miktarlarda sudan oluşur. Beyin, akciğerler, kalp, karaciğer ve böbrekler çok fazla su içerir. Bu miktar, organa bağlı olarak %71 ile %84 arasında değişir.
Beyin kafatasının içinde bulunan, meninks adı verilen zarlarla kaplı ve diğer organlara benzemeyen önemli bir organımızdır. Yaklaşık 1,4 kg. ağırlığındadır. Hareket etmez, kalp gibi atmaz, akciğer gibi genişleyip sönmez. Fiziksel olarak ilginç bir organ gibi görünmese de beyin en karmaşık yapılardan biridir.
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir.
Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki, uzun süreli açlık sayesinde: Beynin büyüme hormonu olan BDNF artıyor. Bu da, hem yeni beyin hücrelerinin oluşmasına hem de sinir sistemi hücrelerinin işlevlerinin artmasına katkı sağlıyor.
Beynimiz, düşünme, hafıza ve öğrenme gibi fonksiyonlarını sürdürebilmek için onu devamlı besleyen şeker-yakıtına ihtiyaç duyar.
Esasında vücudumuzun tamamının %75'inin sudan oluştuğunu hepimiz biliriz. Ancak oldukça sıkışık (kompakt) yapılı beynimizin de %78-80 arasının sudan oluştuğunu söylememiz sizi şaşırtabilir.
Düşüncelerimiz gezebilir, dolaşabilir hatta süratle uçuşabilir ancak beynin kendisinin genellikle kafatasının içinde hareketsiz olduğu düşünülür. Ancak bu aslında doğru değil. Kalp her attığında pompalama gücü kanı vücut boyunca iletir ve beyni de yavaşça zonklatır.
Beynimiz bedenimizin hemen her yerinde bulunan farklı organ ve dokularla hemen hemen aynı kimyasal yapıtaşlarından oluşur. Erişkin bir insan beyni yaklaşık 1400 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 1 litre su, 160 gram yağ, 110 gram protein, 15 gram şeker ve 10 gram da tuzdan oluşur.
Bir ayrıntı daha: Ölüm de “kalbin durması” ile değil, “beynin devre dışı kalması” ile başlayan bir süreç. Ve unutmayalım ki duran kalp yeniden çalıştırılabilse de beyin ölümü gerçekleştiğinde böyle bir şansımız yok. Netice şu: Patron beyindir.
Beyin ölümü gerçekleşen hastanın yaşam destek ünitesinden ayrılmasına yani fişinin çekilmesine karar veriliyor. Bunun için de tıbben öldü raporu verilmesi gerekiyor.
''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri