Beyin tümörü olan hastalar baş ağrısı, kusma, bulantı, görme bozukluğu, bilinç bozulması, havale geçirme, kol ve bacaklarda güçsüzlük, sinirlilik, iştahsızlık, işitmede azalma, unutkanlık, konuşma ve anlamada yetersizlik, yazamama, dengesizlik, el ve ayaklarda büyüme gibi yakınmalardan biri ya da bir kaçı ile ...
Ayrıca çocuklarda büyüme ve gelişmenin yavaşlaması diensefalik sendrom, felç, ve kramplar, bilinç ve huy değişiklikleri ani aşırı iştah artışı gibi değişik bulgularda klinik olarak saptanabilir. Olguların genellikle %50'si kötü huyludur.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Eğer tedavi edilmezlerse yavaş yavaş uykuya eğilim artar ve artmış kafa içi basıncıyla hasta stupor veya komaya kadar ilerleyebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Ancak bazı yaygın tümör belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, denge problemleri, görme sorunları, halsizlik ve yorgunluk, nöbetler, bilişsel değişiklikler, kişilik ve davranış değişiklikleri, konuşma sorunları, vücutta nükseden sorunlar yer almaktadır.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi bulgular de gösterebilir.
Bazıları beyinin kendi hücrelerinden kaynaklanırken, bazıları vücudun başka bir yerinden beyine yayılarak ortaya çıkıyorlar. Başka organlardaki kanser hücrelerinden, örneğin akciğer, meme, karaciğer, mide, rahim vb. tümör hücreleri beyne gelip hastalığa yol açtığı zaman buna tıp dilinde metastaz deniliyor.
Beyin tümörleri depresyon, anksiyete bozuklukları, panik ataklar, kişilik değişikliği, abuli, işitsel ve görsel halüsinasyonlar, mani veya hafıza güçlükleri gibi birçok psikiyatrik belirti ile ortaya çıkabilir.
Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Beyinde oluşan tümörler, göz sağlığına olumsuz yönde etki edebilir. Göz sinirleri ya da görsel kontekse baskı yapan tümörlerin yanı sıra beyin içindeki genel baskıyı artıran hastalıklar da göze zarar verebilir. Bu hastalıkların tedavisi sırasında uygulanan yöntemler de görme bozukluklarına yol açabilir.
Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olarak sınıflandırılır. İyi huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılmazlar ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirler. Ancak kötü huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılabilir ve tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.
Kimi zamansa bulantı, kusma, kulak çınlaması, işitme azlığı ve gürültüden rahatsız olma gibi sorunlar da bu yakınmalarıma eşlik edebiliyor… Hastaların sıklıkla dile getirdikleri bu şikayetler, çoğumuzun ortak derdi olan 'baş dönmesinin' tipik yakınmalarını oluşturuyor!
Mide kanserinde enerji daha hızlı yakılır. Vücut daha fazla enerji kullanır fakat mide kanseri semptomlarından olan iştah kaybı olur ve yemek yememe isteği birleştiğinde, aşırı kilo kaybıyla sonuçlanır.
Kanser tedavisi gören kişilerde genellikle iştah azalması çok sık görülür.
Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
Beyin tümörü nerelerde ağrı yapar? Beyin tümörü, kafatasında içinde oluşarak basınca neden olabilir. Bundan dolayı baş ağrısı, şiddetli olabilmektedir. Bunların yanında kol ve bacaklarda güçsüzlük, dengesizlik ve görme, işitme bozuklukları yaşanabilir.
Nasıl belirtileri vardır? Hastalarda baş ağrısı vardır, bu ağrı genelde gözlerin arkasında hissedilir. Ayrıca geçici görme kaybı, bulanık görme, çift görme, görme keskinliğinde azalma, başta dolgunluk hissi, kafa içinde uğultu, kulaklarda çınlama diğer sık görülen şikâyetlerdir.
Denge sorunları: Yürüme veya denge sorunları, beyin tümörünün yerleşimine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Davranış değişiklikleri: Öfke nöbetleri, unutkanlık, depresyon, çocuğun normal davranışından farklı davranışlar sergilemesi beyin tümörü belirtileri olabilir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Kanser hücreleri genellikle beyine kan yoluyla gelir. Beyne ulaştıktan sonra bu hücreler bir ya da birden fazla tümöre neden olabilirler. Vücüdun herhengi bir yerindeki tümörden kopan hücreler kan veya lenf sistemine girerler. Buradan gittikleri ilk yer akciğerlerdir, daha sonra diğer organlara da gidebilirler.
Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır. Evre 4'te ise çevre dokulara yoğun dağılım görülür. Erişkinlerde en sık görülenidir. Hızlı ilerleme gösterir ve hastalığın seyri kötüdür. 1 yıllık sağ kalım oranı %20; 2 yıllık sağ kalım oranı %10 olarak öngörülmektedir.
İyi huylu kemik tümörlerinin teşhisinde öncelikle hastanın yaşı, klinik belirtiler dikkatli değerlendirilmelidir. İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Bazı özel tümörlerde beyin tomografisi çok değerli bilgiler vermektedir. Ancak günümüzde beyin tümörü tanısında standart, manyetik rezonans görüntülemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri