Ameliyat sırasında çok nadir de olsa 'Vertebral Arter' hasarı veya kanama riski mümkündür. Bu bağlamda kanamanın miktarına bağlı olarak kan transfüzyonu veya ek tedaviler gerekebilir. Her cerrahide pıhtı oluşma riski mevcuttur.
Beyincik sarkması ameliyatında mikrocerrahi yöntemi kullanıyoruz. Baş ile boynun birleşim yerinden girilerek sıkışan bölge rahatlatılır. Her ameliyatın olduğu gibi beyincik sarkması ameliyatının da riskleri tabi ki vardır. Fakat günümüz teknolojisi sayesinde bu risk oldukça düşüktür.
Chiari Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Cevap : Beyincik sarkması hastalığı tedavi edilmemesi durumunda ilerleme meydana gelmektedir. Cevap : Beyincik sarkması ameliyatı ortalama 4 saat ile 6 saat arasında sürmektedir.
Beyincik Sarkması Tedavisi
Sarkma sonucundan etkilenen bölgelerin hepsi insan hayatı açısından önemli alanlar olduğundan dolayı bu rahatsızlığın tedavi edilmesi şarttır. Beyincik sarkması duruma göre takip altında tutulsa da 10 mm ve üzerinde meydana gelen sarkmalarda cerrahi müdahale yapılması gerekir.
Nöbet, baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, enfeksiyon ve psikiyatrik sorunlar ameliyatın olası komplikasyonlarından bazılarıdır. Bu komplikasyonların çoğu ameliyat sonrası gerçekleştirilen bakım ile giderilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Hastaların ortalama Yoğun Bakımda kalış süresi 10.5 gündür. SONUÇ: Yoğun bakım ünitelerine alınacak hastaların seçiminde belli kriterler olmalıdır. Hasta kabulündeki sorunların YBÜ'nin sonuçlarını etkileyen, mortaliteyi artıran ve kalış süresini uzatan önemli faktörlerden biri olduğu görülmektedir.
Hasta açısından bakıldığında kapalı ameliyatın açık ameliyata göre sayısız avantajı vardır. Fakat kapalı ameliyat cerrah açısından açık ameliyata göre çok daha zor olan ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.
Beyin sarkması tip 1 formunda ciddi bir probleme yol açmazken daha erken yaşlarda görülen tip 2 ve tip 3 beyin sarkmalarında beyin ve sinir sistemini oluşturan beyin zarlarını da içeren geniş gelişimsel anomaliler meydana gelebilir.
Cine MR çalışmaları ile beyin omurilik sıvı dolaşımı değerlendirmesinde kullanılmaktadır. Ameliyat öncesi ve sonrası Cine MR çalışmaları iyileşme süreci hakkında bilgi verir. Hastalar beyincik sarkması ameliyatından sonra yaklaşık 10'uncu günden itibaren günlük yaşamlarına dönebilirler.
Geçmeyen baş ağrıları, yutma güçlüğü ya da baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren ve doğuştan gelen beyincik sarkması, günümüz cerrahi uygulamalarıyla çözülebiliyor.
Beyincik sarkması ameliyattan sonra tekrarlar mı? Beyincik sarkmasının tedavi edildikten sonra tekrarlaması beklenmez.
Hasta, hastaneden taburcu olduktan sonra genellikle 2 hafta evde dinlenir. Ameliyattan 2 hafta sonra dikişler alınır, ilk kontrol, birinci ayda yapılır. Sonraki kontroller 3., 6. ve 12. ayda yapılır.
Beyincik sarkması, beyinciğin alt uç kısımlarının foramen magnum adı verilen ve kafatasının boyun kısmında bulunan açıklıktan aşağıya doğru yer değiştirmesi durumudur. Fıtıklaşmış doku, beyin omurilik sıvısının (BOS) normal akışını engeller.
Beyincik Sarkma Tip I Belirtileri
Çok Nadiren şu belirtilerde gözlemlenebilir: Kulakta çınlama ve uğultu. Güçsüzlük.
Sinirbilimcilere göre beyinciği hasar gören bireyler denge problemlerinin yanı sıra hatırlama, planlama, aynı anda birden fazla iş yapma, yaratıcı olma ve dili kullanma becerilerinde de sorun yaşıyor. Beyincik diğer insanların duygularını fark etmemize de yardımcı oluyor.
Yaklaşık 3-4 saat sürer.
Beyincik sarkmasının tek tedavisi vardır, o da ameliyattır. Özel bir ilacı veya fizik tedavi olanağı yoktur. Eğer ameliyattan kaçılır veya gecikilirse hastalık ilerler ve kişiyi bakım hastası haline getirebilir. Hatta solunum ve kalp durması sonucu ölümle sonuçlanabilir.
Beyincik sarkmasının (Chiari malformasyonu) tek tedavisi ameliyattır. Cerrahi dışında medikal bir tedavi yöntemi veya fizik tedavi uygulamalarına yer yoktur. Sadece bazı sarkmalar ameliyat edilmez, takip edilir. Burada da sarkmanın boyutu ve kişide oluşan şikayetler göz önünde bulundurulur.
- Genetik Ataksiler
Bu hücrelerde daha aktif çalışan bazı genler mevcuttur. Bu genlerin hücre içindekini işlevini bozan bazı genetik mutasyonlar sonuçta bu hücrelerin kaybına, beyincikte küçülmeye ve ataksi belirtilerine yol açarlar. Bu tür genetik ataksilere “serebellar ataksiler” de denir.
Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir. Travma, kalp cerrahisi gibi uyku derinliğini artırmanın kişi güvenliği açısından uygun olmadığı bazı cerrahi girişimlerde ise uyanıklık riski biraz artabilir.
Kapalı ameliyatlarda karın içerisindeki dokulara el ile dokunulmaması, karın içi organların (tüplerin, rahmin, yumurtalıkların) açık havaya maruz kalmaması, kanama kontrolünün daha iyi yapılması nedeni ile kapalı ameliyat sonrası karın içerisinde oluşabilecek yapışıklıklar açık ameliyata göre daha azdır.
Her ameliyat için belirli bir komplikasyon oranı vardır. Başka bir deyişle; ameliyat için gerekli tüm bilgi, tecrübe, donanım, özen ve dikkat hepsi ortaya konulmuş ve her türlü tedbir alınmış olduğu halde -her ameliyat türü için belirli bir oranda- arzu edilmeyen sonuçlarla karşılaşma riski vardır.
Aslında beyin ameliyatlarının genel anestezi altında yapılması hekim açısından yarar sağlıyor. Çünkü operasyon sırasında hastaya özel bir pozisyon veriliyor. Bazen hastanın yan yatıp, kafasının da öne doğru dönük olması gerekiyor. Bu pozisyondaki hastanın da bunları hissetmemesi için derin uyutulması önem taşıyor.
Suni komanın uygulanmasındaki amaç doğal olarak hastayı korumaktır. Beyin hasar gördüğü zaman metabolizmada ciddi değişiklikler olur. Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri