Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı 19 Kasım 2023 tarihinde Türkiye saati ile saat 10.00'da 81 il sınav merkezinde yapılacaktır. Adaylar, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na başvuru sırasında seçtikleri ilde bulunan sınav merkezlerinde gireceklerdir.
Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, çevrim içi olarak yurt içi ve yurt dışında olmak üzere 19 Kasım 2023 tarihinde yapılacaktır.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı 19 Kasım 2023 tarihinde saat 10.00'da 81 il sınav merkezinde yapılacak. Sınav fotoğraflı giriş belgesi ile kimlik kontrollerinin ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar saat 09.30'da sınava katılacakları binada hazır bulunacak.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları yazılı sınavı MEB tarafından 19 Kasım 2023 tarihinde uygulanacak. Sınav 10:00 - 13:00 saatlari arasında https://onlinesinav.meb.gov.tr/ adresi üzerinden online olarak gerçekleşecek.
Böylelikle başvuru yapanlar arasında sınava katılım oranı uzman öğretmenlik için yüzde 99,40, başöğretmenlik içinse yüzde 99,03 olarak gerçekleşti. 19 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı sonuçları, 24 Kasım 2023 Cuma günü açıklandı.
İlgili 26 soru bulundu
Sınavda beşer seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 135 dakika olarak uygulanacak. Sınav “Sınava Başla” butonu ile başlatıldıktan sonra, soru sayfasında “Kaydet ve İlerle” butonu ve kalan süreyi gösteren sayaç olacak, son soruda ise “Kaydet ve İlerle” butonu yerine “Sınavı Bitir” butonu olacak.
Sınava başlama, Türkiye saati ile 10.00 - 13.00 saatleri arasında olacaktır. Online (çevrim içi) sınav uygulaması yurt içi ve yurt dışında, Türkiye saatine göre aynı gün ve saatte başlayıp, aynı gün ve saatte sona erdirilecektir.
Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ne göre öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı sınavlar, yılda bir defa yapılacak.
Uzman Öğretmenlik Sınavı, 2006'da yapılmış, ancak o zaman itirazlar üzerine tekrar edilmemişti. 10 yılını uzman öğretmenlikte geçirmiş, kademe ilerlemesinin durdurulması için cezası olmayan ve 240 saatlik mesleki eğitimi alanlar da son sınava "başöğretmen" unvanı almak için girdi.
Ankara. Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ne göre, öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı sınavlar, yılda bir kez yapılacak.
ÖABT SınavI, lisans düzeyindedir. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmaları zorunludur.
Sınav, 19 Kasım 2023 tarihinde 81 ilde Türkiye saati ile 10.00'da merkezî sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde gerçekleştirilecektir.
Bütün adaylar gibi öğretmen adayları da GY- GK (Genel Yetenek / Genel Kültür) + Eğitim Bilimleri + ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi)'ne girmek zorundadır.
Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır. Sınavla ilgili olarak Bakanlık ve ÖSYM arasında bir protokol düzenlenir.
Lisans mezunlarında öğretmen adayları ve alan mezunları (kamu yönetimi, işletme, maliye..) için her sene sınav yapılır. Öğretmen adayları genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve alan eğitimi sınavına girerler.
KPSS Öğretmenlik sınavında, Genel Yetenek bölümünde 60, Genel Kültür bölümünde 60 soru olmak üzere toplam 120 soru bulunur. Sınav süresi ise 130 dakikadır. Eğitim Bilimleri sınavında 80 soru bulunur ve sınav süresi 100 dakikadır.
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen uzman öğretmen sınavında başarılı olmak için 100 puan üzerinden en az 70 almak gerekir.
Öğretmenlerin yüzde 2'si başarısız oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı verilere göre 10 bin 304 öğretmen uzman öğretmenlik sınavında başarısız olmuştur. Yani öğretmenlerin yüzde 2'si sınavı geçemedi.
bulunanlar ve hâlen öğretmen olarak görev yapanlar başvuruda bulunabilir. ➢ Başöğretmenlik Eğitim Programı'na, yazılı sınav başvuru tarihinin son günü olan 04 Ekim 2023 tarihi itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlar ve hâlen uzman öğretmen olarak görev yapanlar başvuruda bulunabilir.
Uzman öğretmenlik unvanı için “10 yıl görev şartını 5 yıla” düşüreceğiz. Başöğretmenlik unvanı için “uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme” şartını da kaldırıyoruz.
Ocak ayında geçerli olacak yeni düzenlemelere göre, ¼ oranındaki uzman öğretmenlerin maaşları belirlendi. Kesinleşen enflasyon oranlarını dikkate alarak yapılan hesaplamalara göre, bu uzman öğretmenler 36.634 TL maaş alacaklar.
Fuat Oktay açıklamasında şunları söyledi; "Öğretmenlerimiz, uzman öğretmen olduklarında maaşlarında 2023 yılında yaklaşık 2.250 lira, başöğretmen olduklarında ise yaklaşık 4.500 lira artış olacaktır."
Uzman öğretmenlik yazılı sınav başvuruları 25 Eylül-04 Ekim 2023 tarihleri arasında alınacak, sınav başvuru ücreti 530 lira olacak.
Online olarak yapılacak olan sınavın sonuç tarihi sorgulanıyor.
Adaylar sınava, Türkiye saati ile 10.00-13.00 saatleri arasında https://onlinesinav.meb.gov.tr/ adresi üzerinden e-Devlet/MEBBİS şifreleri ile internet erişimi olan herhangi bir ortamdan giriş yapacaklardır. Sınavda beşer seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 135 dakika olarak uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri