Genetik faktörler (beyinciğin yerleştiği arka çukurun küçük olması gibi) ve bazı sendromlar (Klippel-Feil sendromu vs.), kemik anomalileri, beyinde tümör veya kist olması, hamilelikte folik asit eksikliği, ilaç ya da kimyasal ajanlara maruz kalmak gibi pek çok neden beyincik sarkmasının bir sebebi olabilir.
Beyincik sarkması sonucunda beyin sapı etkilendiği zaman yutma zorluğu, uyku apnesi ve öğürme refleksinin kaybolması gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer sarkma sonucunda etkilenen kısım beyincik ise denge kaybı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Chiari hastalığında tek tedavi yöntemi mevcuttur o da ameliyattır.Bir ilacı yada fizik tedavi gibi seçenekler mevcut değildir.Beyincik sarkmasında ameliyattan kaçınılması durumunda hastalık ilerleyebilir ve kalp durması yada solunum problemleri ortaya çıkabilir.Beyincik sarkması ameliyatı mikrocerrahi yöntemi aracılığı ...
Beyincik sarkmasının (Chiari malformasyonu) tek tedavisi ameliyattır.
İlgili 22 soru bulundu
İlerledikçe kişiyi, elden ayaktan düşürecek bakım hastası haline getirmekte ve bir süre sonra ise ölümcül durumlara sebebiyet verecektir. Bu nedenle beyincik sarkması hastalık grubunda, cerrahi müdahalelerin uygulanması gerekmektedir.
Beyin sarkması tip 1 formunda ciddi bir probleme yol açmazken daha erken yaşlarda görülen tip 2 ve tip 3 beyin sarkmalarında beyin ve sinir sistemini oluşturan beyin zarlarını da içeren geniş gelişimsel anomaliler meydana gelebilir.
Beyincik sarkması ameliyattan sonra tekrarlar mı? Beyincik sarkmasının tedavi edildikten sonra tekrarlaması beklenmez.
Beyincik sarkması, beyinciğin alt uç kısımlarının foramen magnum adı verilen ve kafatasının boyun kısmında bulunan açıklıktan aşağıya doğru yer değiştirmesi durumudur. Fıtıklaşmış doku, beyin omurilik sıvısının (BOS) normal akışını engeller.
Beyincik Sarkma Tip I Belirtileri
Çok Nadiren şu belirtilerde gözlemlenebilir: Kulakta çınlama ve uğultu. Güçsüzlük.
Sinirbilimcilere göre beyinciği hasar gören bireyler denge problemlerinin yanı sıra hatırlama, planlama, aynı anda birden fazla iş yapma, yaratıcı olma ve dili kullanma becerilerinde de sorun yaşıyor. Beyincik diğer insanların duygularını fark etmemize de yardımcı oluyor.
Gerek branş eğitiminin ve gerekse pratik uygulamaların zorluğu sebebiyle beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanlarının sayısı azdır. Tıbbın en çok dikkat ve tecrübe gerektiren dallarından biridir. Birçok ameliyatı yaklaşık 5-14 saat sürer.
- Genetik Ataksiler
Bu hücrelerde daha aktif çalışan bazı genler mevcuttur. Bu genlerin hücre içindekini işlevini bozan bazı genetik mutasyonlar sonuçta bu hücrelerin kaybına, beyincikte küçülmeye ve ataksi belirtilerine yol açarlar. Bu tür genetik ataksilere “serebellar ataksiler” de denir.
Beyincik sarkmasının tek tedavisi vardır, o da ameliyattır. Özel bir ilacı veya fizik tedavi olanağı yoktur. Eğer ameliyattan kaçılır veya gecikilirse hastalık ilerler ve kişiyi bakım hastası haline getirebilir. Hatta solunum ve kalp durması sonucu ölümle sonuçlanabilir.
Beyincik (Latinceː cerebellum), vücudun denge organlarından biridir. Kasların düzenli çalışmasını sağlar.
Beyincik sarkmasının anlaşılması için temel tetkik MR'dır.
Beyincik kaynaklı baş dönmeleri (vertigo) ve dengesizlik ise nörololjk branşlarda ( Beyin cerrahi ve Nöroloji hekimlerince, psikojen kaynaklı olanları ise Psikiyatristlerce tedavi etmektedir.
Araştırmalar yenilenme hızı karaciğer kadar olmasa da beyin hücrelerinin de kendini yenileyebildiğini gösterdi. Nörogenesis adı verilen yeni beyin hücreleri oluşturabilme özelliğimiz 80'li yaşlarımızda bile sürüyor.
Beyin tümörü ameliyatı
Ameliyat sırasında kafatası kemiğinin kesilmesi ve sonrasında tümörün çıkarılma işleminden hemen sonra kemiğin yerine yerleştirilmesi ile beyin tümörü operasyonu gerçekleştirilir ve kafa derisi dikilir. Mikrocerrahi : Beyin cerrahisinde standart işemdir.
Çünkü operasyon sırasında hastaya özel bir pozisyon veriliyor. Bazen hastanın yan yatıp, kafasının da öne doğru dönük olması gerekiyor. Bu pozisyondaki hastanın da bunları hissetmemesi için derin uyutulması önem taşıyor. Beyin cerrahisinde genel anestezinin gerekliliği de buradan kaynaklanıyor.
Beyin ameliyatı sonrasında hastalar baş ağrıları, baş dönmeleri, çift görme sorunları, yorgunluk ve vücudun bazı bölümlerinde hissizlik yaşayabilir. Ayrıca hastanın bazı ilaçlar da kullanması gerekir. Bu ilaçların iştah değişiklikleri ya da uykulu hissetmek gibi yan etkileri olabilir.
Ameliyatın son kısmında bedenden alınmış veya sentetik bir yama ile duraplasti denilen işlemle açılan dura geniş bir biçimde kapatılır. Ameliyatın amacı beyinciğin sarkması sonucu gelişen beyin sapı ve omurilik basısına bağlı nörolojik kötüleşmeleri ve beyin omurilik sıvısı dolanım bozukluğunu düzeltmektir.
Medicana International İstanbul Hastanesi Prof.
Beyincik sarkması, beyinciğin alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması durumudur. Az teşhis edildiği için nadir görülen bir vaka gibi algılanır fakat aksine çok sık karşılaştığımız bir hastalıktır. Diğer adı chiari hastalığı (chiari malformasyonu) olan beyincik sarkması doğumsal bir hastalıktır, sonradan oluşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri