Beyincik (Latinceː cerebellum), vücudun denge organlarından biridir. Kasların düzenli çalışmasını sağlar.
Beyinciğin dengemizi sağlamada rolü vardır. Araştırmacılar beynimizdeki sinir hücrelerinin yarısından fazlasının beyincikte bulunduğunu tahmin ediyor. Sinir hücrelerinin bu kadar yoğun bulunduğu beyincik organının sadece denge olaylarında rol alması araştırmacılar tarafından çok anlamlı bulunmadı.
Beyincik tıp literatüründe, cerebellum vücutta bulunan kasların etkin ve düzenli bir şekilde çalışmasına imkan tanır. Yani diğer adı ile beyincik bir denge ve kontrol merkezi olarak görev yapar. Bu sayede gün içinde vücut etkin bir şekilde hareket etme imkanı sağlar.
Beyaz ve basık, oval bir şekilde olan beyincik, arka beynin en büyük yapısı olarak bilinmektedir. İstemli hareketleri koordine etme işlevinden sorumludur. Koordinasyon, duruşlar ve dengenin sağlanması da bu organ sayesinde mümkündür. Merkezi sinir sisteminin önemli bir parçası olarak tanımlanabilir.
Beyincik vücudun denge organı olup düzenli kas hareketlerinin yapılmasını sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Vücutta dengeyi sağlayamamaktan dolayı sallanarak yürüme, Görme, konuşma ve duyma problemlerinin ortaya çıkması, Kalp kaslarının zayıflamasına bağlı olarak kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkması bu hastalığın belirtilerindendir..
İç kulak denge organı iki kısımdan oluşuyor. Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.
İnsan beyninde duyu organlarından gelen uyarılar değerlendirilir, problem ve olaylar düşünülür ve çözülür, öğrenme faaliyeti ve hafıza olgusu sağlanır, acıkma, susama, uyku, uyanıklık faaliyetleri ile kan basıncı ve vücut sıcaklığı düzenlenir, ayrıca hormonların salgılanma zamanı belirlenir.
Beynin arkasında kafatası boşluğunun alt ve arka kısmında bulunan beyincik, beynin dörtte biri kadardır.
Beyin fonksiyon göstermese de solunum ve yaşam desteği sağlandığı sürece kısıtlı bir zaman dilimi boyunca kalp atmaya devam eder. Ancak beyin ölümü süreci geri dönüşümsüz olduğu için bir süre sonra kalp duracak ve diğer tüm organlarda fonksiyonlarını kaybedecektir.
Serebellum (beyincik) lob: Vücut dengesini ve kasların sistemli çalışmasını sağlayan lobdur.
Beyincik; vücudun dengede tutmayı sağlar ve kasların çalışmasını destekler.
BEYİNCİK: Ense hizasında yer alır. Hareketlerin koordinasyonu ve denge ile ilgilidir.
Denge, iç kulakta bulunan denge organı, gözler ve vücutta kas iskelet sistemindeki sensörlerin koordine çalışması ile sağlanan kompleks bir mekanizmadır. Bu sistemler arasında koordinasyonu sağlayan ise beyindir.
Hastalıkta esas olarak beyincik etkilediğinden belirtiler tipik olarak denge, koordinasyon, görme ve konuşmayı içerir. En sık görülen belirti; başın arkasında egzersiz yapmak, öne doğru eğilmek, hapşırmak, ıkınmak gibi aktivitelerle şiddet artan baş ağrısı olmasıdır.
Beyincik: Kas hareketlerini koordine eder, eşgüdüm sağlar.
Arka beyinde yer alan kısımlar; beyincik, omurilik soğanı ve pons olarak adlandırılmaktadır. Arka beyinde özellikle beyincik, vücudun dengede kalmasını sağlayan çok önemli bir bölümdür.
Susama, acıkma hislerinin merkezi olup vücut ısısını ve kan basıncını ayarlar. Ayrıca ürettiği RF maddesi ile hipofizi uyarır. İç denge (homeostaz) hipotalamus ile korunur.
Beyin sapı (Brainstem); beyni omuriliğe bağlar. Kalp atış hızı, tansiyon ve solunum gibi hayati öneme sahip birçok yaşamsal işlevin otomatik olarak kontrolünü sağlar. Bu alan uyku için de önemlidir.
Araştırmacılar, insan beyninin derin uykudayken bile dışarıdan gelen bir tehlikeye karşı teyakkuzda kaldığını keşfetti. İnsan beyni, yaşamın devamlılığını sağlayan mekanizmaların çalışmasını sağlamak için aslında uykuda bile çalışıyor.
Uykunun başlatılması ve sürdürülmesinde kortikal ve subkortikal birçok beyin bölgesi rol alır. Ancak öncelikle ön hipotalamustaki döngüsel girdiler ve endojen kim- yasal uyarılar ile hipotalamusta ventrolateral preoptik çekirdeğin (VLPO) uykuyu başlattığı ka- bul edilir.
Merkezî sinir sistemi (MSS, zaman zaman İngilizce kısaltmasıyla: CNS yani "Central nervous system") sinir sisteminin en büyük bölümünü teşkil eder. Beyin ve omurilikten oluşur.
İç kulakta, yani denge organı içindeki yarım daire kanallarında kristallerin yerinden oynamasına bağlı ortaya çıkan baş dönmesi sebebidir.
Beyinde denge ile ilgili ana merkez beyin sapındaki ve beyincikteki denge hücrelerinden oluşmaktadır. Bu merkezlere omurilikten ve iç kulaktaki denge merkezlerinden sinirler gelmektedir. Beyin dışındaki en önemli merkez iç kulaktaki yarım daire kanallarıdır.
Denge ile ilgili KBB hastalıkları arasında kulak kristalleri kayması, labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu), Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı) gibi iç kulak hastalıkları sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri