Sinirbilimcilere göre beyinciği hasar gören bireyler denge problemlerinin yanı sıra hatırlama, planlama, aynı anda birden fazla iş yapma, yaratıcı olma ve dili kullanma becerilerinde de sorun yaşıyor. Beyincik diğer insanların duygularını fark etmemize de yardımcı oluyor.
Bu doğrultuda kişinin sinir sisteminde görülen hücre zedelenmesine bağlı olarak ne yazık ki tedavisi yoktur. Bu hastalığa yakalanan kişilerde hastalığın şiddeti her geçen gün artar ve hastanın durumu her gün daha kötüye gider ve sonrasında ölüm sonuçlanabilmektedir..
Ameliyat sırasında çok nadir de olsa 'Vertebral Arter' hasarı veya kanama riski mümkündür. Bu bağlamda kanamanın miktarına bağlı olarak kan transfüzyonu veya ek tedaviler gerekebilir. Her cerrahide pıhtı oluşma riski mevcuttur.
Beyincik sarkmasının tek tedavisi vardır, o da ameliyattır. Özel bir ilacı veya fizik tedavi olanağı yoktur. Eğer ameliyattan kaçılır veya gecikilirse hastalık ilerler ve kişiyi bakım hastası haline getirebilir. Hatta solunum ve kalp durması sonucu ölümle sonuçlanabilir.
Beyincik (Latinceː cerebellum), vücudun denge organlarından biridir. Kasların düzenli çalışmasını sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Sinirbilimcilere göre beyinciği hasar gören bireyler denge problemlerinin yanı sıra hatırlama, planlama, aynı anda birden fazla iş yapma, yaratıcı olma ve dili kullanma becerilerinde de sorun yaşıyor.
Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Rehabilitasyon ve Nöro – Rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
Beyin sarkması tip 1 formunda ciddi bir probleme yol açmazken daha erken yaşlarda görülen tip 2 ve tip 3 beyin sarkmalarında beyin ve sinir sistemini oluşturan beyin zarlarını da içeren geniş gelişimsel anomaliler meydana gelebilir.
Beyin fonksiyon göstermese de solunum ve yaşam desteği sağlandığı sürece kısıtlı bir zaman dilimi boyunca kalp atmaya devam eder. Ancak beyin ölümü süreci geri dönüşümsüz olduğu için bir süre sonra kalp duracak ve diğer tüm organlarda fonksiyonlarını kaybedecektir.
Beyincik sarkması sonucunda beyin sapı etkilendiği zaman yutma zorluğu, uyku apnesi ve öğürme refleksinin kaybolması gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer sarkma sonucunda etkilenen kısım beyincik ise denge kaybı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Araştırmalar yenilenme hızı karaciğer kadar olmasa da beyin hücrelerinin de kendini yenileyebildiğini gösterdi. Nörogenesis adı verilen yeni beyin hücreleri oluşturabilme özelliğimiz 80'li yaşlarımızda bile sürüyor.
Beyincik sarkması ameliyattan sonra tekrarlar mı? Beyincik sarkmasının tedavi edildikten sonra tekrarlaması beklenmez.
Araştırmacılara göre, beyinciğe sahip olmayan insanların en genel tabirle, ince motor becerileri birtakım kusurlara sahip. Genellikle bastona ya da herhangi bir desteğe ihtiyaç duyarak yürüme becerisini yerine getirebilmelerine rağmen yazma ve konuşma becerileri çeşitli zayıflıklar gösterir.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Beyincik sarkması (Arnold- Chiari hastalığı), beyinciğin tonsil dediğimiz yapılarının omurilik soğanı ile omuriliğin birleştiği yere doğru ilerleyerek buradan geçen sinirleri sıkıştırması sonucu oluşan bir hastalık. Bu nedenle tonsillerin anatomik yapısı ve şekli, beyincik sarkması tanısında da önemli bir role sahip.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
Chiari hastalığında tek tedavi yöntemi mevcuttur o da ameliyattır.Bir ilacı yada fizik tedavi gibi seçenekler mevcut değildir.Beyincik sarkmasında ameliyattan kaçınılması durumunda hastalık ilerleyebilir ve kalp durması yada solunum problemleri ortaya çıkabilir.Beyincik sarkması ameliyatı mikrocerrahi yöntemi aracılığı ...
Beyincik sarkması ameliyatında mikrocerrahi yöntemi kullanıyoruz. Baş ile boynun birleşim yerinden girilerek sıkışan bölge rahatlatılır. Her ameliyatın olduğu gibi beyincik sarkması ameliyatının da riskleri tabi ki vardır. Fakat günümüz teknolojisi sayesinde bu risk oldukça düşüktür.
Beyincik sarkmasının (Chiari malformasyonu) tek tedavisi ameliyattır. Cerrahi dışında medikal bir tedavi yöntemi veya fizik tedavi uygulamalarına yer yoktur. Sadece bazı sarkmalar ameliyat edilmez, takip edilir. Burada da sarkmanın boyutu ve kişide oluşan şikayetler göz önünde bulundurulur.
Beyin Sapı İnmesi veya halk arasında Beyin Sapı Felci olarak bilinen durum, diğer inmelerden daha farklı belirtiler verebilir. Beyin sapında inme olması, nefes almak ve kalp atımı gibi hayati fonksiyonları etkileyebilir. İnme, beyindeki kan dolaşımının aniden bozulması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.
Yaralanmalardan ve karşılaşılan hasarlardan sonra beyin olabildiğince çabuk iyileşmek ister. Artık hasar gören beyin hücrelerinin yerine yeni hücrelerin oluştuğu kanıtlandı. Sağlıklı kalabilmek için beyin nöroplastisitesini geliştirmek önemli.
Burun, göz, elmacık kemiği gibi yüzde çeşitli bölgelere alınan darbeler de kafa travması oluşmasına sebep olabilir. Eğer yüz bölgesine şiddetli bir darbe söz konusu ise en kısa sürede bir doktora muayene olmak faydalı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri