Kombi kaç dakikada bir ateşleme yapar? Kombilerin otomatiğe geçiş süreleri markasına göre 1 ile 3 dk arasında değişmektedir.
Dünyanın en iyi yalıtımlı evi ve en iyi tesisatıda olsa tüm kombilerin ana elektronik kartları 1 ile 3 dk arasında bir zaman dilimine ayarlıdır. bu kombinin tekrar devreye girme süresidir.
Kombiler aslında sürekli ateşleme yapmaz. Böyle bir durum söz konusu değildir. Sadece ateşleme denemesi yapar.
Kombi bacası tıkalı ise kombi ateşleme yapmayabilir. (Kombi bacası zaman zaman temizlenmelidir. Çünkü pislik ya da kuşların yuva yapması sonucu tıkanabilir.) Kombinin ateşleme elektrotunun arızalanması veya ateşleme trafosunun arızalanması da kombinin ateşleme yapmamasında etkili olan diğer faktörlerdir.
Periyodik Kombi Bakımı Ve Radyatör Temizliğinin Önemi
Kombileriniz kış aylarında yaklaşık 3-4 ay boyunca her gün ortalama 6-7 saat kesintisiz çalışır.
İlgili 22 soru bulundu
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombi bütün kontrolleri yaptıktan sonra ateşleme evresine geçer.Ateşleme yapılacağı zaman ateşleme trafosu karttan almış olduğu komutla ateşleme elektrotlarında kıvılcım oluşmasını sağlar ve alev oluşur.İyonizasyon çubuğu ise gözcü görevindedir. Alevi gözlemleyip merkeze bildirir.
Eğerki kombiniz ateşleme yapmıyor ise hemen yetkili servisle iletişime geçmelisiniz. Kombide ateşleme meydana gelmemesi kombinizin içindeki parça arızasından meydana geliyor olabilir. Ateşleme prensibi merkalarda farklılık gösterebilir.
Kombinin devamlı çalışıyor olmasının temel nedenlerinden birisi kalorifer filtresinin tıkalı oluşudur. Kaloriferin dönüş borusu dahilinde bulunan filtrenin tıkanmasıyla peteğe ısının iletilmesi engellenir. Bu nedenle kombiniz peteği ısıtabilmek için devamlı çalışmayı sürdürür.
Ani güç kaybı, titreme, motorun çalışmaması, yakıt verimliliğinde azalma, bujilerdeki yanma işlemi ve anormal ses gibi belirtiler, ateşleme bobini arızasını gösterir. Ayrıca, aracın arıza ışığı yanabilir. Bu belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde, aracın bir tamirciye götürülmesi önerilir.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
Kombi eğer bakımsız kalırsa veya uzun zamandır hiç bakım yapılmazsa filtre tıkanmaktadır. Bu durum verimi düşürmektedir, tüketimi de artırabilmektedir. Kombi de bu sebeple ısı kaybı yüzünden sürekli-dinlenmeden çalışır. Kombiye ve tesisata düzenli bakım yapılırsa bu sorunun önüne geçilmektedir.
Yoğuşmalı kombiler, daha yüksek verimlilikle çalışabilmek için su buharını yoğuşturarak ek enerji elde ederler. Bu nedenle, yoğuşmalı kombilerin yanma sıcaklığı genellikle düşük seviyelerde tutulabilir ve sıklıkla 35 ila 50 derece arasında ayarlanabilir.
Yoğuşmalı Kombilerin kalorifer başlangıç çalışma sıcaklığı 30 - 35 derecedir. Bu kalorifer sıcaklık derecesi markadan markaya değişebilmektedir. En üst ayarlanabilecek kombi sıcaklık derecesi ise genellikle 80 derecedir.
Eğer eski kombi sökülüp yeni kombi takılacaksa ortalama 2-3 saat içerisinde bütün süreç tamamlanır.
Bujilerde çatlak meydana gelmesi, Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması, Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi, Kullanım ömrünün bitmesi, kullanım süresi, yıpranması, zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan bozulmalar nedenleri olarak sayılabilir.
Kontrolü sağlanan silindirlere ateşleme meydana gelmiyor ise o bujinin ateşleme bobini yada buji arızalı olma durumu mevcuttur. Kesin ve net bir arıza tespiti için direk olarak buji kontrol edilerek sağlamlığı anlaşıldıktan sonra ateşleme bobini kontrol edilir.
Kombi sesli çalışıyor şikâyeti en sık kombi fan motorunun bozulması ve rulman takımının dağılarak ses yapması ile karşılaşırız. Kombi fan motoru yanan gazı dışarıya atmak için dönmeye başladığında balans yapar. Buda gürültülü vibrasyon sesi kombinin kapakları dahi titreme sesi yapar.
Ateşleme sırası gelmiş olan silindir bujisine, distribütör tarafından yüksek voltaj iletilir. Bu iletim ile buji ve tırnağı arasında bir kıvılcım oluşur. Doğru hava ve yakıt karışımı ile yakılarak araçta yanma gerçekleşir. En basit haliyle bir araçta ateşleme sistemi bu şekilde çalışmaktadır.
Ateşleme sistemi, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını tutuşturmak için yüksek bir sıcaklıkta bir kıvılcım üreten veya bir elektrodu ısıtan bir sistemdir. Benzinli kara taşıtlarında buji ateşlemeli içten yanmalı motorlar çoğunlukla otomobil, SUV, motosiklet ve kamyonetlerde kullanılmaktadır.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kombiyi 65-70 derecede sürekli yakmazsanız 18-20 m3 yakmaz. Kombinizi servisi adam etmeli. 45 derecede oda termostatsız konvansiyonel (yoğuşmasız) kombi en fazla 9-10 m3 yakar. 50 derecede 12-13 m3 civarında.
24 saatte 45 C' de : 10 m3 yakıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri