Beyin hücrelerinin yenilenmesi sırasında kopyalamada meydana gelen anormal hücrelerin büyümesi ve bir kitle haline gelmesi beyin tümörü olarak adlandırılmaktadır. Yeni doğanlardan ileri yaştaki kişilere kadar her yaşta görülebilen beyin tümörü kafatası içinde basınca neden olmaktadır.
Beyin Tümörü Neden Olur? Beyin tümörü; beynin içindeki veya yakınındaki hücrelerin DNA'larında değişiklik olması durumunda meydana gelir. Beynin içindeki yapısal değişimin yanı sıra kafa travmaları, kalıtsal faktör, yaş ve yoğun bir şekilde kimyasal veya radyasyona maruz kalınması beyin tümörü oluşumuna yol açar.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Ameliyat iyi huylu beyin tümörlerinde tam bir iyileşme sağlayabilir. Kanserleşen tümörlerde ise çevre dokulara ya da vücudun başka yerlerine yayılma söz konusudur. Bu nedenle tek başına ameliyat ile tedavi edilemeyebilir.
Irk; Diğer bütün ırklarla karşılaştırıldığında beyin tümörleri beyaz ırkta daha fazla görülmektedir. Yaş; Beyin tümörlerinin çoğu 70 yaşın üstündeki kişilerde görülmekle beraber çocukluk çağında da ikinci en sık rastlanan tümörlerdir. 8 yaşın altındaki çocuklarda daha büyük çocuklara göre daha sık görülür.
İlgili 37 soru bulundu
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Beyin dokusunda anormal büyüyen hücreler kitle yani tümör oluşturur ve sert bir yapı olan kafatasına baskı uygulamaya başlar. Bu durum da, kafa iç basıncının artmasına neden olabileceğinden çeşitli nörolojik ve epileptik rahatsızlıkların oluşmasına ortam sağlar.
Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır. Evre 4'te ise çevre dokulara yoğun dağılım görülür. Erişkinlerde en sık görülenidir. Hızlı ilerleme gösterir ve hastalığın seyri kötüdür. 1 yıllık sağ kalım oranı %20; 2 yıllık sağ kalım oranı %10 olarak öngörülmektedir.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
•
İşlem sırasında etraf beyin dokusuna hasar verme gibi bir risk mevcuttur. Mikrocerrahi yöntemler ile bu risk son derece azdır. Ancak beyinin fonksiyonel bölgelerinde yerleşmiş tümörler için risk diğer bölgelerde yerleşen tümörlere oranla daha fazladır.
İyi huylu beyin tümörlerinde kanserli hücre bulunmamaktadır. Bu tip tümörler genelde ameliyat ile alınır ve bir daha tekrarlamazlar. Benign tümörlerin kenarları ve sınırları net olarak görülebilmektedir. Çevresindeki sağlıklı dokulara sıçrama eğilimi göstermezler ve vücudun diğer noktalarına yayılmazlar.
En sık başvuru sebebi baş ağrısıdır. Sonrasında bulantı-kusma, şuur dalgalanmaları, uyku hali, baş dönmesi ve nöbet geçirme, vücudun farklı bölgelerinde kuvvetsizlikler, iştahsızlık, unutkanlık gelmektedir.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Her tümör (ur) kanser midir? Tümörler (ur), iyi huylu veya kötü huylu olabilmektedir. Kötü huylu tümörlere kanser denilmektedir. Bu sebeple her tümör (ur) kanser değildir ancak her kanser, bir tümördür.
Myom (Ur) | Op.
MYOM (UR): Myom rahmin düz kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörüdür. Toplumda çok sık görülen bu tümör ailesel yatkınlık göstermektedir. Myomlar yerleşim yerlerine göre isimlendirilirler ve genellikle yerleşim yerlerine görede bir takım şikayetlere neden olurlar.
Beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, işitme azalması beyin tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
Kanser hücreleri genellikle beyine kan yoluyla gelir. Beyne ulaştıktan sonra bu hücreler bir ya da birden fazla tümöre neden olabilirler. Vücüdun herhengi bir yerindeki tümörden kopan hücreler kan veya lenf sistemine girerler. Buradan gittikleri ilk yer akciğerlerdir, daha sonra diğer organlara da gidebilirler.
Bazıları beyinin kendi hücrelerinden kaynaklanırken, bazıları vücudun başka bir yerinden beyine yayılarak ortaya çıkıyorlar. Başka organlardaki kanser hücrelerinden, örneğin akciğer, meme, karaciğer, mide, rahim vb. tümör hücreleri beyne gelip hastalığa yol açtığı zaman buna tıp dilinde metastaz deniliyor.
Beyin tümörü hemen hemen her yaş aralığında görülür. Aynı zamanda beyin tümörleri yaşa göre farklılık gösterir. Örneğin; kötü huylu beyin tümörü daha çok çocuklarda ve 60 yaş üzerinde görülür. İyi huylu beyin tümörü ise geri kalan yaş aralıklarında daha sık karşılaşılır.
Beyindeki tümörün yayılımı
Beyinden başka bir yere atlamazlar ama başka bir bölgeden beyne atlayan tümörler çok sık görülür.
İyi huylu beyin tümörlerinde, özellikle menenjiyomlarda ilaç tedavisi uygulanabiliyor. İlaç tedavisi tümörü ortadan kaldırmada da büyümesini kontrol altına alma konusunda yardımcı oluyor.
Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası
Nöbet, baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, enfeksiyon ve psikiyatrik sorunlar ameliyatın olası komplikasyonlarından bazılarıdır. Bu komplikasyonların çoğu ameliyat sonrası gerçekleştirilen bakım ile giderilmektedir.
Erken müdahalenin önemini ortaya koyan hastalıkların başında beyin tümörleri yer alıyor. Kulağa korkutucu gelse de her beyin tümörü ölümcül risk taşımamakla birlikte kanserle sonuçlanmıyor.
Beyin tümörleri, tedavi edilmezse ve kontrol altına alınmazsa ölümcül olabilir. Ancak tümörün türü, evresi, büyüklüğü ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastaların yaşam süresi değişebilir.
Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer? “Beyin tümörü ameliyatı kaç saat sürer?” diye merak ediyorsanız bu ameliyatların 5 ile 14 saat gibi bir sürede gerçekleştiğini bilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri