Çoğunlukla yumuşak kakalarını direkt olarak arkalarından yalayarak aldıkları için ortalıkta yumuşak kakaya hiç rast gelmezseniz merak etmeyin. Tavşanlar çok fazla yeşillik ve sebze yediklerinde ishal olabilirler. Bu yukarıda bahsettiğim yumuşak kakadan farklıdır ve tavşanlar bunu tekrardan yemezler.
Tavşanlarda tuvalet eğitimi
Kafesi temiz tutulmalı, talaşların altına serilen gazete kağıdı veya karton her gün değiştirilmelidir. Tavşan tuvaletini aynı yere yapmaya meyillidir. Özellikle idrarlarını kafes içinde hep aynı noktaya yaparlar.
İdrar birikintilerini temizlemek için ise doğal temizleyici olan sirke kullanabilirsiniz. Ya da tavşanlar için olan temizlik ürünlerinden kullanabilirsiniz. 3- Sıcak su ile bulaşık, su şişesi, saman rafı ve çöp kutusunu yıkayın.
Zıplamak: Tavşanlar sık sık zıplıyorsa bu mutlu olduklarına işaret eder. Zıplama davranışını sağa sola ya da daha kontrolsüz yapıyorsa keyfi çok yerindedir ve sizi oyuna davet ediyor demektir. Kafasını Sallamak: Tavşanınız kafasını sağa sola sallamaya başlarsa size keyfinin yerinde olduğunu göstermek istiyordur.
Tavşan temizliği için izlenecek en ideal yol ise nemli bezle sevimli dostunuzu silmektir. Tavşanın kirlenen yerlerini ıslatıp iyice sıktığınız temiz bir bezle birkaç kez silerek onu temizleyebilirsiniz. Tavşanınızın tüylerinin temiz kalmasını sağlamak için onu fırçalamanız gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Tavşanlar banyo yapmaktan hoşlanmazlar ve strese girerler bu nedenle yıkanmaması önerilmektedir. Temiz bir bez, ılık su ile ıslatılarak tavşanlar silinebilir. Banyo yaptırılmışlarsa tüyleri sıcak değil, ılık hava ile kurutulmalıdır. Düzenli olarak taranmaları gerekmektedir.
Tavşan tuvaletine pelet ya da talaş gibi malzemeler konulması gerekir. Pelet ya da talaş yerine kedi tuvaletleri için uygun olan silika ya da bentonit kumların tercih edilmesi tavşan sağlığı açısından riskli olabilir.
Erkek tavşanlar, ayaklarını yere vurarak, gözdağı verirler. Koloninin sınırları, dallara, taşlara vb. sürtünerek, yanaklarındaki bezlerden salgılanan koku ile işaretlenir. Ayrıca yumuşak tüyleri, şirin ve sakin mizacı ile çok sevilen bir hayvandır.
Eğer evde tavşan besliyorsanız bol bol yeşillik verebilirsiniz. Marul, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, enginar yaprakları, lahana yaprakları ve taze çimenler tavşanların en çok sevdiği yeşilliklerdendir. Burada dikkat edilecek husus yeşilliklerin kuru ot, kuru saman gibi gıdalarla birlikte verilmesidir.
Ayrıca, tavşanlar kendi aralarındaki hiyerarşilerini göstermek için birbirlerini yavaşça ısırabilirler, bu “ben senden üstünüm, burada benim sözüm geçer” demektir ve tavşanlar bazen sahiplerine de tavşan yerine koyarak olara sınıf farkını anlatmak için durup dururken ısırırlar.
-Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına inmemelidir,30 derecenin üzerine çıkmamalıdır.Tavşanlar için optimum sıcaklık 15-25 derecedir.
Örneğin iyice bayatlamış ekmek veya küçük parça odun bu ihtiyacı karşılar. Tavşanlarda kaprofaji (dışkı yeme )vardır. Eğer günün herhangi bir zamanında küçük dostunuz kakasını yerken görebilirsiniz. Sakın şaşırmayın ve buna asla engel olmayınız.
Tavşan bakımı aslında çok kolay bir hayvandır. En büyük dertleri ise hiçbir zaman bitmeyen tuvalet ihtiyaçlarıdır. Tavşan bakımı ve beslenmesi çok kolay bir hayvandır.
Tuvalet eğitimini hızlandırmak adına tavşanınız ilk kez çişini yaptığında onu takip edin ve çişi bir bez ya da kalın bir peçeteye emdirin. Bezi ya da peçeteyi tavşana ait olan tuvalet kabının içine yerleştirin ve üzerini örtmeyin.
Düzenli şekilde kafes temizliği yapıldığı takdirde, koku oluşmaz ve gerekli hijyen sağlanır. Koku oluşmasını engellemek için tavşanın su ve mama kaplarının da günlük olarak temizlenmesi, günlük taze suyun konulması ve yeşillik artıklarından kafesin arındırılması gerekir.
Aynı hamsterlar gibi tavşanlar da gündüz vakti uyur, gece boyunca aktif olurlar. Tavşanların mutlu bir şekilde yaşayabilmeleri için gürültüden uzak bir ortamda bakılmalıdır.
Cips, çikolata, şekerli ve tuzlu gıdalar ile işlenmiş hazır yiyeceklerin dışında tavşanların yememesi gereken gıdalar ekmek, pirinç, kuruyemiş ve patatestir. Bu yiyeceklerin yanında tavşanların ölçülü olarak yemesi gereken yiyecekler de bulunmaktadır. Bunların başında havuç ve marul gelir.
Tavşanın narin bir şekilde kucağa alındıktan sonra kuyruğunu hafif şekilde yukarı kaldırmak gerekir. Bu şekilde genital bölgesine görsel erişim sağlanabilir. Burada dişi tavşan olması durumunda cinsel bölgesi rahatlıkla anlaşılabilir. Erkek tavşanda da penisi rahatlıkla görülebilir.
Tavşanlar Nerede Uyumayı Sever? Tabi ki bütün canlılar gibi rahat ve huzurlu oldukları yerde cevabını verebiliriz. Gürültüden uzak, fazla hava sirkülasyonu olmayan, mama ve su kabından uzak hatta tuvalet eğitimi olanlarda tavşan tuvaletinden uzak olması gerekir. Yavru tavşanlar annesine sokularak uyurlar.
Tavşanınız eğer kucağınıza gelmekten kaçıyorsa onu zorlamamalısınız ve sabırlı bir şekilde onunla konuşmaya ve sevmeye devam etmelisiniz. Tavşanınız bu süre içerisinde size alışacak ve size tepki vermeyecektir. Tüm bunların ardından tavşanınızla bağ kurabilirsiniz. Artık eğitime hazırsınız demektedir.
Tuvalet eğitimine çocuğun hazır olmadığı bir dönemde başlamak ve bu konuda baskı uygulamak çocukta bazı ruhsal sorunların gelişmesine neden olabilir. Çocuk ailesinin beklentilerini karşılayamadığını sezer ve buna bağlı olarak başarısızlık duygusu yaşar.
Çünkü tavşanlar oldukça titiz hayvanlar olarak bilinirler ve gün içerisinde tıpkı kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Ayrıca tavşanlar diğer hayvanlara göre çok çokça hassaslardır ve yıkanmaları istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden tavşanınızı kesinlikle yıkamamalısınız.
Tavşan idrarı, kalsiyum oranının fazla olmasından dolayı normalde krem renginde görülür.Yavru, gebe ya da yetersiz beslenen tavşanlarda kalsiyum oranının azalmasına bağlı olarak idrarın rengi açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri