Beynin sol yarı küresindeki hasarlanma vücudun sağ tarafındaki kaslarda güçsüzlük yapar. Buna hemipleji veya hemiparezi denilir. “Pleji” tam felç, “parezi” kısmi felç anlamında kullanılır. Sol taraf beyin damarı tıkanıklığında sağ kol, bacak ve yüz kasları güçsüz düşebilir.
SOL LOB MANTIKSAL
Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir. Kelime, sayı ve sembollerle ilgilenir. Sol beyin lobu, vücudun sağ tarafını (organlarını) yönetir.
İnsanlar tamamen sağ veya sol beyinli olmasa da beynimizin loblarının genel anlamda farklı işlevlerde rol aldığını biliyoruz. Kabaca sol beynin analitik ve mantıksal görevlerde, sağ beynin ise yaratıcı ve sezgisel görevlerde görev aldığını söylemek mümkün.
Sağ ve sol beyin inmelerinin fonksiyonel sonuçlarını araştıran çalışmalar hangi tarafın daha tehlikeli olduğu konusunda çelişkili sonuçlar vermektedir. Bazı çalışmalara göre rehabilitasyon servislerinde sol taraf felç hastalar, sağ taraf felç hastalara kıyasla daha kötü performans sergilemektedir.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir.
İlgili 16 soru bulundu
Sol beyin fonksiyonları baskın olan kişiler için bazı meslekler daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu kişiler analitik bir düşünce yapısına sahip oldukları için sol beyin meslekleri olarak nitelendirilen pazarlama, mühendislik, öğretmenlik, avukatlık, doktorluk gibi meslekleri yapmayı tercih ederler.
Beynimizin mantıksal kısmı sol lobudur. Kişide sol beyin baskın olması durumunda aşağıdaki özelliklerden bahsedilebilir. Matematiksel işlemlerde başarılıdır. Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir.
Sol taraf felci, beynin sol tarafındaki bir hasar nedeniyle vücudun sağ tarafında meydana gelen felç durumudur. Beynin sol tarafı, vücudun sağ tarafının kontrolünü sağlar. Bu nedenle, sol taraf felci genellikle sağ kol ve sağ bacakta güçsüzlük veya felç, konuşma ve dil problemleri gibi belirtilerle kendini gösterir.
Sol taraf felç tedavisi, mümkün olduğu kadar çok işlevi geri kazanmayı içerir. Hastalara nöro-rehabilitasyon ve robotik rehabilitasyon uygulamaları bir arada verilir. Bu sayede kol – bacak egzersizleri ve yürüme egzersizleri bol tekrarla yoğun şekilde uygulanabilir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir. Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir.
Sağ beyin yarım küresi yaratıcılık, sezgi, hayal gücü, yüz tanıma, duygu, müzik, sanat, görsel düşünme fonksiyonlarını idare eder. Yani sanatçıdır. Sol beyin ise mantık, analiz, sınıflama, matematik, dil, eleştirel düşünme, muhakeme ve kelimelerle düşünme fonksiyonlarını idare eder.
Sol Beynini Daha Baskın Kullananlar
Sağ ve sol beyinleri kişilik tipleri olarak görebiliriz ve hangisinin karakterimizde daha baskın olduğunu görmeye çalışabiliriz. Beyinlerinin sol tarafını daha baskın kullananlar daha detaycı, analitik ve eleştiril düşünme kadar mantıksal düşünmede de daha iyidirler.
Beynin sağ kısmında yine sol beyindeki gibi dil işlevleri desteklenir ancak bu dili anlamaya yönelik bölgenin baskın olduğu taraftır. Yine görsel algılamada iki obje arasındaki uzaklığın algılanması sağ beyinde aktifleşen alan sayesindedir. Ancak temel olarak beyin sağ ve sol taraflı birlikte çalışır.
Sağ beyin duygusaldır!
Koruyucu, tutucu ve savunucudur. Oysa sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme yanılmayla karar verir. Duygusal alanlarla ilgili olduğu için istekleri hemen olsun ister.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
Beyin ölümü, tıbbi olarak ölümü ifade eder. Beyin ölümünün geliştiği durumda kalp, böbrekler, akciğer ve karaciğer solunum ve ileri yaşam desteği yapılması durumunda kısıtlı bir süre daha fonksiyon göstermeye devam eder. Ancak bu desteklerin durdurulması durumunda bir süre sonra tüm organ fonksiyonları kaybedilir.
Felç belirtilerinin sık izlenenleri, bir kol ya da ayakta tutmama, güçsüzlük, konuşamama - ifade edememe ya da konuşulanı anlamama tarzında - ani ortaya çıkan baş ağrısı, kusma, denge bozukluğu, çift görme, yutma bozukluğu ve yüzde kayma gibi belirtilerdir.
Hemipleji (İnme) nedir? Hemipleji, beyin hücrelerinin hasar görmesi ya da beyin damarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle meydana gelen; vücudun sağ veya sol tarafında hareket kaybıyla sonuçlanan bir tablodur. Hemiplejiye kısmı felç de denilebilir. Herkesin başına gelebilecek ve tüm dünyada çok sık görülen bir sorundur.
Beynin sol kısmı matematiksel işlemlerin çözümlenmesinde görevlidir. Kelime, sembol ve sayılar gibi teorikler ile ilgilenir. Analitik düşünme becerisine sahiptir. Olgular karşısında sebep-sonuç ilişkisinin kurulabilmesini sağlar.
Parietal lob--Duyuları işleme, şekil ve renkleri algılama, uzaysal algı, görme algısı ve aritmetik yetenekleri kontrol eder. Oksipital lob--Görsel bilgiyi işleyen lobdur. Ayrıca okuma da bu lob kontrolü altında gerçekleşir.
İnsanların çok büyük bir çoğunluğunda beynin bir lobu baskın bir şekilde çalışmaktadır. Ya sağ lobumuz veya sol lobumuz aktif olarak çalışıyor. Her iki lobu da aktif hale getirebilmek ise unutkanlığı azaltmada ve dikkat eksikliğini gidermede temel teşkil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri