O yeryüzünü yarattıktan sonra, onun üzerinde ağır baskılar durumunda olan dağları yarattı. O yeryüzünde bereketler meydana getirdi, herşeyi doldurup yığdı oraya. Mahlukatının ihtiyaç ve azıklarını da dört evrede istifade edilebilecek şekilde ayarladı.
“Fussilet”, “genişçe açıklandı” demektir. Sûre, ayrıca “Hâ Mîm es-Secde” diye de anılır. Sûrede başlıca hakka davet, batılda ısrar edenlerin uyarılması, vahyin insanlar üzerindeki ahlâkî ve manevî etkileri konu edilmektedir.
“Her göğe işlevini ilham etti” cümlesi, kozmik sistemlerin Allah'ın iradesiyle kurulup işlediğine işaret eder. “Biz, yakın semayı kandillerle donattık” anlamındaki cümle ise gök yüzünün, çıplak gözle izlenebilen yıldızlarla bezeli görüntüsünün tasviridir.
Âyette bir bakıma şöyle buyurulmuş olmaktadır: “Ey Muhammed! Sana yakışan davranış iyilik, onlara yakışan da kötülüktür. İyilikle kötülük bir olmaz; yani eğer sen iyilik yaparsan dünyada saygınlığı, âhirette de sevabı hak edersin; onlar da (kötülükleri sebebiyle) bunun tersini hak ederler.
Kim izzet ve şeref istiyorsa (bilsin ki) izzet ve şerefin hepsi Allah'ındır (ve O'nun yolunda aranmalıdır). O (Rabbimize) ancak (tevazu ve teslimiyetle yapılan övgüler ve şükürler gibi) güzel sözler yükselir. (Bu güzel dua ve zikirleri de sadece) Salih ameller (ve halis niyetler) yukarı kaldırıp (Allah'a eriştirir).
İlgili 17 soru bulundu
Düşmanı karşısında galip gelen kimse için de 'izzetli' denilmiştir. İzzetin karşıtı "zillet"tir. Aynı kökten türemiş 'aziz ' kavramı ise, her türlü üstünlüğü, galibiyeti, güçlü olmayı ve en üstün şerefi ifade eder.
Kim nefsini temizlerse, mutlaka kurtulmuştur. kendini arıtan kimse onmuştur. Nefsini temizleyip arıtan kurtuluşa erer. Ki nefsi arındırıp temizleyen gerçekten kurtuluşa ermiştir.
Mekke devrinin sonlarına doğru mi'rac olayının ardından Mü'min (Gāfir) sûresinden sonra nâzil olmuştur.
39: Allah'ın birliğini ve kudretini gösteren delillerden biri de şudur: Sen yeryüzünü kurumuş, boynu bükük halde görürsün. Fakat biz üzerine suyu indirdiğimiz de harekete geçer, kıpırdanır, kabarır. Onu dirilten, ölüleri diriltecek olanın da elbette tâ kendisidir. Çünkü O'nun her şeye gücü yeter.
Necm suresi içinde secde ayeti bulunan bir suredir. Necm suresi, cüz 27 de yer almaktadır.
44: Biz o Kur'an'ı yabancı bir dilde indirseydik, onlar elbette: “Onun âyetleri anlayacağımız bir dille iyice açıklanmalı değil miydi? Arap olmayana yabancı dilde bir kitap olur mu?” diyeceklerdi.
6: Rasûlüm! De ki: “Ben de ancak sizin gibi bir insanım. Ama bana sizin ilâhınızın bir tek ilâh olduğu vahyediliyor. Şu halde dosdoğru O'na yönelin ve günahlarınız için O'ndan bağışlanma dileyin!” Gerçek ortadayken, O'na ortak koşanların vay hâline!
Meal (Kur'an Yolu)
Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.” Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler. Ama bundan sonra da onların çoğu yeryüzünde taşkınlık göstermektedirler.
41,42. Kitap kendilerine gelince, onlar, onu inkar etmişlerdir; oysa o, değerli bir Kitap'dır. Geçmişte ve gelecekte onu batıl kılacak yoktur. Hakim ve övülmeğe layık olan Allah katından indirilmedir. Kur'an kendilerine geldiğinde onu inkâr edenler mutlaka cezalarını göreceklerdir.
Allah inkârcıları, hiçbir şey elde edemeden, kin ve öfkeleri ile geri çevirdi. Allah'ın desteği müminler için yeterlidir. Allah güçlüdür, üstündür.
Kupkuru gördüğün yeryüzünün, Biz ona su indirdiğimiz zaman harekete geçmesi, kabarması, Allah'ın varlığının belgelerindendir. Ona can veren Allah şüphesiz ölüleri de diriltir. Doğrusu O her şeye kadir'dir.
Bunun yanında bazılarında secde cümlesinin bitiş yerleri hakkında da görüş ayrılıkları mevcut olup secde yerinin Nahl sûresinin 49. âyeti yerine 50. âyeti veya her ikisinin birden secde âyeti olduğu, İsrâ sûresinin 107. âyeti yerine 109, Neml sûresinin 25. âyeti yerine 26, Fussılet sûresinin 37. âyeti yerine 38. ...
Fussilet Suresi Mekke döneminde inmiştir. Fussilet Sûresi, adını üçüncü âyette geçen ve Kur'an âyetlerini niteleyen “fussilet” ifadesinden almıştır. “Fussilet”, “genişçe açıklandı” demektir. Sûre, ayrıca “Hâ Mîm es-Secde” diye de anılır.
Sana ve senin yaptıklarına Rabbin şahittir. İnsanlar karşı çıksa da inkâr etseler de gerçeği değiştirmez. Onlara ufuklardaki ve kendi nefislerindeki delillerimizi ileride göstereceğiz [*] ki onun (Kur'an'ın) gerçekliği onlara apaçık olsun. Rabbinin her şeye şahit olması yetmez mi!
53: Yakında biz onlara hem dış dünyada hem de insanların kendi iç âlemlerinde âyetlerimizi göstereceğiz; tâ ki Kur'an'ın gerçeğin tâ kendisi olduğu onlar için de gün gibi ortaya çıksın. Aslında, Rabbinin her şey üzerinde şâhit olması ve her şeyin O'na işaret etmesi en büyük delil olarak yetmez mi?
KUR'AN-I KERİM | 477. Sayfa | Fussilet Sûresi.
Arab'a yabancı dilden kitap olur mu?" diyeceklerdi. (Ey Muhammed) onlara de ki: "Kur'an, iman edenler için hidâyet rehberidir. (Kalplerine) şifâdır. (Kuşkuları giderir, gönüllerini imanla doldurur) Kâfirlere gelince, onların kulaklarında bir ağırlık vardır.
Nefsî Tezkîye ya da Nefîs Terbiyesi/Temizliği İslam dini ve tasavvuf terimi. Nefsin temizlenip günâhlardan arındırılması, sâf, pâk, ve olgun hale getirilmesi sürecine verilen isim. Nefsi teskiye etmek demek nefsi temizlemek demektir.
Nefsi müdafaa bir kişinin haksız olan bir saldırıya uğradığında kendini koruması ve savunmasına verilen Arapça kökenli bir isimdir.
Kişinin nefsini yenmesi, kendine gelmesinin şartıdır. * Kendine geldiği zaman, kendini bilir, kendini bulur, kendi olur. * Kendini aşar, kendinden taşar. Başka dünyalara / âlemlere akar...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri