Beynimizin mantıksal kısmı sol lobudur. Kişide sol beyin baskın olması durumunda aşağıdaki özelliklerden bahsedilebilir. Matematiksel işlemlerde başarılıdır. Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir.
Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobu iyi kullanan insanların üretken düşünebilmeleri için sağ beyni geliştirmeleri gerekir; çünkü insanın mucitlik ve üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sağ ve sol beyin birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir.
Sayısal zeka beynin sol bölümünün işleyişi ile ilgilidir. Beynin sol bölümü sayı, kelimeler, semboller gibi teorik konularla ilgilenir. Olaylar karşısında sebep sonuç ilişkisi ile beraber analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesini sağlanmaktadır.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir.
Sol beyin fonksiyonları baskın olan kişiler için bazı meslekler daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu kişiler analitik bir düşünce yapısına sahip oldukları için sol beyin meslekleri olarak nitelendirilen pazarlama, mühendislik, öğretmenlik, avukatlık, doktorluk gibi meslekleri yapmayı tercih ederler.
İlgili 37 soru bulundu
Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir. Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir. Matematik, dilbilgisi ve planlama gibi görevlerde daha güçlüdür.
İnsanlar tamamen sağ veya sol beyinli olmasa da beynimizin loblarının genel anlamda farklı işlevlerde rol aldığını biliyoruz. Kabaca sol beynin analitik ve mantıksal görevlerde, sağ beynin ise yaratıcı ve sezgisel görevlerde görev aldığını söylemek mümkün.
Sol beyin baskın olursa kişide mantık ön planda olur. Bununla birlikte matematiksel ve dilsel becerileri diğer insanlara göre daha gelişkin olur. Pragmatik ve gerçekçi olurlar, sonuçlarla ilgilenirler. Hayatlarında her zaman bir plan ve düzen vardır.
Beynin sol kısmı matematiksel işlemlerin çözümlenmesinde görevlidir. Kelime, sembol ve sayılar gibi teorikler ile ilgilenir. Analitik düşünme becerisine sahiptir. Olgular karşısında sebep-sonuç ilişkisinin kurulabilmesini sağlar.
Beyinlerinin sol tarafını daha baskın kullananlar daha detaycı, analitik ve eleştiril düşünme kadar mantıksal düşünmede de daha iyidirler. Dil genelde sol bölgenin bir fonksiyonudur dolayısıyla kişilik olarak sol beyinli insanlar konuşma ve kelime dağarcığının yanı sıra dil becerilerinde de daha iyidirler.
Parietal lob--Duyuları işleme, şekil ve renkleri algılama, uzaysal algı, görme algısı ve aritmetik yetenekleri kontrol eder. Oksipital lob--Görsel bilgiyi işleyen lobdur. Ayrıca okuma da bu lob kontrolü altında gerçekleşir.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Beynin sağ yarımküresi baskın olan kişilerin şekil ve hayal gücü becerisi gelişmiştir. Yani kişinin estetik zekâsı gelişmiştir. Sağ beyni güçlü olan kişiler mühendislik, mimarlık, müzisyenlik ve yazarlık gibi mesleklere yönlenebilirler. Özetle beynin sağ ve sol kısımları farklı fonksiyonları koordine eder.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Zekada genetik etken yüzde 30, çevresel faktörler ise yüzde 70 etkilidir. "Dahi, deha, zeki" gibi kavramlar ayrıcalıklı insanlara sunulmuş özel bir durum değildir. Her sağlıklı doğan insan bir milyar nöron hücresi ile doğmaktadır.
Beynin kütlesinin canlının toplam kütlesine göre büyük olması, beynin daha büyük kısmının hafıza, düşünce, iletişim gibi entelektüel çaba gerektiren işlere odaklanmasını sağlar. Bu da canlının daha zeki olmasına sebep olur.
Önemli bir işleve sahip beynin sağ ve sol lobu vardır. Sağ beyin, görsel ve işitsel konularla ilgilenir. Ayrıca sağ lob, vücudun sol bölümünü yönetir. Beynin sol lobu ise konuşma ve dil merkezidir.
Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.” Solaklar ve sağlaklar arasında belirgin bir zeka farkı bulunmuyor.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir. Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir.
Kadınlarda konuşma yeteneklerini yönlendiren merkez beynin sol tarafında bulunur.Erkeklerde ise bu merkezler beynin ön ve arka kısımlarında dağılmış konumda bulunurlar. Bu nedenle kadınların konuşma yetenekleri daha gelişmiştir.
Yapılan son araştırmalar sol elini kullanan kişilerin bazı fonksiyonlar için beynin her iki yarım küresini de daha aktif şekilde kullandığını ortaya koydu.
Beynin sol yarı küresindeki hasarlanma vücudun sağ tarafındaki kaslarda güçsüzlük yapar. Buna hemipleji veya hemiparezi denilir. “Pleji” tam felç, “parezi” kısmi felç anlamında kullanılır. Sol taraf beyin damarı tıkanıklığında sağ kol, bacak ve yüz kasları güçsüz düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri