Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Uykusuzluğa neden olan faktörler oldukça fazladır. Uykusuzluk eğilimi kalıcı stres, alkol, sigara, kafein, çalışma saatleri, egzersiz, uyku hapları, fazla sesli ortam, ışık ve benzeri birçok faktör nedeni ile oluşabilir.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
İlgili 33 soru bulundu
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Onur Can Dalkılınç, bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor. İşte uykusuzluğa yol açabilecek 5 vitamin eksikliği: B12 vitamini: Uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşen.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU: Herkes zaman zaman endişe duyabilir. Ancak anksiyete bozukluğunda uykuya dalma, sabah uyanma veya tekrar uykuya dalmakta sorunlar yaşanabilir.
Uykusuzluk, pek çok neden dolayısıyla oraya çıkabilen bir sorundur. Uykusuzluğun en sık rastlanan nedenlerinden biri duygusal ve psikolojik sorunlardır. Kişinin mutsuz ve üzgün olması, depresyona girmesi, travma sonrası stres bozukluğu yaşaması uykusuzluk problemine neden olan etkenlerdir.
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır. Benzodiazepinler: Uykuya dalma süresini kısaltır, uyku sırasında uyanmayı önlerler.
Psikiyatrist: Uykusuzluk, psikolojik faktörlerden kaynaklanabilen bir uyku bozukluğudur ve bu nedenle psikiyatristler, uyku sorunlarının tedavisinde önemli bir rol oynayabilirler. Psikiyatristler, uyku sorunlarına neden olan altta yatan psikiyatrik hastalıkların tanısını koyabilir ve uygun tedavileri planlayabilirler.
Ne kadar süre uykusuz kalırsanız, adenozin konsantrasyonu o kadar yüksek olur. Uykusuz kalındığında, uyku basıncı artar ve uykuda mısınız yoksa uyanık mısınız ayrımı yapılamaz. Sadece bir kısa geceden sonra dahi bilişsel yetenekleriniz zarar görür. Üst üste birkaç gece çok az uyunursa, kayıplar genellikle ciddidir.
Hipotalamus: Beynin merkez bölgesinde yer alan, duyguların düzenlenmesi ve açlık, susuzluk ve uyku gibi birçok vücut işlevini çok önemli rolü olan bir bezdir.
Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Bir şeyler arıştırın Bal, süt ve fındık gibi atıştırmalıkların içerisinde olan bileşimler uykuyu tetikler. Germe egzersizleri yapın Germe ağrılarınızı azalttığı gibi aynı zamanda sizi sakinleştirerek uykuya hazırlar. Meditasyon yapın Meditasyon zihninizi temizleyerek sizi uykuya meyilli hale getirir.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Uyku hastalığı olarak da adlandırılan bu durum için yapmanız gereken ise bir psikoloğa başvurmaktır. Yapılan teşhis sonrası ise uyku hastalığı tespit edildiyse ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Gece uyuyamamak gibi sorunları da oluşturan bu hastalık için uygulanan tedavide ise ilaçların düzenli olarak alınması gerekiyor.
Bu nörotransmitter bazı uyku ilaçlarında da kullanılmaktadır. Sonuç olarak magnezyum vücudu ve zihni sakinleştiren nörotransmitterleri harekete geçirmeye yardımcı olarak daha rahat uyumaya katkı yapar. Vücutta yeterli magnezyum bulunmaması uykusuzluğa neden olabilmektedir.
Sağlıklı ve Kaliteli Takviye ile Düzenli Uyku
Melatonin hap biyolojik yani içsel saatinizin düzenlenmesine katkı sağlar ve dolaylı olarak bedeniniz içerisindeki pek çok süreci etkiler. Bu sebeple melatonin kullananlar vücutlarının dinçleştiğini ve kendilerini enerjik hissettiklerini söyleyebilir.
Çocuklukta başlayan demir eksikliği sonucu oluşan değişiklikler, özellikle beyin değişikliklerinin izleri erişkinlikte kendini göstermeye devam eder. Uyku bozuklukları görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri