Yabana söylemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: saçma sözler söylemek, boşa konuşmak.
[1] Dikkate almamak, önemsiz görmek,ilgi duymamak. [2] Değer vermemek, umursamamak.
Yabana atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Önem vermemek, önemsiz görüp dikkate almamak, üzerinde durmamak.”Babanın sözlerini sakın yabana atayım deme.”
Yabana atmak deyimi önem vermemek veya önemsiz gördükten sonra durumu dikkate almamak şeklinde ifade edilir. Aynı zamanda bir durumun üzerinde fazla durmadan onu hızlı bir şekilde geçmek şeklinde öne çıkar.
Dirençsiz, güçsüz kimse. 2. Çok sık hastalanan, sağlıksız kimse. 3. Üşengeç, bir iş yapmaktan kaçınan.
İlgili 18 soru bulundu
[1] Zor beğenen. [2] Bir şeyi yapmamak için bahaneler uyduran.
mecaz Mızmız, sevimsiz, başkalarıyla ilişki kurmayan kimse.
[1] Kendi halinde yaşam sürmek. [2] Toplum dışına çıkıp hoş görülmeyen tüm yaşantılarından arınmak.
Vara yoğa karışmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Her şeye, üstüne lazım olsun olmasın her işe karışmak.
Akla Karayı Seçmek, iki anlamlı bir deyimdir. Genellikle bir işi zamanında ve tam olarak istenildiği gibi tamamlamak için çekilen sıkıntıyı anlatmak için kullanılır. Deyim aynı zamanda bir şeyin sonuçlanmasını beklerken tedirgin olmak demektir.
Eli Ayağı Dolaşmak deyimi, birinin aşırı heyecanlanarak ne yapacağını, nasıl davranacağını bilemeyecek durumda olması demektir. Deyim genellikle aniden gelişen olaylar karşısında şaşırmak ve aşırı heyecanlanmak manasında kullanılır.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Birden kızıp öfkelenmek ile beraber kızgınlığın çok çabuk geçmesi saman alevi gibi parlamak olarak ifade edilir. Özellikle kızgınlığı çok çabuk geçen insanlar adına değerlendirilen bir deyimdir.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Yaban sözcüğünün ilk anlamı ise, ıssız yerdir. Bu sözcük sadece yerler için kullanılmaz. Tanıdık olmayan kişilere de yaban denir.
Alnına kara sürmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir kimsenin haksız yere kötü tanınmasına yol açmak.
Yer vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Önemini belirtmek. 2. Kendi yerini bir başkasına vermek.
Deyim. [1] Zamanı gereksiz, kimsenin işine yaramayacak şeylerle geçirmek.
Konuşurken ve yazarken bazı durumlarda şöyle bir ifade kullanılır: “Deyim yerindeyse”. Bu ifadenin kullanılmasındaki amaç “sözüm uygunsa, sözüm anlamını bulduysa, sözüm yerine oturduysa” gibi mesajları dinleyicilerin veya okuyucuların dikkatine sunmaktır.
Çok acıkmış olmak. “Bugün hiçbir şey yiyemedim, karnım zil çalıyor!”
[1] Düzene girmek. [2] Yolunda gitmek.
[1] Gereğinde, bir konuya yeniden dönebilme imkânı bırakmak, kesip atmamak.
Sinameki çayı olarak günlük hayatta kullanılır ve Çin tarçını olarak da halk dilinde duyulmaktadır. Bitkinin yapraklarından ekstrakt, toz, kapsül, sıvı formu ve çayı elde edilerek dünyanın birçok yerinde geniş bir kullanıma hitap eder.
Ingilizce adı 'senna' kabuğu soyulabildiği için Arapça 'sena' ve İbranice 'soyulabilir' anlamına gelen 'cassia'nın birleşmesinden türemiş Latince adı 'Cassia angustifolia'dır.
sinameki - Nişanyan Sözlük. Arapça sanā makkī سنا مكّي “Mekke sinası, şifalı bir bitki, cassia senna” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça sanā سَنَا “1. ışık, kıvılcım, 2. sinameki” ve Arapça makkī مَكِّي “Mekke kentine ait” sözcüklerinin bileşiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri