Antep Beyranı, etli ve pirinçli yöresel bir yemektir. Kayıtlara göre Gaziantep çarşısı içinde ilk beyran dükkanı 1885 yılında açılmıştır.
Gaziantep'te Osmanlı mutfağından lezzetler sunan Metanet'in, beyranı çok meşhur. Kuzu etinin 14 saat boyunca pişirilmesiyle hazırlanan beyranın meraklıları Metanet'e genellikle kahvaltı için geliyor. Kadıköy'de bulunan Dürümcü Emmi, Gaziantep'in meşhur tatlarını yıllardır İstanbulluların ayağına getiriyor.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Gaziantep'in en sevilen yöresel yemeklerinden biri olan Beyran, yörede genellikle kış aylarında kahvaltılarda tüketilen nefis bir etli çorba.
Vaktiyle Gaziantep'in İmam Çağdaş adındaki en meşhur ustasının torunu olan Beyran, bu geleneği başlatıyor. Sabahları bir kase beyran çorbası içenin akşama kadar karnı acıkmazmış, bu etli çorba oldukça doyururmuş.
Metanet beyran yiyebileceğiniz en meşhur yer. Oldukça salaş, otantik bir yer ve 04.30'dan 18.00'e kadar açık. Beyran yiyecekseniz bizce ilk adreslerden biri burası olmalı.
İlgili 35 soru bulundu
Beyran Çorbası (Gaziantep) Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Ukrayna mutfağından şifalı mı şifalı sebze ağırlıklı bir çorba Borsch.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası. Mısır çorbası olarak da biliyor olabilirsiniz tabii... Mısır, Karadeniz yemeklerinin birçoğunda kullanır ve vazgeçilmezler arasındadır. Lifli bir yapıda olduğu için sindirim sistemini çok rahatlatır, vücudun şişkinliğini alır ve ödem attırır.
Hörre (Un Çorbası) - Kars.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için etkili olan beyran çorbası kemik erimesi gibi kemik hastalığı problemlerinin önüne geçmektedir. Özellikle kemik sağlığı için etkilidir. Grip, nezle gibi solunum yolu hastalıkları için şifa kaynağı olmaktadır. İyileşmesini hızlandırmaktadır.
Öncelikle kuzu gerdanından alınan kemikli et önceden pişirilir ve kemiği ayrılır. Buradaki en önemli nokta, pişen kemikli etin suyunun beyran için kullanılıyor olmasıdır.
Düğün Çorbası (Erzurum Yöresi)
Sütlü Şehriye Çorbası (Trakya Yöresi )
Kırklareli'nin özellikle Balkan köylerinde rastladığımız bu çorbada ise ana malzeme olarak yer almaktadır. İş gücünün yoğun olduğu köy hayatında besleyici yönüyle sofrada yer bulmuş, yapımı oldukça kolay fakat bir o kadar da lezzetli bir çorbadır.
Eskişehir'in Meşhur Sorpa Çorbası (Videolu)
Korkota çorbası da tahmin edebileceğiniz üzere mısırla yapılan ve Rize mutfağına ait nefis bir çorbadır.
Amasya İli Çorbaları:
çorbası, Yayla çorbası, Yoğurtlu pirinç çorbası, Uhut çorbası. Amasya ilinin 18 çorbası belirlenmiştir.
Adından da anlaşılabileceği gibi Romanya mutfağına ait bir çorba Romen çorbası. İçinde süt ürünleri, un, et ve sebzeler bulunan Romen çorbası, adeta tek başına bütün besin gruplarını bir arada bulabileceğiniz bir yemek gibi.
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Alaca çorba Gaziantep mutfağının sevilen çorbalarından biridir. Bol bakliyatlı, çok besleyici, nefis bir çorbadır. Çorba, lezzetini içindeki malzemelerden ziyade tarhundan alır. Tarhun bana göre tarçın ve anason karışımı bir kokusu olan bir baharattır.
Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Seçenekler: Beyran62 TL.
Malatya'da yapılan çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri