Tarihçe. Beyti Güler, 1740'larda Afşar İmparatorluğu'nun saldırısından sonra Semerkant'tan Kırım'a kaçan Türklerin soyundan gelmektedir. 1870'lerde Kırım Savaşı'nın ardından aile Romanya'da Dobruca'ya taşındı. Daha sonra aile 1935 yılında Türkiye'ye göç etti.
Bugün sizlere urfa yöresine ait bir lezzeti olan beyti kebabı nasıl yapılır onu araştırdık. İşte beyti kebabı yapmanın püf noktaları... Daha çok Adana ve Urfa yöresinde yapılan bu lezzet hem hamur işlerini hem de kebabı sevenlerin vazgeçemeyecekleri yemekler arasında yer alacak.
Beyti, kıyma veya kuzu etinden oluşan, şişte ızgara yapılan, lavaşa sarılı, üzerine domates sosu ve yoğurt ilave edilerek servis edilen bir Türk yemeğidir.
Beyti Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu. Daha sonra Sultanahmed Erkek Sanat Okulu'nu bitiren Güler, liseden sonra babasının bakkal dükkanında ve fırında çalıştı ve 1945 yılında restoran işletmeciliğine başladı. Güler, halen Florya'da iki oğluyla birlikte Beyti Restaurant'ı yönetmektedir.
1929 yılında Romanya'da doğan Beyti Güler, 1935 yılında ailesiyle birlikte Romanya'dan Türkiye'ye geldi. Bir süre Edirne'de ikamet ettikten sonra İstanbul'a taşınan Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu.
İlgili 41 soru bulundu
Toplam 500 kişi kapasiteli ana yemek salonu, geleneksel Türk mutfağı ve meşe kömürü ateşinde pişirilen çeşitli kebaplar sunmaktadır. Şefin adını taşıyan bir spesiyalite olan Beyti kebabı en popüler olanıdır. Lokanta işletmecisi Beyti Güler'e ait olan işletme, oğulları Cüneyt ve Ahmet ile birlikte işletilmektedir.
Cüneyt Güler geçtiğimiz ay vefat etti. Cumartesi geç saatte Beyti lokantasına gittiğimizde, Beyti Güler de oğlu Ahmet Güler de işlerinin başındaydı... Lokantada işletme sahibi işten anlıyorsa ve işinin başında ise o lokanta yaşıyor. Hem de 70 yıldan beri yaşıyor...
Kuzu böbrek yatağı kemiğinden sıyrılıp rulo şeklinde sarılmasıyla elde edilir. Kuzunun bonfile biftek kısmından yapılan Beyti hem lezzeti hem de pratikliği açısından ızgarada oldukça tercih edilir.
Beyti - Nişanyan Adlar. Çoğu zaman Beytullah ("Kâbe"), bazen "ehlibeyt yandaşı" ("Alevi") anlamında yorumlanır. Bulgaristan kökenli Alevi topluluklarda yaygındır.
Köftesi için; kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yarım çay bardağı galeta unu, karabiber, pul biber ve tuzu derince bir kaba alarak yoğuralım.
Beyti genel olarak adana kebap içeriğiyle aynı olmakta birlikte, içinde fazladan maydonoz ve sarımsak bulunmaktadır.
Önceden adana köftelerimizi yağda pişiriyoruz. Sonra lavaş ekmeğimizi alıp 3 tane köfte diziyoruz, üstüne peyniri ekliyoruz, isteğe göre sos eklenebilir. Ekledikten sonra ekmeği rulo şeklinde duruyoruz. Yumurtanın sarısını ruloların üstüne sürüyoruz ve dürümün açılmaması için ucuna da sürüyoruz.
Lokma, un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlıp koyu kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servisi yapılan bir Türk tatlısıdır. İzmir Lokması adıyla coğrafi işaret almıştır.
Vali kebabı için kıyma, kuşbaşı et, tavuk but, tavuk kanat, patlıcan, biber ve birkaç farklı baharat gerekiyor. Haydi o zaman tüm malzemeler hazırsa vali kebabı yapımına geçiyoruz. Karşınızda şık sunumu ve enfes lezzetiyle vali kebabı reçetemiz.
Küçük parçalar halinde doğranmış etler zırhta çekilerek kıyma haline getirilir maydanoz ve şeker biber ince ince doğranır. Sarımsak iyice dövülür. Hazırlanan bu malzemeler içine tuz ve karabiber ilave edilerek önceden hazırlanan kıyma harcına karıştırılır. Daha sonra porsiyonlar halinde servise hazırlanır.
Kâbe hakkında kullanılan ve "Allah'ın evi" anlamına gelen bu tamlama ve aynı mânaya gelen beytü'l-muazzam, beytü'ş-şerîf gibi daha başka terimler tasavvufta Cenâb-ı Hakk'ın tecelli ettiği insân-ı kâmilin kalbi mânasına gelir. Beytü'l-harâm.
Beyit kelimesi kişilerin tercih edebileceği bir sözcüktür. Beyit kelimesi TDK'ya göre, anlam bakımından birbirine bağlı olan iki dizeden oluşturulmuş şiir parçalarıdır.
Açıklama: Cevap: Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) soyundan olduklarından dolayı ehl-i beyti severiz.
Kuzunun sırtındaki arka bölüm, pirzolalığın devamıdır ve bu bölümde kaburga kemikleri olmadığı için fileto buradan çıkarılır. Bu bölümdeki etle kızartmalar ve rostolar yapılır. Fileto pirzoladan sonra kuzunun en değerli ve en lezzetli bölümüdür.
Fiyatı: ₺215,00
Beyti Kebap (1,5) yanında gelenler, soğan salatası, mevsim salatası, ezme, cacık, közlenmiş soğan , közlenmiş domates, közlenmiş biber, ızgara mantar, fındık lahmacun, yeşillik olarak sunumu yapılmaktadır.
1 Porsiyon (Orta) Beyti Kebabı 489,37 kaloridir. Beyti Kebabı içeriğinde 27,50 Karbonhidrat(g), 24,12 Protein(g), 30,73 yağ(g), 2,00 lif(g), 673,07 Sodyum(mg), 541,34 potasyum(mg), 113,60 Kalsiyum(mg), 141,95 A Vitamini(ui), 5,08 C Vitamini(mg), 2,77 ve Demir barındırır.
Beyti kebabı öyle bir lezzet ki, hangi yöreye ait olduğu konusunda dahi bir bilinmezlik ve bir rekabet mevcut. Şanlıurfa ve Adana'da sıklıkla yapılan bu nefis kebap tüm Güneydoğu Anadolu mutfağında da oldukça meşhur.
Acı katılmayan kebaba da 'Acısız Adana' denir. Kıymanın içine sarımsak katıyorlar 'Beyti' diyorlar.
Bu tarifi köy yufkası ile de yapabilirsiniz. Öncelikle iç harcını hazırlayın. Kıymaya rondodan geçirdiğiniz soğan, sarımsak ve baharatları ekleyin suyu da ekleyip güzelce yoğurun 3'e bölün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri