Bezelyeleri tek bir yemek yapımında ne kadar kullanıyorsanız o ölçüde porsiyonlara ayırın. Ayırdığınız her bir porsiyonu ayrı bir buzdolabı poşetine ya da kilitli torbaya yerleştirin. Torbanın içinde hava kalmadığından emin olduktan sonra ağzını da yine sık sıkı, hiç hava almayacak şekilde kapatın.
Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
Bol soğuk su ile yıkayın toz ve kirden arınmasını sağlayın. Daha sonra bezelye tanelerini kaynayan suya atıp yaklaşık 10 saniye kadar haşlayın. Haşlanan bezelye tanelerini süzgece alıp fazla suyunun süzülmesini sağlayın. Daha sonra buzdolabı ya da kilitli buzluk poşetlerine alın.
Bezelyeler tamamen kuruduğunda buzdolabı poşetlerine pay edin ve ağızlarını bağlayın. Bu şekilde buzluğa atarak 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak bezelyelerin tamamen kuruduğundan emin olun. Eğer tek bir bezelye tanesi bile ıslak kalırsa, raf ömrü kısalacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Bezelyeleri saklamanın en pratik yöntemi tabii ki onları ayıklar ayıklamaz çiğ şekilde buzluğa atmak olacaktır.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Herhangi bir işleme tabii tutulmayan çiğ sebzeler dondurucuda 1 yıla kadar durabilirken pişirilerek saklanacak sebzeler en fazla 2-3 ay saklanmalıdır. Çözündürdükten sonra ise hemen tüketmek gerekir.
Bezelyeleri 2 yemek kaşığı tereyağında soğan ve sarımsakla kavurun. 4-5 dakika sonra tavuk suyunu ilave edin ve her şeyi orta ateşte 5 dakika daha veya bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alın.
1 orta boy patatesi ve havucu küçük küçük küp küp doğrayıp ekleyelim. 2-3 dakika kavurduktan sonra dondurucudan çıkardığımız bezelyeyi hiç çözdürmeden üzerine ekleyelim. (Taze de aynı şekilde kullanabilirsiniz. ) Güzelce karıştırdıktan sonra üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakalım.
Ayıklanmış bezelyeleri yıkayıp kaynayan su dolu tencereye atın ve 1,5 dakika kadar haşlayın ve süzün. Soğuk buzlu su dolu kaseye alın ve 1,5 dakika bekletin. Süzüp, kuruladığınız bezelyeleri Koroplast Kilitli Poşete yerleştirin, havasını alarak kapatın.
Yıkamadan küçük boy olan buzdolabı poşetine birer yemeklik olarak doldurun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra bezelyeleri poşete güzelce yayın.
En taze bezelyeleri alıp kışlık hazırlıkları yapmak isterseniz nisan ve mayıs ayını tercih edebilirsiniz.
Bezelyenin güzel rengini kaybetmemesi için pişirme esnasında suyuna bir tutam karbonat ya da birkaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Böylece hem rengini hem de lezzetini kaybetmemiş bir bezelye yemeği hazırlayabilirsiniz.
Taze yeşil bezelyenin, konserve bezelyenin, pişmiş bezelyenin, kurutulmuş bezelyenin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? En iyi yol, bezelyeleri koklamak ve görüntüsüne bakmaktır: kötü kokusu veya görünümü olan bezelyeleri atın; küf oluşursa bezelyeleri atın.
Aşamalı olarak gerekli unsurları yerine getirmek suretiyle bezelye buzlukta saklamak mümkün. Tabii bu aşamalar için öncelikle bezelyelerin haşlanması gerekmektedir. Haşlama işlemini gerçekleştirdikten sonra sırası ile gerekli paketleme yapılarak buzdolabında ya da buzlukta saklamak mümkün olabilir.
Bezelyeleri ayıklayalım güzelce. Kaynar suya atalım ve 10-15 dk kadar rengi dönene kadar pişirelim. Sonra suyunu süzüp soğuk suya tutalım. Buzdolabı poşetlerine kullanacağımız miktarda paylaştırıp soğuduktan sonra ağızlarını bağlayıp dondurucularda muhafaza edelim.
Bezelye: Fesleğen, nane, adaçayı, tarhun, kekik. Domates: Fesleğen, defneyaprağı, karanfil, kekik, küçük Hindistan cevizi. Mantar: Tarhun, kekik.
Bezelye yemeğinin yanında akla ilk gelen seçeneklerden biri pilavlardır. Bolu yöresiyle özdeşleşen ıza bulguru domates ile hazırlanır ve kısa sürede sofralardaki yerini alır. Eğer bezelye yemeğinin yanında farklı bir yemek sunmak istemiyorsanız, menünüzü manda yoğurdu ile zenginleştirebilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Kurutulmuş bezelye serin, kuru, karanlık bir yerde hava geçirmez bir kapta aylar boyunca saklanabilir. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabına koyabilirsiniz.
Tane bezelye alırken, kabukları parlak renkte, sert ve içleri dolu olanlarını tercih edin. Sultani bezelye alırken ise parlak yeşil, pürüzsüz ve taneleri fazla büyümemiş olanları tercih edin. Hemen pişirmeyeceğiniz bezelyeleri buzdolabında iki gün süreyle saklayabilirsiniz.
Patates ve havuç tencereye alınarak karıştırılır, tuz eklenir ve su eklenerek pişmeye bırakılır. Konserve bezelye yıkanır, süzgeçte suyu süzüldükten sonra pişmeye yakın olan patates ve havucun yanına tencereye alınır. 15 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri